Covid-19 в Україні/Кременчуці
Дані МОЗ України. Оновлення: 04.04.2020 10:00
Підтверджені:
Україна1096
Кременчук5
Хворі:
Україна1045
Кременчук5
Вилікувалось:
Україна23
Кременчук0
Померло:
Україна28
Кременчук0

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

13.04.2016, 13:57 Просмотров: 13 286 Комментариев: 12

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

«ТелеграфЪ» розпочинає інформаційний проект «Увага! Шкільна їжа».

 

 

Протягом місяця ми розповідатимемо про стан харчоблоків та буфетів у кременчуцьких школах. А також про те, що їдять школярі та що вони відмовляються їсти.

 

 

13 квітня у Кременчуці розпочала роботу комплексна комісія, яка протягом місяця перевірятиме стан харчоблоків та систему харчування у кременчуцьких школах. Комісія створена за пропозицією депутата Кременчуцької міськради Тетяни Сідерко після березневого інциденту в їдальні 1-ї школи (коли група батьків заявила, що їхні діти занедужали через шкільну їжу). Пропозицію депутата Сідерко підтримав начальник міського відділу охорони здоров’я Максим Середа та начальник департаменту освіти Геннадій Москалик. До складу комплексної комісії з перевірки шкільних харчоблоків увійшли представники департаменту освіти, відділу охорони здоров’я, Держсанепідслужби, депутат Сідерко та представники батьків учнів 1-ї школи. Очолити комісію мала віце-мер з гуманітарних питань Ольга Усанова, та вона поїхала у відпустку.

 

Директори шкіл були попереджені про початок роботи комісії. Також їх заздалегідь ознайомили з переліком питань, якими цікавитиметься комісія: гігієна; умови приготування та зберігання їжі; якість сирих продуктів та готових страв; якість обслуговування; умови, в яких харчуються школярі; обсяги залишків готової їжі; нормативна документація.

 

Перша перевірка відбулася у 19-й школі. О 9.20 там починається сніданок для учнів других класів (харчування учнів 1-4 класів відбувається за кошти міського бюджету).

 

Їдальня розташована на 2-му поверсі. Їдальня та харчоблок розділені коридором, що створює певні незручності – повари та робітниці їдальні бігають з тарілками та гарячими стравами через коридор. Школа побудована у 1962-му році, їдальня замала. Її відремонтовано у 2015-му році.

 

Біля входу в їдальню згідно з вимогами висить друковане меню на середу, 13 квітня. На сніданок дітям приготували: макарони, гуляш з курятини, солоний огірок, хліб, чай/компот.

 

Їдальня

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

О 9.20 в їдальні одночасно зібралися три других класи, близько 60 дітей. Виникла тиснява. Класні керівники кожному лили на долоньки рідке мило, діти мили руки. В їдальні розташовані три рукомийники, один не працював. Вода в рукомийниках лише холодна. Директор школи пояснив, що з технічних причин підвести гарячу воду до їдальні поки неможливо.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи 

 

Поки діти стояли трьома чергами, працівники харчоблоку накривали столи. Спершу розставили тарілки. Посуд мав пристойний вигляд, битого та подряпаного присутні не побачили. Директор школи повідомив, що заклад має два повних комплекти посуду.

 

Столи накривали для кожного класу по черзі. Тобто, поки перші учні їли, два інших класи чекали своєї черги.

 

Зауваження: частині дітей працівники харчоблоку ложки передавали з рук у руки.

 

Порядок обслуговування: робітник харчоблоку розклала спершу по тарілках макарони, потім гуляш з курятини. Другий працівник харчоблоку розносила таці, заставлені кухлями з компотом. Зважаючи на те, що в їдальні була тиснява, розносити напої було важко.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Зауваження: вже коли діти їли, працівник харчоблоку почала розносити їм солоні огірки.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Результати сніданку: два класи, яким першими накрили столи, з’їли 90% їжі – на тарілках не залишилось ані макаронів, ані курятини. З двох столів залишилось чотири практично не з’їдених порції.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи 

 

Третій клас, якому столи накрили в останню чергу, з’їв приблизно 65-70% їжі. Тут недоїдених порцій було значно більше. На цю деталь звернули увагу члени комісії та преса. Директор школи пояснив, що у згаданому класі є семеро дітей з особливими потребами, які навчаються за інклюзивною програмою, їдять вони повільніше, іноді не мають апетиту.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Висновки: зважаючи на те, що два класи, яким накрили столи у першу чергу, з’їли практично весь сніданок, немає підстав говорити про те, що сніданок мав погані смакові якості і діти відмовлялися його їсти. Ситуація з третім класом, який снідав в останню чергу, і діти там не доїли значно більше їжі, дає підстави вважати, що причиною цього став скоріше брак часу, ніж смакові якості сніданку.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Кухня

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи


«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Кухня шкільної їдальні затісна, умови праці складні – висока температура в приміщенні, задуха, кондиціонера немає. Директор школи пояснив, що промисловий кондиціонер коштує 47 тисяч гривень, яких школа не має – тож і кондиціонер відсутній. Кухня має два працюючих холодильника – стандартний та низькотемпературний. В холодильнику на кухні зберігалася контрольна добова порція. Хліб в буханках зберігається на полицях у звичайному харчевнику з написом «хліб». Інших продуктів в ньому не було.

 

Член комісії депутат Сідерко відзначила, що не на всіх харчових продуктах є стікери з точно вказаним часом. Також депутат зауважила, що дошка для нарізки має одразу дві позначки – «салат» та «хліб» – хоча на хлібній дошці будь-які інші продукти різати заборонено. Повар пояснила, що це дошка виключно для хліба, салати на ній не ріжуть.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи 

 

У членів комісії не виникло інших зауважень щодо стану кухні, робочого знаряддя та умов приготування їжі. Депутат Сідерко ознайомилась із обліковими журналами готових страв, сирих продуктів та журналу огляду кухарів. Записи в нормі.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Миття посуду

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Мийка для посуду складається з трьох раковин, встановлені бойлери для підігріву води. Керівник їдальні зазначила, що такої кількості раковин замало, тому процес миття посуду копіткий – щоб помити посуд за нормативами (механічне очищення, очищення з миючим засобом, миття дезинфікуючим засобом, ополіскування), доводиться розбивати процес на два етапи і після першого заміняти воду в раковинах та мити їх, перш, ніж там можна буде ополіскувати посуд.

 

В приміщенні кухні встановлена душова кабіна для працівників харчоблоку. Їхній верхній одяг зберігається в окремій шафі в приміщенні поза кухнею. Складу для зберігання сирих овочів у школі немає.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 19-ї школи

 

Буфет

 

Шкільний буфет розташований у приміщенні їдальні. Асортимент: солодка випічка (булочки, пончики), сендвічі з сосисками. Сендвічі зберігаються у холодильнику, булочки викладені на прилавку. Товари поштучно розфасовані у поліетиленові пакети. Буфетниця пояснила, що робить це сама. Випічка кременчуцького виробництва. Найбільше діти купують пончики з джемом та булочки. В асортименті також негазований солодкий напій та мінеральна вода, а також вафлі, цукерки, інші солодкі вироби, не заборонені нормативними документами.

 

Наступна перевірка відбудеться цього тижня. Слідкуйте за повідомленнями на сайті «Телеграфа».

 

«ТелеграфЪ» пропонує батькам, чиї діти навчаються у школах, де відбуватимуться перевірки, залишати на сайті свої коментарі. Ви можете повідомити про те, що, можливо, буде приховане від очей комісії. Вимога до коментарів: вони не мають містити образ особистого характеру. Коментарі, викладені у некоректній формі, будуть видалені модератором проекту.

Автор: Лариса Артеменко Фото: Ростислав Богданов Видео: Ростислав Богданов

Комментарии: 12

936
13 апреля 2016 14:03

В мое время, девочки как на фото 1 с такими стрижками с длинными волосами и залысинами по бокам в школу не ходили.

Небось всю ночь готовились к проверке. А ведь она должна быть спонтанной.

0 0
0
13 апреля 2016 14:07

на этом фото мальчик))))

0 0
210
13 апреля 2016 14:43

Кошмар мальчика, теперь от девочки не отличишь гр* "декоммунизация"

0 0
4 798
13 апреля 2016 14:52

От як цікаво. На роздачі були самі повари та помічники, але ж в реаліях це все роблять чергові по столовці, діти зі старших класів...

0 0
255
13 апреля 2016 15:27

Цитата: КАПУША
От як цікаво. На роздачі були самі повари та помічники, але ж в реаліях це все роблять чергові по столовці, діти зі старших класів...

когда это на роздаче были дети? не говорите глупостей, страшеклассники всегда дежурили в столовке(за порядком следили)
и да, слова "повар" в украинском языке нет, есть "кухар"

0 0
4 798
13 апреля 2016 16:16

Цитата: Amida

когда это на роздаче были дети? не говорите глупостей, страшеклассники всегда дежурили в столовке(за порядком следили)
и да, слова "повар" в украинском языке нет, есть "кухар"

Малось на увазі, що ніколи отак от тітонька з каструлею не підходила до кожної дитини окремо і не насипала перед нею їжу. Кухарі ще на кухні розкладають/розливають по тарілках, а потім вже чергові розставляють тарілки. І завжди, коли лунає дзвоник і діти приходять до їдальні, столи вже накриті, тарілки вже стоять.. Так ще за часів мого дитинства було..

0 0
562
13 апреля 2016 16:51

"Директори шкіл були попереджені про початок роботи комісії. Також їх заздалегідь ознайомили з переліком питань.." Напевно, такими були умови допуску до перевірки, але ефективність її викликає сумніви.

0 0
255
13 апреля 2016 19:31

Цитата: КАПУША
Малось на увазі, що ніколи отак от тітонька з каструлею не підходила до кожної дитини окремо і не насипала перед нею їжу. Кухарі ще на кухні розкладають/розливають по тарілках, а потім вже чергові розставляють тарілки. І завжди, коли лунає дзвоник і діти приходять до їдальні, столи вже накриті, тарілки вже стоять.. Так ще за часів мого дитинства було..

ну на счёт того что приходили уже на готовое, я согласна. работники скорее всего знали что приедет проверка и не успели накрыть т.к вымывали и убирали всё

0 0
0
13 апреля 2016 21:01

нехай проведуть перевірку в столовій міської адміністрації ,і скажуть -чому школи закупляють їжу по самій дорогій ціні ."ревізори " ))

0 0
4 283
13 апреля 2016 23:17

Тошнотвори прийшли на кухню зі своїми правилами. Ходить *** з півметровими кігтями, само не зграбне і яєчню засмажити, а поважному кухареві зі стажем вказує, як правильно ганчірку , тарілку , сковорідку вимити. Коли тільки три кухонні робітниці мусять готувати обід на 500 чоловік, коли жопа в милі, а воно стоїть і требує, щоб на грудях табличка висіла з ім,ям, щоб були не надщерблені тарілки та стакани, щоб плити блистіли, щоб було по 4 комплекту одягу, накрохмалені та білосніжні рушники та ганчірки і багато іншого дурного непотрібу! От якби запитати молоду владу, що ви дали для школи??? Завезли нове обладнання? Новенький посуд? Багато новеньких рушників та ганчірок? Миючі засоби? Спецодяг? Укомплектовану бригаду? Нічого!! Усе залишки від СРСР!!!! Так що ж ви вимагаєте? Невже у кожної хозяйки білосніжна плита(якщо їй 20 років),білосніжні рушники, і не має допоміжних ганчірок? І відро для мусору -стерильне? Кухня це не стерильна операційна. От дати б фартуха цій провіряючій, та примусити зварити борщ на 500 чоловік, та так, щоб і плиту, рушник, і мусорку, і стіл і інший посуд не вимазати!!!! Іноді вражає безглуздий підхід до праці отаких провіряючих. А, ще й траву біля входу пофарбувати в зелений колір треба....

2 0
1 010
14 апреля 2016 08:33

Цитата: Туся
Тошнотвори прийшли на кухню зі своїми правилами. Ходить хвойда з півметровими кігтями, само не зграбне і яєчню засмажити, а поважному кухареві зі стажем вказує, як правильно ганчірку , тарілку , сковорідку вимити...

+100500
Звісно треба щоб на кухні був певний порядок, але текст написано з такими подробицями і зауваженнями, що хочеться цим провіряючим в морду плюнути!

0 0
773
15 апреля 2016 15:49

Цитата: Туся
Тошнотвори прийшли на кухню зі своїми правилами. Ходить *** з півметровими кігтями, само не зграбне і яєчню засмажити, а поважному кухареві зі стажем вказує, як правильно ганчірку , тарілку , сковорідку вимити. Коли тільки три кухонні робітниці мусять готувати обід на 500 чоловік, коли жопа в милі, а воно стоїть і требує, щоб на грудях табличка висіла з ім,ям, щоб були не надщерблені тарілки та стакани, щоб плити блистіли, щоб було по 4 комплекту одягу, накрохмалені та білосніжні рушники та ганчірки і багато іншого дурного непотрібу! От якби запитати молоду владу, що ви дали для школи??? Завезли нове обладнання? Новенький посуд? Багато новеньких рушників та ганчірок? Миючі засоби? Спецодяг? Укомплектовану бригаду? Нічого!! Усе залишки від СРСР!!!! Так що ж ви вимагаєте? Невже у кожної хозяйки білосніжна плита(якщо їй 20 років),білосніжні рушники, і не має допоміжних ганчірок? І відро для мусору -стерильне? Кухня це не стерильна операційна. От дати б фартуха цій провіряючій, та примусити зварити борщ на 500 чоловік, та так, щоб і плиту, рушник, і мусорку, і стіл і інший посуд не вимазати!!!! Іноді вражає безглуздий підхід до праці отаких провіряючих. А, ще й траву біля входу пофарбувати в зелений колір треба....

Все правильно сказали.

0 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.
  • НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ:


Вверх