Заживемо, як у голлівудських детективах: в Україні почав діяти новий Кримінально-процесуальний кодекс

25.11.2012, 11:33 Переглядів: 5 618

Заживемо,  як у голлівудських детективах: в Україні почав діяти новий  Кримінально-процесуальний кодекс

Із 20 листопада набрав чинності  новий Кримінально-процесуальний кодекс України. Юристи та політики не можуть дійти згоди в багатьох питаннях: коли він запрацює на повну, чи зникнуть тортури в міліції та чи буде звичайним українцям від нововведень якась користь. «ТелеграфЪ» дає відповіді

20 листопада – переломна для України дата. Саме в цей день люди мали прокинутися в країні, де немає місця вибиванню показань в міліцейських застінках, підозрювані не гниють роками в ізоляторах, а захист та сторона обвинувачення отримують у суді рівні можливості. Принаймні про це заявляють автори нового Кримінально-процесуального кодексу України (далі – КПК), який вже починає діяти.

 

Деякі українські правозахисники налаштовані менш позитивно – вони вважають, що корумпованість правоохоронної системи і судів просто не дасть працювати нормально.

 

– Розробники Кримінально-процесуального кодексу говорять, що це щось передове, – заявив адвокат, президент Ліги захисту прав людини Ігор Годецький. – Я вважаю, що на цей кодекс чекатиме доля Податкового кодексу (до останнього парламент вніс вже кілька десятків змін – ред.).

 

Ніяких повторних розглядів та дорозслідувань

 

Відтепер суд не має права приймати рішення, аби відправити справу на повторний розгляд. Суддя зобов'язаний винести обвинувальний або виправдувальний вирок. Слідчі повинні працювати якісно та швидко – багатомісячних розслідувань та дорозслідувань вже не буде.

 

Можна буде домовитися та примиритися

 

Відтепер по ненасильницьких злочинах обвинувачений та потерпілий можуть укласти договір примирення. Це може бути мирова угода (у разі відшкодування збитків) або домовленість про зменшення терміну позбавлення волі в обмін на визнання провини. Це має «розвантажити» суди від дрібних справ.

 

Встановлюються терміни розслідування

 

Чітко встановлюються можливі терміни розслідування та суду: для злочинів середньої і легкої тяжкості – 6 місяців, для тяжких і особливо тяжких – 1 рік. Це нововведення має розвантажити переповнені слідчі ізолятори. За словами нардепа Володимира Олійника, вже за два тижні суди почнуть випускати людей, що відсиділи в СІЗО свої рік чи півроку.

 

Чуткам тепер можуть повірити

 

Новий КПК вводить «показання з чужих слів». Вони можуть розглядатися в суді. Звісно, разом із іншими доказами. Все на розсуд суду.

 

Вводиться монополія адвокатів

 

 

Відтепер захисником особи в кримінальному процесі може бути тільки адвокат, внесений до Єдиного реєстру адвокатів України. Раніше цим могли займатися люди без спеціальної освіти. Передусім, нововведення вдарить по гаманцях підозрюваних. У Кременчуці, наприклад, 293 реєстрових адвоката. Ознайомитися з їх переліком можна на сайті Вищої кваліфікаційної комісії vkka.gov.ua.

 

Правозахисник Дмитро Гройсман зауважує, що адвокатська монополія вводиться не лише на захист підозрюваних, обвинувачуваних, підсудних осіб, а й на представництво інтересів жертви.

 

– У нас адвокатура є дуже дорогою, – пояснив пан Гройсман. – Вона не є незалежною і, на жаль, формується з колишніх прокурорів, міліціонерів, які дослужилися до пенсії... Ця монополія дуже серйозно вдарить по кишені українців.

 

Небезпечних – в ізолятор, не дуже небезпечних – на підписку

 

За новим КПК, під вартою будуть тримати лише тих, хто вчинив насильницькі дії або злочини, що спричинили чиюсь смерть. Решту підозрюваних відпускатимуть на підписку про невиїзд або під заставу (від 1 до 300 тис грн), або саджатимуть під домашній арешт. Це вирішуватиме суд. На тих, хто сидітиме вдома, одягатимуть спеціальні електронні браслети для контролю за місцем перебування (такі цяцьки ми бачили лише в кіно

 

Чи зникнуть тортури в міліції?

 

Завдяки новому КПК будуть практично унеможливлені тортури в міліції, – заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник. – Чому? Тому що вибите «зізнання» нічого не буде варте в суді, який вимагатиме саме доказів вини. Щире зізнання може лише полегшити вирок підсудному.

 

Суд присяжних – лише для тих, кому загрожує довічне ув'язнення

 

Одна із «екзотичних» новинок – суд присяжних. Новий КПК передбачає, що людину, якій загрожує довічне ув'язнення, за її бажанням, судитимуть колегія суддів разом із трьома присяжними.

 

 

Знайомтеся – слідчий суддя

 

Новий КПК вводить поняття «слідчий суддя». Саме він слідкуватиме за дотриманням прав людини під час слідства та конт­ролюватиме дії слідчих – надаватиме дозвіл на проведення обшуку або стеження, обиратиме запобіжний захід для підозрюваного.

 

 

З'являться мисливці за головами високопосадовців

 

В Україні створять Державне бюро розслідувань (ДБР), яке візьметься за злочини, які скоїли високопосадовці, прокурори, співробітники правоохоронних органів, судді. За словами генерального прокурора Віктора Пшонки, формування ДБР буде проходити неспішно, завершиться за 5 років.

 

«За склом»

 

Обвинувачувані під час судових засідань тепер сидітимуть не в клітці, а за скляною чи пластиковою перегородкою. Звісно, така європеїзація «влетить у копієчку». Підсудних ще довгенько «ховатимуть» в залізній клітці.

 

Рівні можливості адвоката та прокурора

 

Адвокат відтепер допускається до всіх доказів, результатів експертизи. Прокурор зобов'язаний показати захисту все, що він має, і навпаки. Якщо одна сторона укриє доказ, його не можна буде представити в суді.

 

Покращення для бізнесменів


Слідчим тепер доведеться доводити в суді, що з фірми необхідно вилучити документацію. Якщо цього не буде – всі папери мають повернути в триденний строк.

 

Впроваджується відеодопит

 

Якщо свідок не може прибути на суд (живе в іншому місті), то із ним влаштовується відеоконференція. Так само обвинувачуваний може давати показання із СІЗО.

 

 

У міліції не вистачає 5-7 тисяч слідчих


Для повноцінної роботи органів внутрішніх справ в умовах дії нового Кримінально–процесуального кодексу необхідно кілька тисяч слідчих.

– Чи зможуть наші слідчі працювати з новим навантаженням? – коментує начальник головного слідчого управління МВС Василь Фаринник. – Структура прийняття рішень залишається та сама, але нам додатково потрібно 5-7 тисяч слідчих. Це нереально зробити одним махом. Треба поступово. Хай буде 3-5 років. І тому не слід говорити, що ми не впораємось. Впораємось, але не одразу.

 

Підготував Станіслав КОНСТАНТИНОВ, за матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ, Gazeta.ua, texty.org.ua, Інтерфакс-Україна, Українська правда, Сегодня
Наш огляд не можна вважати повним та глибоким, оскільки тема дуже об'ємна. 
Ми обов'язково до неї ще повернемося
Автор: Станислав Константинов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх