Комунальники хотіли взяти з кременчужанки 500 гривень за відключення стояків

29.07.2013, 11:59 Переглядів: 10 036


Наталя Люлька намагається з’ясувати, скільки ж реально коштує перекрити один вентиль на стояку

Часи сантехніка «дяді Васі» повертаються – комунальники хотіли взяти з кременчужанки 500 гривень лише за те, що перекриють два стояка, поки робитимуть ремонт. Натомість, за розцінками ТОВ «Житлорембудсервіс», ця додаткова послуга, яка надається людям, що ремонтують свої квартири, коштує 24 гривні – 12 грн за стояк. Споживачі мають платити саме по цих розцінках, підтверджує начальник УЖКГ

 

Наталя Люлька затіяла ремонт у квартирі. Вирішила почати із сантехніки – поміняти одразу все, включно зі стояками, хоча вони, за законом – зона відповідальності комунальних служб (по них проходить точка розподілу між мережами ЖЕПу і мешканців). Проте сім‘я Наталі хотіла зробити все так, як годиться – аби стояки були не чавунні, а пластикові. Тож закупили всі матеріали та звернулися до управляючої компанії «Житлорембудсервіс», яка обслуговує будинок – щоб перекрили воду на час ремонтних робіт. Із аварійки жінку направили «на дільницю», тобто до підрядника компанії – ПП «Польщиков і Ко» (структура обслуговування залишилася із часів реформованих ЖЕПів, лише з тією різницею, що «дільниці» стали приватними підприємствами). Наталя пішла писати заяву на відключення. До речі, хотіла, щоб стояки замінили «офіційні» комунальники, з гарантією на виконані роботи, і згодна була за цю послугу заплатити.


Прийшов майстер із ЖЕПу (тобто від «Польщиков і Ко» – авт.), подивився сантехніку, сказав, що труби зроблять. Потім я пішла у понеділок писати заяву на відключення води (як з‘ясувалося, планові відключення для ремонтів тільки по вівторках). Та мені сказали, що майстер не прийде, бо в них немає газозварювання. Але ж якщо це ЖЕП, то це їхні функції – міняти стояки! Причому ми хотіли заплатити їм за роботу. Але нам відмовили. Ми знайшли сантехніка у приватному порядку, тому що комунальники нас підвели, а час іде, квартира «роздовбана», ми не живемо у себе вдома. Прийшли вдруге домовитися про відключення на п‘ятницю, а нам сказали – неплановий день. І назвали суму за відключення – 500 гривень, аби перекрити кран у підвалі. Звідки ж такі ціни беруться? Це просто нахабство якесь! – обурюється Наталя.


Будинку 47 років. Коли наша сім’я сюди вселилася, мені був один рік. Тут жодного разу не робили кап­ремонт. Так хоча б мешканцям у цьому не перешкоджали, а сприяли. Адже це їхній прямий обов‘язок – міняти стояки! – каже Світлана, мама Наталії.


Цінові варіації: 250 гривень замість 24


Утримання мереж – прямий обов’язок управляючих компаній, з якими міська рада Кременчука уклала договори на обслуговування будинків. Ніхто інший, крім цих компаній, не має повноважень лізти до підвалів та крутити вентилі. По суті, управителі є монополістами – тож і розцінки на їхні послуги мають бути адекватними.


12 грн за один стояк (і це не погодинна, а одноразова оплата) – таку цілком лояльну ціну ми побачили у прейскуранті аварійно-диспетчерської служби «Житлорембудсервіс», куди спочатку й зверталася Наталя, аби отримати послугу. Тобто за два стояки – 24 гривні. До речі, така сама вартість цих робіт і в іншого кременчуцького управителя – компанії «Добробит». За логікою, саме за такою ціною кременчужани й мають отримувати додаткову послугу, яку замовляють в монополіста. А внутрішня «кухня» управителів та їхні відносини з підрядниками споживачів не стосуються.


250 гривень у плановий день – таку ціну на відключення назвав журналісту «Телеграфа» Михайло Польщиков, директор однойменного ПП «Польщиков і Ко», який до комунальної реформи у Кременчуці очолював ЖЕП на Молодіжному. Пояснив: 50 грн – це за два стояка на годину (по 25 грн за один) і за 5 годин роботи. І люб‘язно надав прайс на послуги.


– А що таке плановий день? – поцікавилися ми.


– На нараді у «Житлорембудсервісі» визначили, що плановий день для відключень – це вівторок. Порядок повинен бути! – відповів пан Польщиков.


– Але ж у прайсі управляючої компанії «Житлорембудсервіс» інша ціна на відключення – 12 гривень за стояк, причому не вказано, що це оплата погодинна. Два стояки – це 24 грн, а не 250. Ви – підрядники «Житлорембудсервіса», звідки у вас інша калькуляція?


– Ми приватне підприємство, у нас своя калькуляція.


Далі ми пішли питати про розцінки в керівника головної компанії – директора ТОВ «Житлорембудсервіс» Олександра Бондаренка.


– Кожне приватне підприємство має право встановити свої розцінки залежно від того, яку заробітну плату платить своїм працівникам, – заявив він.


– Але чому людина, яка підписала з вами угоду, не може отримати послугу по ваших розцінках? Аварійка її відправила до підрядника.


– Значить, це непорозуміння двох суб‘єктів. Імовірно, на той час, коли людина зверталася, аварійна служба була зайнята й не могла надати послугу. Це ж аварійна служба! А з Польщиковим я розберуся. З приводу цього конкретного випадку – провина існує, і я цього не заперечую.


– Навіть якщо послуга додаткова, людина має право отримати її за задекларованою ціною – 12 гривень. Це як в магазині – яка ціна на ціннику, така має бути й на касі.


– А в нас така ціна? – подивувався пан Бондаренко, побачивши власний прайс, який є у відкритому доступі на сайті «Житлорембудсервісу». – Треба підвищувати! Хто ж за 12 гривень буде працювати?


Отак ми й поговорили. І зрозуміли, що питання про єдині розцінки для споживачів компанія «Житлорембудсервіс» зі своїми підрядниками не вирішила.

 

250 грн таку ціну офіційно назвали в ПП «Польщиков і Ко» за відключення двох стояків (люди стверджують, що в неплановий день у них хотіли взяти
500 гривень)


51,80 – стільки коштує послуга (за два стояки) в ЖЕПі Комсомольська


42 грн – вартість аналогічної послуги в Дніпродзержинську (управляюча компанія «Крона»)


400-500 грн – стільки коштує повна заміна стояка у квартирі в Києві, тобто стільки ж, як запросили за відключення у неплановий день у Кременчуці.

 

Коментар Сергій ЯРОШ, начальник управління житлово-комунального господарства:


– Є договір на управління між міськвиконкомом і «Житлорембудсервісом». Ним регламентуються тарифи на роботи з утримання житлового фонду. Всі інші додаткові платні послуги, які не входять до складу тарифу, в тому числі з відключення мереж тепло-, водопостачання при проведенні капремонтів квартир, регулюються договірними відносинами між «Житлорембудсервісом» і мешканцями. На підприємстві мають бути відповідні розрахунки (калькуляція, виконана на підставі нормативних актів). У даному випадку мав місце людський фактор… В усіх випадках є правила, є винятки, а є «бєспрєдєл». Ми спілкувалися з керівником «Житлорембудсервіса» Бондаренком – він прийняв рішення розірвати договір з підрядником. Що стосується ціни на послуги, то мешканці однозначно повинні мати справу з управляючою компанією – «Житлорембудсервісом» (або «Добробитом», «Перспективою» – залежно від того, хто їх обслуговує). Якщо сумніваєтеся в оплаті, є телефони управляючих компаній, є приймальні дні керівників – можна прийти і розібратися.


– Тобто мешканці мають керуватися розцінками управляючих компаній?


– Звичайно! Вони організовують надання послуг, пов’язаних з місцями загального користування, до яких має доступ управляюча компанія, згідно з договором з міською радою.

 

ПОВНЕ ЖКГ


«Можу робити – можу не робити»


Питання про 500 гривень за відключення у неплановий день в розмові з кореспондентом «Телеграфа» пан Польщиков усіляко обходив. А згодом сказав, що таку суму ніхто споживачу не називав… Натомість чоловік Наталі надав «Телеграфу» запис розмови із директором «Польщиков і Ко» (писав на диктофон у мобілці). Ось частина діалогу.


– Ми просили планово у вівторок – ваші майстри не прийшли. (Голос Наталі)


– А що це за ціна – 500 гривень? (Голос її чоловіка)


– А що ви хотіли? Це ж непланові роботи. (Голос Польщикова)


– Я ж просила вас – поміняйте стояки. (Голос Наталі)


– Та не буду я міняти. У мене немає можливості. Ви не примусите мене це робити. Я можу робити – можу не робити. (Голос Польщикова)

 

P.S. Наталі Люльці за її заявкою відключили стояки у плановий день – у вівторок, 23 липня. До речі, на сантехнічні роботи знадобилося півтори години, а не п’ять, як рахували у ПП «Польщиков і Ко». На час нашої розмови вона ще не оплатила послугу, але каже, що сплатить у касу 24 грн.

 

Комунальники хотіли взяти з кременчужанки 500 гривень за відключення стояків
Комунальники хотіли взяти з кременчужанки 500 гривень за відключення стояків

"Кременчуцький Телеграф" від 25 липня, №29, стаття Тетяни Донченко "Просто нахабство"

Теги: ремонт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх