Діти війни

6.07.2014, 14:00 Переглядів: 5 191

Діти війни

Тікаючи із зони АТО, біженці їдуть до нашого міста з немовлятами. Лише за останні два дні до Кременчука прибуло 20 таких родин. У них немає найнеобхіднішого – житла, підгузків, дитячого харчування. Як допомогти тим, хто опинився у скруті, і що їм потрібно

НА ФОТО: 7-місячний Сашко буде вдячний будь-якій допомозі: йому потрібні підгузки, дитяче харчування, продукти, дитяча пляшечка, соска, літня коляска, стіл для годування, одяг. Якщо ви можете чимось допомогти, телефонуйте за номером (096) 097-95-06.

 

19-річна Юлія зі своїм семимісячним синочком Сашком менше тижня тому покинула рідну Дружківку, яка знаходиться за сім кілометрів від буремного Краматорська, та подалася до Кременчука. Її поселила у себе кременчужанка Віра, але зізнається, що довго тримати у себе біженців не зможе.


– Щоб найняти квартиру, потрібно щонайменше 1200 грн, а де в цієї дівчинки такі гроші? – каже Віра.


Через чотири дні після того, як Юля приїхала до нашого міста, вона отримала звістку, що її паралізований батько помер. В дівчини не було навіть грошей, щоб поїхати на похорони її єдиної рідної людини. Та чи доцільно було б їхати туди, де йде війна, та ще й з немовлям?


Тепер же Юля залишилася сама в цьому світі, без засобів існування та ще й з дитиною на руках.


Юлія отримує допомогу як мати-одиначка, але цих грошей ледь вистачає, щоб прогодувати малюка та купити для нього необхідні засоби гігієни. Наступного разу вона отримає допомогу 10 липня, а грошей вже нема.


– Дівчині та її сину потрібні підгузки, дитяче харчування, продукти – на все це йде щонайменше 50 грн на день. А нещодавно загубили соску, а вона коштує аж 20 грн! – каже Віра. – Крім того, хлопчик росте, йому потрібен одяг.


Віра з Юлею звернулися до ВО «Майдан», що знаходиться на бул. Пушкіна, 8. Там біженці дали коляску, крупи, печиво, розказали, куди треба звертатися, щоб стати на облік. Але невизначеність із подальшим існуванням у нашому місті залишається.


Основні проблеми – житло і робота


– Усі питання в усіх біженців однакові: найперше в них з’являються проблеми з житлом, – каже голова громадської організації «Громадський контроль та допомога» та координатор комітету з питань біженців Сергій Полюхович.


Він каже, що чи не всі біженці, які приїжджають до Кременчука, знаходяться у важкому психологічному стані, адже вони втратили елементарні для кожної людини речі: житло, засоби життєвого забезпечення, зв’язок з рідними.


Разом із тим Сергій Полюхович зауважує, що деякі кременчужани намагаються нажитися на чужій біді.


– Для кого війна, а для кого мати рідна. Я маю на увазі наших ріелторів, які намагаються зараз заробити на оренді житла біженцями, – каже він.
Полюхович закликає кременчужан пом’якшити своє ставлення до біженців і бути трохи жертовнішими.


– Ніхто не каже, що треба віддати біженцям свою квартиру. Але можна піти до ріелтора, забрати в нього свою оренду і здати житло переселенцям без посередників – це вже на 300 грн дешевше! А, може, і за півціни здати, принаймні на перший час.


Друга велика проблема, з якою стикаються біженці, і в якій вони потребують допомоги – працевлаштування. Зазвичай у переселенців зі Сходу обмаль грошей. Щоб приїхати сюди, вони в когось позичають чи знімають з кредитки. А треба ж купувати харчі, засоби гігієни.


Полюхович розповідає, як до нього в організацію прийшла жінка з Донецька, яка приїхала до Кременчука з двома дітьми 2 і 5 років. Вона казала, що не може знайти роботу у нашому місті, тому змушена залишити дітей тут у родичів і повернутися до Донецька, заробляти там гроші і пересилати їх своїм дітям.


– Можливо, хтось будується чи робить ремонт. Зверніться до нашої організації, ми вам знайдемо робітників серед біженців, а ви допоможете їм заробити хоч якусь копійчину, – каже Сергій Полюхович.


Багато біженців приїжджають з дітьми


– Лише за останні два дні до нашого міста прибуло 20 родин з дітьми. Їдуть не лише зі Слов’янська, але і з Краматорська, Горлівки, Красного Лиману, – каже активіст ВО «Майдан» Леонід Харченко.


Марина приїхала зі своєю дитиною зі Слов’янська. Вона каже, що Кременчук їй подобається, головне, що тут тихо, спокійно і ніхто не стріляє. Марина винайняла квартиру, але холодильника немає, а без нього влітку не обійтися.


Активістка ВО «Майдан» Ганна Павленко каже, що біженцям потрібно все: одяг, постільна білизна, рушники, столи для годування, ванночки, продукти харчування, коляски, ковдри, матраци, подушки.


– До нас приходять біженці і беруть те, що потребують. Якщо воно у нас є, – каже Ганна Павленко.


Багато людей приїжджають з дітьми – є родина з 8-місячним немовлям. Одна родина приїхала з чотирма дітьми, двоє з них – тримісячні близнюки. Ці люди будуть вдячні, якщо їм допоможуть з дитячим харчуванням. Воно знадобиться й іншим біженцям, які прибувають до Кременчука.


Окрім того, у «ВО «Майдан» прохають допомогти з житлом для біженців: надати житло безкоштовно чи за помірну ціну.


У Кременчуці – майже 170 біженців


Директор департаменту праці та соціального захисту населення Олександр Дзюба на щотижневій апаратній нараді повідомив, що до Кременчука прибуло 34 вимушених переселенці з Криму (з них 14 дітей) та 135 з Луганської та Донецької областей (з них 51 дитина).


Вони зареєстровані у міському департаменті праці і соціального захисту населення. 8 кримчан та 16 жителів східних регіонів, що переїхали до Кременчука, вже стали на облік у центрі зайнятості, десятеро з них працевлаштовані.

 

Куди телефонувати, щоб допомогти біженцям


ВО «Майдан» (бул. Пушкіна, 8). 097-410-50-69 – штаб, черговий, 068-743-02-55 – Ганна Павленко, 066-600-83-07 – Леонід Харченко.
КМГО «Громадський контроль та допомога» (вул. Жовтнева, 57/3). 050-458-80-08, 097-047-90-06 (Сергій Полюхович).

Автор: alexeyladyka
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх