Кременчужани прийняли резолюцію щодо Біланівського ГЗК

7.08.2015, 08:22 Переглядів: 6 522

Кременчужани прийняли резолюцію щодо Біланівського ГЗК

У кременчуцькому міському палаці культури пройшли слухання щодо будівництва Біланівського гірничо-збагачуваного комбінату

6 серпня в міському палаці культурі відбулися слухання з проблеми будівництва Біланівського гірничо-збагачувального комбінату. Після обговорень в Комсомольську, на зустрічі були присутні 5 членів виїзної комісії з 12.

 

Участь в обговоренні будівництва у Кременчуці взяли: голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи нардеп Іван Рибак, народні депутати Юрій Шаповалов та Сергій Каплін, професор, доктор технічних наук Микола Сокур, професор Володимир Артамонов, лікар-гігієніст Юрій Сподін, заступник мера Кременчука Віталій Малецький.

 

Професор Микола Сокур наголосив, що скоротився експорт продукції гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК), недостатня якість важко конкурує на світовому ринку.

 

«Чи є необхідність будувати новий, якщо інші ГЗК працюють не на повну потужність», - заявив доктор технічних наук.

 

Професор вважає, що при розробці ГЗК "випливуть" такі проблеми:

  • радіоактивне забруднення при розробці родовища відкритим шляхом;
  • величезні витрати води при вологому збагаченні;
  • вивітрювання порід та пилу, яке розноситься вітром в радіусі десятків кілометрів;
  • забруднення природного середовища;
  • збільшення професійного захворювання, як працюючих так і мешканців прилеглих територій.

 

На думку Миколи Сокура для мінімізації впливу ГЗК необхідно:

  1. Провести незалежну громадську експертизу проекту будівництва ГЗК із залученням вчених Кременчуцького національного університету, спеціалізованих науково-дослідних закладів, громадськості.
  2. Запропонувати сучасні методи видобування: підземний видобуток (проект підземного ГЗК), сухе збагачення руди (суха магнітна сепарація).
  3. Залучити необхідних фахівців з академії гірничих наук, інституту збагачення залізних руд на продовження досліджень в промислових умовах.

Доктор технічних наук Володимир Артамонов розповів про водні проблеми при будівництві БГЗК.

 

Кременчужани прийняли резолюцію щодо Біланівського ГЗК

 

«Ставок нафтопереробного заводу. А штриховою лінією позначено територію, яка забруднена нафтопродуктами. Це означає, якщо кар’єр будуть копати, то вода буде дренуватися. Скільки буде існувати ставок-випарник, стільки буде існувати ця дренажна частина», - зазначив професор.

 

Кременчужани прийняли резолюцію щодо Біланівського ГЗК

 

Володимир Артамонов додав, що забруднена територія з кожним роком збільшувалася. Приблизно кожні 5 років територія збільшувалася на 1-1,5 км. Якщо будувати ГЗК необхідно вирішити проблему зі ставком-випарником. Адже руди закладені на території ставка, і при їх розробці катастрофи не оминути.

 

Лікар-гігієніст Юрій Сподін розповів, що проблема ставка-випарника існує протягом 50 років. Через забруднення води фенолами, яке на його думку спричинене роботою полтавського ГЗК та кременчуцького НПЗ, призвели до «комсомольського синдрому». Синдром, який проявляється у бронхіальній астмі, існує і сьогодні, але лікарі вже не ставлять окремого діагнозу.

 

Перед кременчужанами виступив адвокат зі справи проти будівництва БГЗК Олег Савченко та позивач Володимир Риженко. Народні депутати пообіцяли підтримку у Верховній Раді. А Віталій Малецький зазначив, що на місці БГЗК ведуться роботи, і вже зняли верхній шар ґрунту.

 

Присутні розповіли, що наприклад мешканці Бондарів, куди вони заїжджали, проти виселення з рідної землі. Вони відмітили, що не проти промисловості та розвитку економіки, але не за рахунок людського життя.

 

У залі кременчужанам нагадали про рішення місцевих депутатів на сесії міської ради. Та прочитали прізвища депутатів, які не підтримали звернення до Верховної Ради з проведення парламентських слухань з будівництва Біланівського ГЗК.

 

Іван Рибак пообіцяв провести слухання з проблеми будівництва у парламентському Комітеті з питань екології.

 

На сцену вийшли активісти Ніна Дашко та Леонід Харченко, але слово їм не надали і попрохали записатися.

 

Присутні в залі одноголосно підтримали проект резолюції, в якому вимагають призупинити будівництво БГЗК та провести незалежну експертизу.

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов, Дмитро Малишко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх