Вимоги та примхи кременчуцьких роботодавців

10.06.2013, 08:30 Переглядів: 7 251

Вимоги та примхи кременчуцьких роботодавців
Співбесіда (або інтерв’ю з роботодавцем) – ключовий момент у працевлаштуванні. Зазвичай її проводять колегіально. Важливо не розгубитися, відповідати на запитання чітко, заздалегідь продумати як подати себе у вигідному світлі. Не зайве заручитися рекомендаціями з попередніх місць роботи, або від працівників компанії, куди ви хочете працевлаштуватися

Там, де добре платять, персонал підбирають дуже ретельно. Послугами Центру зайнятості такі роботодавці практично не користуються – в них своя база даних. Вам запропонують надіслати резюме або заповнити анкету. Перевагу віддають кандидатам із досвідом та впевненим у собі. Не люблять конфліктних працівників. Претендувати на хорошу зарплату в пристойній компанії не вважається «дурним тоном».

 

Влаштуватися на престижне підприємство і мати пристойну зарплату хоче кожен, хто не відкрив власний бізнес. Які ж вимоги ставлять «круті» роботодавці? Як підбирають персонал?
Кожне підприємство, відповідно до законодавства, має подавати інформацію про вакансії до Центру зайнятості. Проте, як розповіли нам у відділі взаємодії з роботодавцями, престижні підприємства, де стабільна зарплата, соціальний пакет зазвичай подають такі дані суто формально: як правило, тоді, коли на вільне місце вже є претендент, і треба лише «провести» його через процедуру працевлаштування.


– Люди, які шукають роботу, цікавляться вакансіями на «Укртатнафті», на кондитерській фабриці, на тютюновій – а там їх практично не буває. Відбір ведуть самі підприємства – через бази даних відділів кадрів. Так, за останній час на тютюновій фабриці була лише одна вакансія – для інваліда-прибиральника; на «Укртатнафті» шукали фахівців не нижче 4-го розряду: оператора установки та електромонтера – притому з вищою освітою, – розповіла Ірина Калабкіна, заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями.


За її словами, вимога вищої освіти (навіть на робочі спеціальності) усе частіше лунає від престижних підприємств та фірм, які пропонують більш високий рівень зарплати.
– Приватні фірми хочуть бачити секретарів з вищою освітою. Нещодавно у нас була вакансія з вимогою щодо знання англійської мови, хоча за класифікатором «секретар» – робоча спеціальність, – зауважує Ірина Калабкіна.

 

Влаштовуємося на «Укртатнафту»


Сергій кілька років працює на «Укртатнафті» електриком. Потрапити туди йому вдалося не одразу.


– Я закінчив ВПУ-7, працював у підрядній організації при заводі і одразу став у чергу на «Укртатнафту». Тоді було так – записуєшся і тебе вносять у резерв. А якщо з’являється вакансія, то викликають. Тобто «жива черга». Зараз уже не так: у відділі кадрів висить скринька, там можна залишити резюме. А на той час ні резюме, ні анкета (принаймні для робітників) були не потрібні. Все вирішувала співбесіда. Перший раз мене викликали – і для мене невдало. Напевне, не вистачило досвіду: на той час я пропрацював за фахом менше року. Та згодом на співбесіду викликали вдруге, тоді у мене вже було півтора року стажу, і взяли на роботу. Якихось особливих запитань не ставили, лише такі, аби з’ясувати мій професійний рівень, – розповідає Сергій.


Що ж, телефонуємо до відділу кадрів. Вигадуємо легенду: випускник КрНУ за фахом «Менеджмент організацій та адміністрування» хоче влаштуватися на посаду менеджера нижчої ланки.


– На даний час у нас вакансій немає. Але ви можете залишити резюме в ящику на дверях. Ми підбираємо персонал з числа кандидатів, які надіслали резюме, – відповідають мені. Я навіть не встигла розповісти, ким хочу працювати.


– А чи треба заповнювати анкету?


– Ні, надсилайте резюме у довільній формі, – сказали та поклали слухавку.


Тож аби подати себе з кращого боку і не припускатися помилок, слід почитати поради, як правильно скласти резюме. З’ясувати офіційно тонкощі підбору персоналу на «Укртатнафті» не вдалося: корпоративна політика підприємства – ну дуже сувора. Втім, у неофіційній розмові нам розповіли: резюме можуть відкинути, якщо претендент – «літун», дуже часто міняв робочі місця. Якщо воно розглянуто позитивно, все вирішує співбесіда з начальником того підрозділу, де вас розглядають як кандидата. Критерії відбору:

  • рівень освіти;
  • досвід роботи, практика;
  • ділові якості претендента (йдучи на співбесіду треба ретельно продумати, що казати про себе).


– А що робити молодим, які ще не мають досвіду роботи?


– Їхній шанс – потрапити до нас на практику. Якщо ти працелюбний, не бігаєш весь час на перекури, прагнеш навчатися – тебе помітить керівництво, – каже наш співрозмовник.

 

На кондитерській фабриці багато робітників з вищою освітою

 

На Кременчуцькій кондитерській фабриці нам сказали одразу – на сьогодні вакансій немає. Якщо з’являються – дізнатися про них можна на дошці оголошень.
– У нас стабільний колектив. Якщо є вакансія, надаємо перевагу тим, хто в нас уже працював (кількість персоналу дещо скоротилася). Є база даних – анкети претендентів. При наявності вакансій, у принципі, кожен може заповнити таку анкету – за єдиною, затвердженою формою, і потрапити до резерву кадрів, – розповідає Світлана Смирнова, начальник відділу кадрів ПАТ «Кременчуцька кондитерська фабрика «Рошен».


Основні робочі професії на підприємстві: укладник-пакувальник, оператор лінії у виробництві харчової продукції. Але для того, щоб мати справу із сучасним обладнанням, бажана вища технічна освіта – навіть для робітника. Операторів лінії у виробництві харчової продукції навчають безпосередньо на підприємстві, бо жоден заклад не готує вузькопрофільних працівників. Працівник може почати з нижчої ланки: укладальник– пакувальник, завантажувач-розвантажувач і згодом навчитися на оператора лінії у виробництві – звичайно, якщо в нього є базова технічна освіта.


«ТелеграфЪ» поцікавився й анкетою, яку заповнюють шукачі роботи. Одне з питань, на яке треба відповісти – «чи працювали ви на нашому підприємстві раніше», «чи працювали тут ваші родичі». Серед питань, крім освіти та попереднього трудового досвіду, зокрема, й такі:

 

  • причина пошуку нової роботи;
  • бажаний рівень зарплати;
  • досвід роботи за комп’ютером;
  • знання іноземної мови;
  • наявність посвідчення водія;
  • чи згодні ви на відрядження;
  • чи притягувалися ви до кримінальної відповідальності.

Як бачимо, анкета залишає мало простору для лавіювання, щоправда, у ній є пункт про додаткову інформацію: тут кандидат уже може вказати свої риси та досягнення, які вважає перевагами. Якщо на анкету звернули увагу – людину запрошують на співбесіду.

 

Тютюнова фабрика: ретельний відбір на конкурсній основі


Престижний роботодавець, до якого стоять у черзі на роботу – тютюнова фабрика JTI – Джапан Тобакко Интернешнл Україна. Інформацію про вакансії розміщують на корпоративному сайті www.jti.com, в «Приватній газеті», на прохідній підприємства. Нам відповіли, що компанія планує навчання, розвиток персоналу і формує кадровий резерв, залишаючи першочергове право на вакансії (тобто на підвищення) за працівниками компанії. А якщо внутрішній конкурс не дав бажаних результатів – тоді оголошують відкритий конкурс. У оголошенні про вакансії вказують обов'язкові вимоги до кандидата, терміни реєстрації претендентів. Резюме приймають на електронну адресу.


«Знання англійської мови важливе для інженерно-технічних спеціальностей. Рівень володіння мовою може варіюватися: для якихось посад необхідний професійний рівень, для якихось – досить читання і розуміння професійної літератури. У компанії існують програми залучення студентів. Для них досвід роботи не обов'язковий, але якщо він є – це завжди плюс. До основних вимог належать знання комп'ютерних програм та англійської мови», – повідомили нам у відділі кадрів.


Конкурс на вакансію в JTI проводиться у декілька етапів: співбесіда, серія тестів та практичних завдань, фінальне інтерв’ю з керівниками підрозділів. Вся процедура не суперечить українському законодавству, підкреслили в компанії.


«Переможця конкурсу можуть відрізняти від інших фіналістів особливий досвід, отриманий на попередньому місці роботи, комунікативні навички, активна життєва позиція. Нашим співробітником стає кандидат, у якого поєднуються як знання, досвід та навички у професійній сфері, так і його прагнення внести свій внесок у досягнення цілей компанії зараз і в майбутньому», – так відповіли у відділі кадрів JTI на запитання щодо того, чим може привабити кандидат роботодавця.

 

Корисно знати

 

Як вигідно подати себе


– Аби справити хороше враження, кандидат, перш за все, повинен бути впевненим у собі, чітко відповідати на запитання, знати, чого він хоче. Якщо на запитання людина каже «ну, не знаю…», «не думав…», – це вже зменшує шанси на працевлаштування. Або при співбесіді некоректно починає розповідати, яке погане було попереднє керівництво і який хороший він. Це свідчить про те, що людина конфліктна, – ділиться спостереженнями Світлана Смирнова, кадровик зі стажем.


– А якщо кандидат на співбесіді активно цікавиться зарплатою, претендує на високий рівень?


– Це зазвичай не насторожує роботодавця з хорошою репутацією – за умови, якщо людина об’єктивно себе оцінює і відповідає тому рівню зарплати, на який претендує. Навпаки, якщо людина вказує бажаний рівень зарплати мінімалку – роботодавець замислиться, чому претендент себе так низько цінує: значить, не впевнений у собі.

 

Перш ніж йти до роботодавця, корисно поцікавитися місією компанії. Імовірно, вашу обізнаність теж можуть перевірити на співбесіді, особливо якщо принципи крупними літерами написані на фасаді компанії у вигляді девізу.

 

"Кременчуцький Телеграф", №21 від 23 травня

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх