Комсомольськ перейменує Верховна Рада – громада своїм правом не скористалася

6.11.2015, 12:58 Переглядів: 7 116

Комсомольськ перейменує Верховна Рада – громада своїм правом не скористалася

Міська рада Комсомольська ухвалила рішення про те, щоб залишити місту стару назву, але це суперечить закону

Комсомольськ не хоче перейменовуватися – тобто виконувати вимоги закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (про декомунізацію). Нагадаємо, міська рада ухвалила рішення перейменувати п’ять улиць, а назву міста вирішили не чіпати.

 

«ТелеграфЪ» за запитом отримав рішення Комсомольської міської ради. Так, міська рада 20 жовтня затвердила резолюцію громадських слухань, де більшість присутніх висловилася за збереження назви Комсомольськ.

 

Також Комсомольська міська рада звернулася до голови Верховної Ради Гройсмана з пропозицією внести зміни до закону про декомунізацію з тим, щоб питання про перейменування населених пунктів визначали місцеві референдуми. Слід зазначити, що в Україні проведення місцевих референдумів законодавчо не врегульоване.

 

«Виступаючі під час слухань акцентували увагу на тому, що місто Комсомольськ було назване на честь першопрохідців, які приїхали за комсомольськими путівками та з романтичним настроєм у душі будували місто на Дніпрі для робітників майбутнього гірничо-збагачувального комбінату. Саме вони на піщаних берегах Дніпра звели місто-красень Комсомольськ. Назва нашого міста – це його особливий дух, пам'ять про покоління його будівничих – першопрохідців, особливої категорії мешканців міста, які висловили одностайну думку: залишити назву міста – Комсомольськ».

 

Варто усе ж зауважити, що 43 мешканця (із 635 присутніх на слуханнях) висловилися за зміну назви. І як міська рада визначала серед них «першопрохідців» чи «не першопрохідців» - невідомо…

 

Комсомольськ перейменує Верховна Рада – громада своїм правом не скористалася

 


Комсомольськ перейменує Верховна Рада – громада своїм правом не скористалася

 

Комсомольськ перейменує Верховна Рада – громада своїм правом не скористалася

 

Як наголошує Богдан Короленко, начальник відділу регіональних особливостей та політики національних меншин Українського інституту національної пам’яті, питання того, перейменовувати чи не перейменовувати місто чи вулиці з «радянськими» назвами, взагалі не має бути предметом обговорення. Бо є закон про декомунізацію, а закони не обговорюють, їх виконують. А відтак, якщо громада і міська рада не скористалися своїм правом дати пропозиції щодо нової назви міста – матимуть ту назву, яку за них дадуть інші люди. На визначення нової назви населених пунктів органам місцевого самоврядування відповідно до закону про декомунізацію давалося півроку, і цей термін закінчується 21 листопада.

 

- Після 21 листопада Верховна Рада звернеться до нас – за нашими рекомендаціями, згідно Закону, - коментує ситуацію Богдан Короленко. - І якщо 21 листопада Комсомольська міська рада не надіслала відповідне рішення з пропозицією стосовно зміни назви населеного пункту, тоді Верховна Рада приймає свою Постанову про перейменування на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам’яті. Відповідно, ми зв’яжемося з місцевими істориками, краєзнавцями, порадимося, якою буде нова назва, оскільки місто Комсомольськ засноване на території кількох селищ у 60-ті роки. Історичної назви як такої населеного пункту (до того, як він став називатися Комсомольськом) немає. Але Верховна Рада прийме рішення і буде нова назва. Оскільки назва Комсомольськ чітко підпадає під дію закону. І те, що міська рада прийняла таке рішення – знову ж таки, воно не має юридичної сили.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх