«Люстрації немає через Яценюка, Порошенка та коаліцію», - Єгор Соболєв

23.07.2014, 18:32 Переглядів: 9 516

«Люстрації немає через Яценюка, Порошенка та коаліцію», - Єгор Соболєв

Голова люстраційного комітету України Єгор Соболєв відповідає на запитання «Телеграфа». Головне запитання – чому люстрація не відбулася? Слухаємо відповідь.

У середу, 23 липня, до Кременчука приїхав голова люстраційного комітету України Єгор Соболєв (на фото ліворуч). Одразу варто зазначити, що реально, як державної установи, такого комітету не існує – його утворення як нового центрального органу виконавчої влади в країні потребує офіційного рішення уряду. Його не було.

Українським законодавством не передбачена така процедура, як люстрація. Тож, щоб її починати, треба створити нове українське законодавство. Воно не створене. Закон про люстрацію не прийнятий, тож будь-які дії у цій площині сьогодні можуть трактуватися як самоправні чи навіть протиправні.

 

П’ять з половиною тижнів тому група Єгора Соболєва подала в Адміністрацію Президента законопроект «Про очищення влади в Україні». До цього часу група законотворців не отримала відповіді Президента Порошенка. Наразі активісти збирають підписи народних депутатів, щоб внести вищезгаданий законопроект до парламенту через депутатів.

 

«ТелеграфЪ» запитав Єгора Соболєва, хто гальмує люстрацію в країні:

 

– Єгоре, після Майдану минуло п’ять місяців, а люстрація в країні не почалася. Хто заважає її проведенню? Мені потрібні прізвища.

– Якщо говорити про топ-менеджерів вищого державного рангу, то люстрації немає через прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Президента Петра Порошенка та більшість міністрів.

 

– Що, всі міністри противники люстрації? І немає значення, чия вони креатура – «Свободи», «Батьківщини» чи Партії регіонів?

– Ніякого значення не має, від якої вони політичної сили. Жоден нічого не зробив для люстрації. Кожного з міністрів ми можемо запитати: що вам заважає вигнати з міністерства заплямованих службовців?

 

– Можливо, їм заважає відсутність закону про люстрацію, не хочуть брати на себе відповідальність?

– Так, закону немає, та кожен міністр – особливо від тих політичних сил, які так гаряче виступають за люстрацію – може провести переатестацію або навіть службове розслідування і усунути від прийняття рішень тих людей, про яких кричить весь регіон або навіть країна.

 

– Поясни, чим конкретно гальмує люстрацію прем’єр Яценюк. Це важливо.

– Наразі в руках прем’єр-міністра зосереджено найбільше важелів впливу та реальної влади. Ми говоримо про очищення державної служби від тих, хто підтримував режим Януковича та служить Росії, а також від мародерів, які використовують службу для власного збагачення. Найпростіше це було б зробити через Національну агенцію з державної служби, яка прямо підпорядкована прем’єр-міністру, входить до складу Кабміну, її керівник призначається прем’єром. Першого керівника служби дійсно призначили для того, щоб щось змінити на краще. Його прізвище Денис Бродський, протримався він там два місяці. Наразі на посаду призначили нового керівника, якщо не помиляюся, у минулому він був регіоналом. Розумієш, є багато прикладів, які пояснюють, чому прем’єр-міністр Яценюк бореться проти справжньої люстрації.

 

– Наведи приклади.

– Ваш Крюківський вагонобудівний завод отримав велике замовлення на ремонт вагонів метро за кіотські кошти. Ці гроші були передані Україні для реалізації програм енергозбереження. Скажи, сьогодні, коли попереду у нас страшна зима і відключення російського газу, що важливіше: передати кіотські гроші на ремонт вагонів метро чи витратити їх на енергозбереження у школах та лікарнях? Чи так зробили через те, що вагонобудівний завод знаходиться в руках одного з головних спонсорів кампанії Арсенія Яценюка?

 

– Про кого ти кажеш?

– Я кажу про Юрушева (Леонід Юрушев, банкір, у 2013-му «Фокус» оцінив його статки у 1,027 млрд. дол. – це 17 місце у «Топ-200 найбагатших людей України, ред.).

 

– Ти знаєш, що президент ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» пан Приходько на президентських виборах був довіреною особою Петра Порошенка?

– Тепер знатиму, власне, це теж пояснення, чому так сталося. Якщо ми говоримо про Президента Петра Порошенка, то перше запитання до нього – чому Сергій Ківалов до цього часу залишається представником України у Венеціанській комісії? Саме він, людина Януковича, формує думку ради Європи щодо змін, які потрібні Україні. Між тим, посада Ківалова – це посада, на яку людину призначає та знімає Президент. Таке ж запитання є до лідерів парламентської коаліції. Чому Ківалов до цього часу залишається головою парламентського Комітету з правосуддя? Це ключова посада, він підбирає суддів і подає їхні кандидатури на звільнення. Він робить все, щоб зберегти свою систему неправосуддя, яку вони вибудували разом з Андрієм Портновим. Як лідери коаліції можуть пояснити перебування Ківалова на цій посаді через п’ять місяців після Майдану? Адже цей комітет завжди належав представникам більшості. Виходить, у нас збереглася стара більшість в Раді? Чи Сергій Ківалов вже став частиною нової більшості?! Ще одне питання – це судді Конституційного суду України (КСУ) та представники Президента в КСУ. Чому туди через відкритий конкурс не набирають нових суддів? Це для того, щоб зберегти у КСУ більшість Віктора Януковича – адже шість із десяти суддів – це його ставленики!

 

– Поясни позицію Президента щодо люстрації. П’ять тижнів тому ви подали до Адміністрації Президента свій законопроект «Про очищення влади». Що відповів Президент?

– Нічого. Результатів – 0. Реакції – 0. Тому вже з минулого тижня ми збираємо підписи нардепів, щоб внести законопроект до парламенту через депутатів, якщо Президент цього не робить і не хоче робити. Першим поставив свій підпис Юрій Дерев’янко (народний депутат, ред.). Наразі ми ведемо переговори з лідерами великих політичних сил коаліції, домовляємося, щоб законопроект був один, а не десять, бо потім жоден не приймуть. Вже поставили підписи Тягнибок («Свобода») та Сергій Соболєв від «Батьківщини». Ось ведемо важкі, чесно важкі переговори з Блоком Віталія Кличка.

 

– Чому з Кличком переговори про люстрацію йдуть важко?

– Тому, що я, як киянин, можу сказати, що Київською міською адміністрацією керує Сергій Льовочкін. Більше того, його вплив на призначення на посади значно посилився, коли головою КМДА став Віталій Кличко. На мою думку, у Льовочкіна це зараз краще виходить, ніж тоді, коли він керував КМДА через вашого Попова (колишній мер Комсомольська, колишній голова КМДА, ред.). І це теж відповідь, чому в країні блокується люстрація.

 

– Добре, з посадовцями зрозуміло, поговоримо про народ. Скажи, а чи насправді громадяни України хочуть люстрації? Адже у кожного є корисні родинні зв’язки, впливові приятелі, просто «пригодовані» чиновники. Якщо їх виметуть, як вирішувати питання? «По бізнесу», наприклад.

– Я розумію, про що ти кажеш. Та сподіваюсь, що таке ставлення більше характерне для маленьких містечок, там, де всі, дійсно, куми, брати, свати, і всі всіх знають. Не знаю, як народ. Одне можу сказати – час для люстрації ми вже втратили, вона мала початися одразу після втечі Януковича. Якщо мине ще три місяці, і ми не почнемо люстрацію, ми не почнемо її ніколи. А країна, яка перебуває у стані війни, і в якій на ключових постах залишаються шахраї та найманці держави-агресора Росії, і корупція квітне, і зрада є, ця країна такого вже не витримає...

 

Пункт №1 люстрації
Група Соболєва пропонує призначати нових державних службовців на посади лише після перевірки, яка містить 21 пункт. Перший пункт програми – це готовність претендента на посаду документально пояснити походження своїх статків, рухомого та нерухомого майна, а також майна та статків близьких людей. Статус «близьких людей» вже визначений антикорупційним законом.

 

 

В тему

Разом з Єгором Соболєвим до Кременчука приїздив відомий український блогер, луганчанин, колишній співробітник Луганської прокуратури Сергій Іванов.

 

«Люстрації немає через Яценюка, Порошенка та коаліцію», - Єгор Соболєв

 

«ТелеграфЪ» запитав його про Партію регіонів та Єфремова (колишній губернатор Луганщини та голова фракції ПР у Раді):

– Сергію, вчора, 22 липня, Рада прийняла закон, який дає можливість припинити діяльність парламентської фракції компартії. Крім того, Турчинов звернувся до Мін’юсту з тим, щоб знайти можливість заборонити взагалі діяльність КПУ в Україні. Чому, на вашу думку, парламентарі та спікер не ініціюють заборону діяльності фракції Партії регіонів та взагалі ПР? Адже Єфремова, Левченка, Царьова, Колесніченка вже публічно звинувачують у співпраці з сепаратистами?

– Ваше запитання – це бальзам мені на серце! Чудове запитання, бо я сказав Мирошниченку – знаєте його, представник Президента, регіонал, навчився добре плакати в кадрі – так от я йому сказав: вашу Партію регіонів треба судити як злочинну організацію, як судили СС. Судити в Європейському суді! Він відповів, що я помиляюся, гребу всіх одним гребінцем, а в них, виявляється, були різні течії, були навіть незгодні. Ну то що, що були? Ви члени партії – так маєте відповідати за те, що вона наробила. Єфремов напряму діяв на розкол, роз’єднання Луганську, а не на його об’єднання. Закінчилося це війною. Відповідаю на ваше запитання – в забороні Партії регіонів не зацікавлені всі, у тому числі і опозиція. Усі вони цілуються в кулуарах парламенту. Мене ця дурна звичка, коли дядьки цілуються, бісить страшенно.

 

Відеозапис з прес-конференції Єгора Соболєва у Кременчуці

 

Автор: Лариса Артеменко Фото: Олександр Грінченко
Теги: люстрация
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх