Стратегічна помилка чи проданий бій?

5.08.2012, 23:00 Переглядів: 3 952

Замість Миколи Несена кандидатом від опозиції по Кременчуку йтиме Віктор Таран

Виборча кампанія стартувала. Кременчуцькі регіонали висунули кандидатом до Верховної Ради по Кременчуку пана Надошу. Столичні регіонали кандидатуру затвердили. Кременчуцькі та обласні опозиціонери висунули кандидатом до ВР кременчужанина пана Несена. Київські опозиціонери без попередження поміняли його на киянина Віктора Тарана. "ТелеграфЪ" зацікавився, з якою метою політики провели таку заміну? Для посилення позиції чи, навпаки, для послаблення? Адже найзапекліша боротьба за перемогу точитиметься саме між кандидатом від опозиції та кандидатом від влади.

 

Микола НесенМикола Несен

У понеділок, 30 липня, прямо посеред вулиці Туровської (так ефектніше) в Києві пройшов з’їзд Партії "Батьківщина". Делегати затвердили перелік висуванців, які балотуватимуться до Верховної Ради за списками та по мажоритарних округах. Рано-вранці, о 6.50, прибула до столиці і полтавська делегація. Приїхав і наш кременчужанин – Микола Несен. За рішенням обласної організації ВО "Батьківщина" він мав стати кандидатом від об’єднаної опозиції в Кременчуці. З’їзд на Туровській почався о восьмій ранку. За півгодини до початку заходу до пана Несена підійшли голова Полтавської обласної організації ВО "Батьківщина" нардеп Петренко та представник головного київського офісу ВО "Батьківщина" нардеп Федорчук. Вони повідомили, що кандидатом від Кременчука затвердять іншого громадянина. Після цього політики вибачились і пішли. 

 

Звісно, "ТелеграфЪ" запитав пана Несена, чи пояснили йому причини такої заміни та як він їх сприйняв. Микола Григорович відповів стримано. Сказав, що причин заміни йому не пояснили і про її вірогідність не попередили. Навпаки, ввечері у неділю доручили їхати у понеділок на з’їзд до Києва як кандидату у кандидати від Кременчука. Також пан Микола зазначив, що крім нього, об’єднана опозиція ще пропонували по Кременчуку сильного кандидата від "Фронту змін", але... Розповідати про свої особисті почуття кременчужанин не став – послався на партійну дисципліну і особисту етику. 

 

 

"Не корысти ради, а исключительно во имя Родины!"

 

Залишивши у спокої витриманого кременчужанина, "ТелеграфЪ" звернувся до київських навколопартійних джерел. Нас цікавило, чому кандидатуру кременчужанина Несена несподівано поміняли на кандидатуру киянина Тарана – бо саме він за оприлюдненими списками балотуватиметься від об’єднаної опозиції у Кременчуцькому виборчому окрузі. Київське джерело повідомило, що "це було рішення Турчинова, полтавчан не попередили".

 

Тут нам стало ще цікавіше. На з’їзді посеред вулиці пан Турчинов пафосно заявив: "Родина в опасности. А Родина для нас превыше всего!". Виходить, все, що зроблено, зроблено заради "Родины" – заміна Несена на Тарана має забезпечити "Родине" перемогу опозиції в Кременчуці, хіба ні? Давайте подивимось, чи дійсно така заміна кандидатів забезпечить перемогу в Кременчуці.

 

 

"Вас тут не стояло!"

 

У попередньому номері "ТелеграфЪ" друкував результати передвиборчих соціологічних досліджень, проведених в Кременчуці ("ТЪ" № 30, "Регіони ставлять на Надошу, "ТелеграфЪ" – на сюрпризи від Бабаєва"). Соціологи запитали кременчужан, за кого вони готові проголосувати.

 

Нардеп

 

Якби вибори до Верховної Ради України відбулися завтра, вкажіть прізвище однієї людини, за яку ви проголосуєте?

 

Стратегічна помилка чи проданий бій? 

Як бачите, у списку фігурують вісім прізвищ, у тому числі і Несен. Прізвища Таран (Терен) серед них немає. Усі вісім фігурантів – кременчужани, проживають у місті і люди їх більш-менш знають. Доцент Лебедик – науковий керівник проекту соціологічних досліджень, проведених в Кременчуці – зазначив "Телеграфу", що виборці воліють голосувати за знайомих їм людей, "односельчан", так би мовити. Невідомих та маловідомих вони сприймають досить насторожено. З урахуванням висновку соціолога, давайте подивимось на двійку Несен-Таран. Пан Несен – кременчужанин, депутат обласної ради, відомий освітянин, директор Кременчуцького 7-го вищого технічного училища, постійно проживає в Кременчуці. Пан Таран – нині киянин, народний депутат, письменник, постійно проживає в Києві. Кого кременчуцькі виборці більшою мірою вважатимуть "своїм" і "знайомим"?

 

Варто додати, що пан Таран певне відношення до Кременчука має. У 1958-1959 він працював слюсарем-арматурником у Крюківському кар’єроуправлінні. А у 1994-1998 служив народним депутатом від Кременчуцького округу. Відтоді минуло більше 13 років. Тож, фактично, пану Тарану доведеться починати "з нуля".

 

Ситуація ускладнюється і тим, що головний конкурент кандидата від опозиції – нардеп-регіонал пан Надоша – кременчужанин, і за нього авансом готові, за даними соціологів, проголосувати 23,2% мешканців міста. Відповідно, щоб перемогти, менше відомому в Кременчуці пану Тарану доведеться за три місяці набрати бали нардепа-регіонали і випередити його. Наскільки це реально?

 

 

"Кукушка хвалит петуха за то, что хвалит он кукушку"

 

На думку "Телеграфа", розкрутитися за три місяці "з нуля" і перегнати кандидата-регіонала буде складно. Бо, за висновками соціологів, рейтинг кандидата Надоші відчутно зростає завдяки підтримці міського голови Кременчука пана Бабаєва, який сам має досить високий рейтинг. Міська преса давно звернула увагу, як активно останнім часом пан Бабаєв почав вихваляти нардепа Надошу. Минулого тижня, на відкритті централізованого харчоблоку у 5-й міській лікарні їхня ніжна дружба прямо-таки сльози на очах у преси вичавлювала. Панове разом їли пісний лікарняний супчик, і пан Бабаєв розповідав, що пан Надоша допоможе місту отримати за державною програмою кілька нових машин швидкої допомоги, а пан Надоша кивав і обіцяв допомогти. Звідки ж таке взаєморозуміння? Адже ще 31 жовтня 2011 року в прямому ефірі на телеканалі "Візит" пан Надоша казав дещо інше. Він сказав:

– В городе есть много вещей, которыми надо заниматься. Скажем – бюджет... Я что, сам должен угадывать желания местной власти и бегать помогать? У меня достаточно работы.....

 

 

Кому вигідно?

 

Чому так потеплішали стосунки нардепа та мера? За версією "Телеграфа", тут все просто. Пан Надоша – кандидат від провладної партії. Головний регіонал пан Азаров на з’їзді у понеділок чітко сказав: "Партія регіонів просто зобов’язана перемогти на виборах!" Хто має забезпечити перемогу провладного кандидата у місті? Міська влада – якщо хоче нею залишатися. А міська влада у нас – колишній БЮТівець мер, який нині позиціонує себе безпартійним.

 

Тому "ТелеграфЪ" і ставить це питання – несподівана заміна кременчужанина Несена на киянина Тарана відбулася для того, щоб збільшити шанси опозиції на перемогу в Кременчуці, чи для того, щоб збільшити шанси на перемогу провладного кандидата?

 

Питання можна поставити ще простіше – чи не здала, часом, столична опозиція Кременчук?

 

 

Хто кого висунув в нардепи по Кременчуку

 

Партія регіонів на своєму з’їзді висунула кандидатом в нардепи по кременчуцькому виборчому округу нині діючого парламентаря Олега Надошу. 

Об’єднана опозиція “За Батьківщину” - нардепа Віктора Тарана (Терена).

Кадидатом в нардепи від комуністів став Геннадій Остапець. Він третій секретар міськкому КПУ, депутат Крюківської райради, бригадир слюсарів на Крюківському вагонобудівному заводі.

Інформація станом на 31 липня. 

Теги: Надоша
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх