Кого зачепить люстрація в Україні і в Кременчуці

16.10.2014, 13:33 Переглядів: 8 909

Кого зачепить люстрація в Україні і в Кременчуці

Cьогодні, 16 жовтня, Закон "Про очищення влади" набув чинності

Прим. Законопроект зобов’язував проходити люстраційну перевірку нардепів, але у другому читанні цю норму виключили як неконституційну

 

9 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про очищення влади», який передбачає люстрацію чиновників. 15 жовтня текст закону опублікований у офіційному виданні ВР «Голос України». Ще раніше (з правками після другого читання) з’явився на сайті Верховної Ради України після того, як був підписаний її головою Олександром Турчиновим. Саме цим текстом ми й скористалися, аналізуючи новий закон.

 

Термінологія

 

Очищення влади (люстрація) – це встановлена цим Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (далі – посади) (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

 

Очищення влади (люстрація) здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

 

Закон України «Про очищення влади», ст.1

 

Нардепів не люструватимуть – лише через вибори


Інфографіка, розміщена на сторінці  партії «Воля» у Facebook, просто й доступно пояснює, як і щодо яких посадових осіб застосовуватиметься механізм люстрації. «Воля» та її лідер Єгор Соболєв, голова Громадського люстраційного комітету, ініціювали прийняття Закону «Про очищення влади» та активно обстоювали його на мітингах під стінами парламенту, коли частина народних обранців активно опиралася його прийняттю.


Проте звертаємо увагу: інфографіка представляє положення законопроекту, а після прийняття його у другому читанні норми змінилися: дещо звузилося коло посадових осіб, щодо яких застосовуються заходи з люстрації. Зокрема, з цього переліку виключили голову Верховної Ради, народних депутатів та інших посадовців, які обіймають виборні посади. Тобто у ролі «люстраторів» народних обранців виступає сам народ – під час виборів. І приведення до Верховної Ради регіоналів та комуністів буде цілком на нашій з вами совісті.


Нардеп Юрій Дерев'янко, керівник робочої групи з доопрацювання законопроекту, зазначив, що з його тексту були вилучені норми, які суперечили чинній Конституції України.


– Усі виборчі посади, такі як депутати, уповноважений з прав людини, конституційні судді – виключені з цього закону, – зазначив він.
Разом із тим, під дію Закону «Про очищення влади» підпадають чиновники центральних органів державної влади, починаючи від Прем’єр-міністра України, міністрів до голів ОДА та РДА, керівників регіональних органів прокуратури, МВС, СБУ, податкової міліції, центральних органів влади, що здійснюють податкову та митну політику.


Чиновники зобов’язані подавати заяву та дати згоду на проходження люстраційної перевірки.

 

Місцеві органи влади люстрація значно не зачепить


Масової люстрації на рівні міста обласного підпорядкування, такого, як Кременчук – не відбудеться.


Цього висновку «ТелеграфЪ» дійшов разом з юристами Оленою Дмитриченко та Ольгою Тищенко, проаналізувавши текст закону. Пані Ольга також є й активісткою громадського люстраційного комітету у Кременчуці.


Підстави для нашого висновку наступні. Є основні критерії люстрації, і є чіткий перелік посад у вищих органах влади (включаючи територіальні та регіональні органи), які не можуть залишатися на своїх посадах, якщо вони перебували на них за часів Януковича:


не менше одного року у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року;


у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, якщо посадовець у цей період не був звільнений за власним бажанням.
Проте чіткого переліку посадових осіб органів місцевого самоврядування закон не містить. У ст.2 Закону, зокрема, вказано, що люстрація стосується «інших посадових та службових осіб (крім виборних посад) органів державної влади, органів місцевого самоврядування» та кандидатів, які претендують на ці посади. Але зазвичай там, де немає чіткого переліку – немає й чіткого механізму застосування критеріїв люстрації (ми маємо на увазі найбільш масові – часові критерії перебування на посаді).


У переліку посад немає й керівників райвідділів міліції, міської прокуратури, підрозділів СБУ у містах. Втім, закон зобов’язує посадовців усіх цих органів подавати заяви на проходження люстраційної перевірки. Бо є й інші критерії, які забороняють залишатися на посаді:


-екс-очільники райкомів КПУ або райкомів комсомолу;


-колишні агенти КДБ, агенти спецслужб інших країн;


-ті, хто забороняв проводити мітинги, переслідував активістів під час акцій мирних протестів (до речі, під цей критерій люстрації потрапляють і судді), помічений у сепаратизмі, але вина в усіх цих злочинах має бути доведена в судовому порядку, і лише тоді посадовців звільнять;

 

-чиновники, майно яких не відповідає доходам.

 

1 млн чиновників в Україні залишиться без роботи через люстрацію. Таку цифру озвучив прем’єр Арсеній Яценюк.

 

Кандидати «на виліт» у Кременчуці

 

Ольга Тищенко вважає, що зі своїх посад має піти начальницький склад Кременчуцької об’єднаної податкової інспекції, оскільки вона фігурує в переліку територіальних органів, затвердженому Кабміном. Тобто це означає, що її керівник, заступники начальника КОДПІ, які перебували на посадах з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, мають звільнитися.


До кого можуть бути застосовані інші заборони? Напевне, це будуть одиниці. Наприклад, партійні функціонери, очільники районів ще з часів райкомів КПУ – Володимир Коваленко та Андрій Коваленко – пішли на пенсію ще під час Майдану. Агентів КДБ ще треба довго шукати. Але ми можемо назвати принаймні дві особи, які є кандидатами «на виліт» – звичайно, якщо громадськість буде наполегливою і доведе їхню провину в суді.

 

1. Юрій Браташ, начальник юридичного управління міськвиконкому.


Разом зі своїм заступником Михайлом Моісеєнком представляв інтереси міськвиконкому у суді, який 23 листопада 2013 року заборонив проведення мирних зібрань у Кременчуці. Михайло Моісеєнко вже не працює у юридичному відділі виконкому, а пан Браташ, який подавав позов, і досі очолює юрвідділ – тобто представляє інтереси територіальної громади міста. Разом із ним до відповідальності слід було б притягувати і мера Олега Бабаєва, бо мер відповідальний за всі позови від імені міської влади. Але мертвих не судять.


2. Віктор Литвинюк, заступник начальника міського відділу міліції, начальник кримінальної міліції.


Пан Литвинюк у період Майдану запам’ятався проведенням обшуку в приміщенні міської організації ВО «Майдан», яка одночасно є громадською приймальнею нардепа Юрія Бублика.  Підлеглі Литвинюка під його керівництвом бігали по приміщенню з ломом - ламали замки на дверях, шукаючи майданівця Леоніда Харченка.  Харченка витягли та поволокли, погромлене приміщення залишили.


За заявою нардепа Бублика проти кременчуцьких правоохоронців було порушене кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень. Наразі чим завершилося розслідування – невідомо.


Міліціонери мають шанс пройти «очищення» зоною АТО – на тих, хто там служить, не розповсюджуються заборони обіймати посади, навіть якщо вони підпадають під критерії люстрації. Пан Литвинюк в АТО не був.

Теги: люстрация
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх