Кременчуцькі аптеки продають заборонені препарати

21.01.2013, 09:26 Переглядів: 6 805

Кременчуцькі аптеки продають заборонені препарати

Ліки, що містять кодеїн та ефедрин, мають відпускати за рецептом лікаря, однак деякі фармацевти ігнорують заборону

 

З кінця листопада аптеки зобов'язані відпускати такі препарати як солпадеїн, пенталгін, седалгін, каффетін, но-шпалгін та інші – за рецептом лікаря. Проте не всі фармацевти дослухались до постанови Кабміну і продовжують продавати без рецепта.

 

– У вересні минулого року Кабмін вніс зміни до критеріїв віднесення лікарських засобів, що містять малу кількість наркотичних засобів, – говорить завідувачка аптеки «Ветаран» філії «Полтавафарм» Таїсія Кутько. – Це означає, що комбіновані препарати, які містять кодеїн, ефедрин та псевдоефедрин тепер повинні продавати в аптеках за рецептом. (Наказ № 708 від 7.09.2012). Наказ набув чинності у листопаді, а Державний експертний центр Міністерства охорони  здоров'я оприлюднив список цих препаратів, трохи розширивши існуючий.

 

Навіщо обмежили доступ до ліків, що містять кодеїн? У комунальній аптеці кажуть: проаналізували товарообіг, приміром, протикашльових засобів, що містять кодеїн та еферрин, і виявили: обсяги продажу не залежать від сезонності – влітку люди так само «кашляють», як і взимку та восени.

 

Та відомо, що кодеїн у великих дозах має сильний опіатний ефект, а ефедрин та псевдоефедрин – психоактивну дію. Очевидно, чиновники міністерства, забороняючи вільний продаж пенталгіну, пятирчатки, седалгіну та кодтерпіну, керувались саме цим. Адже ці ліки наркозалежні використовують як сировину для кустарних наркотиків. З цієї причини продаж ліків, що містять кодеїн та ефедрин, заборонений для продажу без рецепта у більшості країн світу, у тому числі й у сусідній Росії.

 

«З кодеїну злізти можна...»


«Я открыл эту тему специально чтобы люди знали: с кодеина слезть можно, даже не ложась в больницу. .И прошу всех кто так или иначе слез или слезает с кодеина отписать в этой теме, как вы это сделали/делаете,и какие у вас успехи в борьбе с эти «волком в овечьей шкуре».Торопитесь, день когда кодеина не станет, как обычно, придет очень неожиданно, и на 3-4 сутки вы почувствуете, что такое настоящая ломка, которую не сравнить ни с ломкой от ширки, ни от героина. :)»


Це – цитата наркозалежного, який називає себе Игорян на одному з форумів.

 

День, «коли не стало кодеїну», мав настати для наркозалежних в листопаді минулого року. Але цей день не настав. Препарати, що містять кодеїн, можна безперешкодно купити в аптеках Кременчука.

 

Як ми кодеїн у ліках купували


«ТелеграфЪ» вирішив перевірити – чи можна безперешкодно купити обмежені у доступі ліки, з яких виготовляють важкі наркотики.

Заходжу у першу ліпшу аптеку на Раківці. Прошу продати мені пенталгін та солпадеїн. Аптекарка питає:

– Вам солпадеїн розчинний чи у таблетках?

– Розчинний, – відповідаю я.

– Будь ласка.

 

Ось так – про рецепт ніхто й не запитав.

Їду до центру міста. Тут із купівлею рецептурних препаратів виявилось трохи складніше. Питаю кодтерпін – він також в оновленому списку. В одній з аптек мені сказали, що такого препарату в наявності немає, в іншій попросили рецепт.

 

– А седалгін є? – запитую.

– Седалгін – також за рецептом, – відповідає порядна аптекарка.

 

Втім, у сусідній аптеці я таки купила седалгін-нео. Рецепт у мене не спитали, а препарат відпустили і на мою вимогу видали чек.

Тому маємо право зробити висновок. Аптеки порушують законодавство, а виробники ліків заробляють гроші. Адже будь-хто – чи то наркозалежний, чи здоровий – може купити ці ліки, не докладаючи особливих зусиль.

 

Сподіваємось, міський ВБНОН (відділ по боротьбі з незаконним обігом наркотиків) перевірить нашу інформацію та звернеться до Державної інспекції з контролю якості лікарських препаратів. Такий досвід у відділу вже є. Минулого року ми писали про те, як кременчуцькі аптеки безперешкодно продають наркоманам очні краплі із рецептурного списку препаратів. Принаймні після перевірки аптек ВБНОНом у під’їздах на Раківці поменшало шприців...

 

Комментарий врача-нарколога, а также мнение самих наркозависимых читайте в №3 газеты "Кременчугский ТелеграфЪ" от 17 января 2013 года

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх