Кременчуцькі школярі знають українську краще за нардепів

21.01.2013, 09:24 Переглядів: 2 485

Чотири кременчуцьких школярки 26 січня візьмуть участь у престижному Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика (обласний етап)

Чотири кременчуцьких школярки 26 січня візьмуть участь у престижному Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика (обласний етап). Це: Юлія Орел (ліцей №11), Ірина Шкодінова (ліцей № 11), Аріна Кравченко (гімназія № 5), Марія Дяченко (гімназія № 6). Кременчужани сподіваються на перемогу.


На думку Олени Сьомик – керівника кременчуцької філії Малої академії наук України (МАНУ) – кременчуцькі школярі мають досить високий рівень знань у тому числі і з української мови. Про це ж говорили і міські вчителі та методисти. Вони розповіли, що школярі легше і частіше спілкуються українською, ніж старше покоління громадян, що виросли у СРСР.


«ТелеграфЪ» така інформація потішила. Бо питали ми про знання української через новий мовний скандал, який спалахнув у Верховній Раді. Нардепи знову чубляться і з’ясовують, чи треба українському посадовцю знати державну мову, чи можна на неї начхати.

 

Кременчуцькі школярі знають українську краще за нардепів
Павло Балога

Група народних депутатів (Павло Балога (Партія регіонів), Віктор Балога та Василь Петьовка (позафракційні) подали законопроект про внесення змін до Закону «Про засади державної мовної політики». Вони пропонують громадянам, які хочуть отримати посаду державного службовця, здавати тести на знання української мови. На думку цих нардепів, український держслужбовець зобов’язаний володіти державною мовою.

 

Кременчуцькі школярі знають українську краще за нардепів
Ірина Фаріон
Інша група нардепів пішла ще далі. Пассіонарія «Свободи» Ірина Фаріон, драматична письменниця Марія Матіос та «вічний» нардеп Яворівський подали законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні». Так там у п.4 ст.5 чітко вказано, що вільне володіння українською мовою є обов’язковим для всіх громадян, які вибороли посаду Президента України, нардепа, члена Кабміну та депутата місцевих рад.

 

Кременчуцькі школярі знають українську краще за нардепів
Вадим Колесніченко

 

У відповідь нардеп Вадим Колесніченко (регіонал, дотримується проросійських поглядів у публічній політиці) заявив: «Нужно быть идиотом, чтобы предлагать подобное! У нас не так много специалистов-управленцев, чтобы применять к ним критерий знания языка!»


Дійсно, якщо законопроекти Фаріон та Балоги пройдуть, пан Азаров, наприклад, не зможе обіймати і далі посаду прем’єр-міністра України, не вивчивши державної мови. Та ми не згодні з нардепом Колесніченком, який переконує, що україномовних ефективних посадовців в цій країні не існує.

 

«ТелеграфЪ» на власні очі побачив за цей тиждень силу-силенну відмінників, які вільно володіють українською. То хто сказав, що розвиток країни має зупинитися на догоду безграмотним посадовцям?

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх