До 28 серпня треба заплатити за зайві квадратні метри

10.07.2016, 08:30 Переглядів: 11 243

До 28 серпня треба заплатити за зайві квадратні метри

Готуйте грошики!

У період з 1 липня по 28 серпня кременчужани мають сплатити податок на нерухоме майно. Якщо податок не буде сплачений вчасно, платнику нарахують пеню та штрафи. У 2016-му році кременчужани платитимуть податок за 2015-й рік. Розмір ставки податку уповноважена встановлювати міська рада. На 2015-й рік Кременчуцька міська рада встановила ставку податку в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати. У грошовому еквіваленті для об’єктів житлової нерухомості це становить 12,18 грн. за кожен квадратний метр, який перевищує встановлену пільгову площу.

 

На 2015-й рік Кременчуцька міська рада встановила такі обсяги пільгової площі житлової нерухомості – 90 кв. м. для квартир, 200 кв. м. для будинків та 290 кв.м. для власників будинку та квартири. Це означає, що за квартири до 90 кв. м. власники податок не сплачують. А власники будинків площею до 200 кв. м. не платять за них податок. Якщо ж площа житлової нерухомості (у тому числі сумарно) перевищує встановлені пільгові норми, доведеться заплатити.

 

УВАГА! Через зміни, внесені Верховної Радою до Податкового Кодексу України, міські ради втратили право змінювати розміри пільгової площі об’єктів нерухомості. У 2016-му році по всій Україні встановлені стандартні норми пільгової площі – це 60 кв. м. для квартир і 120 кв. м. для будинків. Об’єкти нерухомості, які вкладаються у ці норми, не оподатковуватимуться. За все, що перевищує норму, доведеться заплатити – тож податок на нерухомість за 2016-й рік сплатить набагато більше кременчужан, ніж у 2015-му. Податок за 2016-й платитимуть влітку 2017-го, тож є час порахувати і підготуватися. Не варто також забувати, що розмір ставки податку теж зміниться – адже він нараховується на базі мінімальної зарплати поточного року, а вона змінилася.

Наразі ж подивимось, кому, як і скільки доведеться платити цього року.

 

Квартири

 

– У 2016-му році власник сплачує податок за квартиру, площа якої перевищує 90 кв.м. Податок нараховується на понаднормові квадратні метри (наприклад, якщо площа квартири 98 кв.м., податок нараховується на 8 надлишкових кв.м. за ставкою 12,18 грн./кв.м.).

 

– При обчисленні податку враховується загальна площа квартири, а не житлова.

 

– Якщо власник володіє двома квартирами, їхня загальна площа складається, із цієї суми вираховується пільгова неоподатковувана площа, і власник сплачує податок за надлишкові метри (наприклад, є дві квартири по 50 кв.м., їхня загальна площа становить 100 кв. м., з неї вираховується 90 кв. м. неоподатковуваної площі, відповідно, власнику квартир доведеться заплатити податок за 10 надлишкових кв.м.).

 

– Якщо власник має дві квартири і одна з них здається в оренду або використовується для іншого виду комерційної діяльності, то така квартира оподатковується повністю (наприклад, власник має дві квартири по 25 кв.м. Їхня загальна площа становить 50 кв.м. і не оподатковується, бо є меншою, ніж нормативна неоподатковувана площа (90 кв.м.). Але, якщо одна з цих 25-метрових квартир здається в оренду, то вона оподатковується повністю – власник сплачує податок за всі 25 кв.м. за ставкою 12,18 грн./кв.м., податок становитиме 304,5 грн.)

 

Примітка редакції: зазвичай кременчужани воліють здавати квартири без оформлення письмового договору оренди, та наразі для отримання субсидії при проживанні в орендованій квартирі потрібно надати копію договору оренди. Тож життя змушує укладати відповідні угоди і власників, і орендарів.

 

Хто із співвласників платитиме податок?

 

Переважна більшість квартир приватизована, тож передбачений порядок сплати податку їхніми власниками:

 

– Якщо квартира перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку (наприклад, кожному з трьох членів родини належить по третині квартири, відповідно, кожен має платити за свою частину.

 

– Якщо квартира перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але частки власників не виділені в натурі (кому 20 метрів, кому 30), платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом (наприклад, квартира приватизована на двох членів родини, але частки в натурі не виділені, тому вони мають домовлятися, хто з них платитиме податок).

 

– Якщо квартира перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділена між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

 

Примітка редакції: у даному випадку у вигіднішому становищі опиняються ті власники, в яких частки виділені в натурі. Наприклад, загальна площа квартири 120 кв.м., і в кожного з трьох її власників в натурі виділена частка по 40 кв.м. У такому випадку ніхто з них не платитиме за надлишкові 30 кв.м. (120-90), бо частка кожного співвласника менша за встановлену неоподатковувану площу (90 кв.м.). Порядок сплати податку співвласниками унормований п.1.2. ст. 266 р.ХІІ Податкового Кодексу України.

 

УВАГА!
Кременчужани, які хочуть дізнатися, чи доведеться їм платити цього року податок на нерухомість, можуть зателефонувати за номером:
(0536) 74-34-87

 

Хто заплатить за гараж

 

– Гаражі мають категорію нежитлової нерухомості. За рішенням Кременчуцької міської ради, прийнятим у 2015-му році, встановлена пільгова, неоподатковувана площа гаражів – 30 кв. м. Якщо гараж має площу, більшу за 30 кв. м., за зайві метри доведеться сплатити податок. Якщо особа є власником кількох гаражів, їхня площа сумується, з неї вираховуються пільгові 30 кв.м., які не оподатковуються, – а за надлишок доведеться сплатити податок.

 

Через те, що до відповідного рішення міськради протягом 2015-го вносились зміни, наразі ставка податку на гараж така: за перші 5 місяців 2015-го року – 0,5% від мінімальної зарплати за кожен надлишковий квадратний метр. У грошовому еквіваленті це становить 6,9 грн. А за 7 місяців 2015-го року ставка становить 0,25% – у грошовому еквіваленті це 3,05 грн./кв.м.

 

Сплачувати податок за гараж будуть лише ті особи, які оформили право власності на гараж і мають свідоцтво про право власності на нього. Власникам незареєстрованих гаражів податок не нараховується, бо де-юре відсутній об’єкт оподаткування.

 

Як сплачують податок іноземці

 

Громадяни інших держав сплачують податок на нерухомість на таких же умовах та за тими ж ставками, що й громадяни України.

 

Якщо іноземець має квартиру, будинок чи іншу нерухомість в Україні, він теж має до 28 серпня 2016-го року сплатити податок.

 

– Якщо власник-іноземець перебуває за межами України, до відділення податкової інспекції має прийти особа, уповноважена доглядати за нерухомістю відсутнього власника.

 

 

– Якщо уповноваженої особи немає, власник-іноземець може зв’язатися з відділенням податкової служби телефоном, отримати відповідні реквізити і через банківську систему сплатити податок.

 

Хто або що має пільги на сплату податку

 

Податок на нерухомість спрямований не на суб’єктів (власників нерухомості), а на об’єкти нерухомості. Тому пільгове оподаткування передбачене не для суб’єктів, а для об’єктів пільгової нерухомості. Коло таких об’єктів в частині приватної житлової нерухомості дуже вузьке.

 

– Не оподатковується житло, непридатне для проживання, у тому числі аварійне, якщо його аварійний стан визначений рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

 

– Не оподатковується житло, що належить дітям-сиротам; дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону; дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину.

 

Примітка редакції: квартира набуває статусу об’єкта, звільненого від оподаткування, лише якщо вона належить дитині-інваліду, а не його матері-одиначці чи батьку-одинаку.

 

Штрафні санкції – скільки і за що

 

За несплату податку на нерухомість передбачено нарахування пені і штрафні санкції.

 

– Пеня нараховується в автоматичному режимі за кожен день після кінцевого дня сплати податку (за кожен день після 28 серпня). Пеня становить 120% від облікової ставки НБУ за користування кредитними коштами. Заздалегідь порахувати розмір пені неможливо, втім, за словами податківців, це дуже незначні суми.

 

– Штраф за невчасну сплату податку на нерухомість становить 10% від суми нарахованого податку – це у випадку, якщо боржник сплатить податок протягом 30 днів.

 

– Якщо боржник не сплатив податок протягом 30 днів, штраф становитиме 20% від суми нарахованого податку.

 

Примітка редакції:  громадянам, які не мають можливості одразу сплатити всю суму податку, вигідніше сплатити якусь його частку – тоді штраф нараховуватиметься на несплачений залишок, а не на всю суму податку.

 

Кому йдуть грошики?!

 

Податок на нерухомість – це місцевий податок. Він у повному обсязі (100%) спрямовується до міського бюджету Кременчука. Податківці планують отримати близько 800 тисяч гривень податку. Це попередня сума, надалі вона змінюватиметься, бо облік об’єктів оподаткування триває.

 

Лариса Артеменко

 

матеріал підготований за сприяння начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Кременчуцької ОДПІ Ольги Артьоменко.

 

Читайте у наступних номерах «Телеграфа» про оподаткування будинків, дач та присадибних будівель. А також про податок для багатіїв.

Автор: Лариса Артеменко Джерело фото: inhomes.ru
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх