Квартирных счетчиков не будет – нардеп Шаповалов отозвал законопроект по газовым счетчикам

31.10.2016, 15:56 Переглядів: 9 654

Квартирных счетчиков не будет – нардеп Шаповалов отозвал законопроект по газовым счетчикам

Шаповалов не объяснил, зачем он это сделал

 

Народный депутат от Кременчуга Шаповалов отозвал из Верховной Рады свой законопроект по индивидуальным квартирным счетчикам газа.

 

Речь идет о законопроекте № 4756 «Про внесення змін до ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо встановлення індивідуальних лічильників газу у багатоквартирних будинках».

 

В мае 2016-го года «ТелеграфЪ» предложил народному депутату Шаповалову выступить автором законопроекта – внести изменения в существующий закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» и заменить используемое там неопределенное понятие «счетчики газа» на «индивидуальные счетчики газа». Предложение «Телеграфа» было вызвано напряженной ситуацией в Кременчуге – местный монополист компания «Кременчуггаз» уже начинала устанавливать на многоквартирных домах общедомовые счетчики газа, которые обеспечивали подсчет использованного газа «по среднему». Кременчужане протестовали, их не устраивала эта уравниловка, когда общее количество использованного газа механически делят на всех, официально зарегистрированных (а не реально проживающих) в доме.

 

Кременчужане протестовали и требовали установки индивидуальных счетчиков в квартиры, но «Кременчуггаз» ссылался на закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» – газовики утверждали, что в законе используется понятие «счетчик газа», а не «индивидуальный счетчик газа». А общедомовой счетчик – это и есть «счетчик газа». Поэтому, с точки зрения «Телеграфа», нужно было менять закон, одних пикетов явно не хватало, они не решали проблему. Поэтому мы обратились к нардепу, чтобы сделать все законно – ведь его для того и избирали, чтобы он писал законы.

 

Нардеп Шаповалов предложение принял и 02.06.2016 зарегистрировал законопроект №4756. Корреспондента «Телеграфа» он указал соавтором.

 

14.07.2016 законопроект №4756 прошел антикоррупционную экспертизу. Глава парламентского Комитета Егор Соболев подписал заключение, что законопроект не содержит коррупционных рисков и не противоречит существующему антикоррупционному законодательству.

 

20.09.2016 законопроект №4756 рассмотрело Главное научно-экспертное управление на предмет соответствия действующим законам и подзаконным актам. Отметив актуальность предложенного законопроекта, Главное управление указало на ряд противоречий и неточностей в тексте документа. Вывод Главного экспертного управления – проект требует доработки.

 

В связи с этим корреспондент «Телеграфа» обратилась к юристам Института развития региональной прессы (ИРРП) с предложением сформулировать юридически корректное и не дающее возможности разной трактовки определение понятия «индивидуальный квартирный счетчик газа». Юрист ИРРП Александр Бурмагин разработал определения данного понятия и подготовил выборку действующих законов и подзаконных актов, с которыми коррелируется предложенная формулировка.

 

Корреспондент «Телеграфа» подготовила служебную записку нардепу Шаповалову с предложениями, разработанными юристом ИРРП. По нашим планам, нардеп должен был инициировать внесение указанных изменений в текст законопроекта – ему же в Киеве это удобней сделать, чем нам в Кременчуге. А также нужно было продолжить работу над доведением всего текста законопроекта до нормы, очерченной Главным экспертным управлением.

 

И вот в этот момент мы наткнулись на сообщение о том, что 12.10.2016 законопроект №4756 отозван – и, соответственно, снят с рассмотрения. В соответствии со ст. 104 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України», отозвать законопроект может субъект права законодательной инициативы – в нашем случае, нардеп Шаповалов. Делаются такие вещи путем подачи письменного заявления спикеру ВРУ. Отозванные до включения в порядок дня ВРУ законопроекты автоматически снимаются с рассмотрения, отметка об этом появляется на веб-сайте ВРУ.

 

В связи с вышеизложенным, «ТелеграфЪ» направил нардепу Шаповалову запрос с предложением объяснить по каким причинам отозван законопроект № 4756. К запросу мы присоединили разработки юристов ИРРП. Запрос отправлен на официальный электронный адрес нардепа на сайте ВРУ. Копия запроса направлена официальному помощнику нардепа Шаповалова Николаю Боковану. Текст запроса смотри ниже*.

 

По истечению предусмотренного на ответ срока, сообщений от народного депутата не поступило. Как и от его помощника. Таким образом, имеем то, что имеем – нардеп Шаповалов тайно отозвал законопроект № 4756, не уведомил об этом соавтора и не согласовав такое решение с авторским коллективом. И теперь отказывается назвать своим избирателям причины, по которым он это сделал.

 

Нет закона – нет и индивидуальных квартирных счетчиков.

 

Очень смешная деталь

 

12 октября законопроект по квартирным счетчикам был отозван нардепом Шаповаловым. А 20 октября в газете «Автограф», которая публикует исключительно позитивные материалы о нардепе, появилась статья «Шаповалов: газові лічильники повинні бути лише поквартирними». Там есть трогательная врезка: «Законопроект, розроблений нардепом Шаповаловим, заборонить міськгазам чинити несправедливість!». А где законопроект? Нет его.

 

Квартирных счетчиков не будет – нардеп Шаповалов отозвал законопроект по газовым счетчикам

 

Текст запроса нардепу Ю.А. Шаповалову

 

Шановний Юрію Анатолійовичу,

 

02.06.2016 року ви зареєстрували у Верховній Раді України (далі ВРУ) законопроект № 4756 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо встановлення індивідуальних лічильників газу у багатоквартирних будинках». Моє прізвище вказане у складі авторського колективу, що працював над законопроектом.

 

Ознайомившись із висновками Головного науково-експертного управління щодо відповідності законопроекту № 4756 чинному законодавству, я звернула увагу, зокрема, на зауваження щодо того, що «у проекті неможливо встановити предмет його регулювання, через те, що запропонований нами термін «індивідуальний лічильник газу» в різних розділах застосовується до різних об’єктів – багатоквартирних будинків (назва), домоволодінь (визначення терміну), квартир і приватних будинків (ст. 5,6 з/п). Головне управління радить дотримуватись єдиної термінології та вживати термін «індивідуальний лічильник газу» саме до квартир і приватних будинків.

 

Виходячи із зауважень та рекомендацій Головного управління, я звернулася до юристів з проханням сформулювати таке визначення поняття «індивідуальний лічильник газу», яке б не давало можливості для довільного трактування і давало б визначення саме такого індивідуального лічильника газу, який має встановлюватися у квартирах та приватних будинках.

 

Юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Олександр Бурмагін на моє прохання надав два варіанти коректнішого визначення поняття «індивідуальний лічильник газу», ніж застосоване нами у тексті законопроекту. Надаю вам повний текст його відповіді разом із посиланнями на відповідні норми закону:

 

Поточна редакція:

 

Індивідуальний лічильник газу – засіб вимірювальної техніки, який встановлюється в межах кожного окремого домоволодіння і використовується для вимірювання, запам'ятовування та відображення об'єму газу, що проходить через нього.».

 

Запропоновані редакції:

  • Індивідуальний лічильник газу – засіб вимірювальної техніки, який встановлюється в кожному окремому житлі фізичної особи і використовується для вимірювання, запам'ятовування та відображення об'єму газу, що проходить через нього.».

  • Індивідуальний лічильник газу – засіб вимірювальної техніки, який встановлюється в кожній окремій квартирі, кожному окремому житловому будинку, кожному іншому жилому приміщенні, призначеному та придатному для постійного або тимчасового проживання в них і використовується для вимірювання, запам'ятовування та відображення об'єму газу, що проходить через нього.».

Обґрунтування і терміни, які визначено чинним законодавством:

 

Цивільний кодекс України

 

Стаття 379. Поняття житла

 

1. Житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них.

 

Стаття 380. Житловий будинок як об'єкт права власностімова не про багатоквартирні будинки, а про індивідуальні

 

1. Житловим будинком є будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання.

 

ЗАКОН УКРАЇНИ «Про житлово-комунальні послуги»

 

Стаття 17. Порядок доступу до житла та іншого володіння

 

3. У невідкладних випадках, пов'язаних з урятуванням життя людей та майна, може бути здійснене проникнення до житла та іншого володіння особи

 

5. Представник виконавця/виробника попереджає споживача, який присутній, але відмовляється допустити до житла та іншого володіння

Щодо визначення термінів житлових та нежитлових приміщень

 

При визначенні житлових і нежитлових приміщень потрібно керуватися державними будівельними нормами ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" та ДБН В.22-9-99 "Громадські будинки та споруди", а також нормативними вимогами державних наглядових органів із забезпеченням проектами стійкості будівель, надійності їх експлуатації, протипожежної безпеки, екологічних та санітарно-гігієнічних правил і норм щодо складових частин комплексу та їх функціональної належності. 
Згідно з додатком Б "Терміни та визначення понять" ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення": 
Житлове приміщення - опалюване приміщення, розташоване у наземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-гігієнічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізованого випромінювання. 
Нежитлове приміщення - приміщення в структурі житлового будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин. 
Згідно з п. 2.50 розділу "Нежитлові поверхи (приміщення)" ДБН В.2.2-15-2005 у першому, другому та цокольних поверхах житлових будинків допускається розміщувати приміщення адміністративні, магазинів роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування тощо згідно з переліком та відповідними вимогами щодо загальної площі та кількості відвідувачів. 
Щодо нормативного визначення "об'єкт житлового будівництва", то згідно з додатком Б "Терміни та визначення" ДБН А.2.2-3-2004 "Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва" є визначення "об'єкт цивільного призначення", до якого входять об'єкти житлового та комунального господарства тощо.

 

Юрію Анатолійовичу,

Пропоную вам виступити ініціатором внесення змін до законопроекту №4756 в частині визначення термінів та ініцюювати заміну існуючого визначення поняття «індивідуальний лічильник газу» на визначення №2, надане паном Бурмагіним:

  • Індивідуальний лічильник газу – засіб вимірювальної техніки, який встановлюється в кожній окремій квартирі, кожному окремому житловому будинку, кожному іншому жилому приміщенні, призначеному та придатному для постійного або тимчасового проживання в них і використовується для вимірювання, запам'ятовування та відображення об'єму газу, що проходить через нього.».

На мою думку, застосування більш коректного визначення поняття «індивідуальний лічильник газу» сприятиме досягненню мети, яку ми ставимо – надати можливість споживачам на законних підставах отримати саме квартирні лічильники газу, а не будь-які інші.

 

Пропоную повідомити, чи готові ви виступити автором зазначених змін до законопроекту № 4756.

 

Пропоную також повідомити, чи працюватимуть ваші юристи над усуненням інших зауважень Головного науково-експертного управління до законопроекту №4756? Якщо працюватимуть, то над якими і в який термін?

 

Пропоную також пояснити, з яких причин 12.10.2016 законопроект №4756 відкликано, про що свідчить інформація у таблиці проходження законопроекту?

 

Пропоную надати відповідь у передбачений законом «Про доступ до публічної інформації» 5-денний термін.

 

З повагою, Лариса Артеменко, кореспондент газети/сайту «Кременчуцький ТелеграфЪ».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх