Отримати дозволи на індивідуальне будівництво стало простіше

26.08.2011, 08:30 Переглядів: 7 121


Містобудівні умови та обмеження для будівництва тепер безкоштовно видаються управлінням містобудування та архітектури протягом 10 днів з моменту реєстрації заяви

Ще у березні парламентарі внесли зміни у закон про містобудування, що мав спростити життя тим, хто займається чи хоче зайнятись будівництвом. Однак «на повну силу» ці зміни запрацювали лише у серпні. Відтепер, аби звести невеличкий будинок, потрібно просто отримати будівельний паспорт у архітектурі та подати відповідну заяву до інспекції з архітектурно-будівельного контро­лю.

 

Із цього року отримувати дозволи на індивідуальне будівництво стало легше – не потрібно проходити купу інстанцій, достатньо одержати будівельний паспорт в управлінні архітектури та написати відповідну заяву до інспекції з архітектурного контролю. Однак до серпня ця схема не працювала – архітектори не могли видавати будівельні паспорти, бо не мали необхідних вказівок «з гори».

 

– До серпня управління містобудування та архітектури не видавало будівельні паспорти, тож учасники ринку не могли будувати за спрощеною схемою. Документи до нас подавали лише  ті, хто раніше почав займатися їхнім оформленням, – розповідає заступник начальника держінспекції з державно-архітектурного контролю у Полтавській області Олена Лазоріва.
Однак з 12 серпня набрав чинності ряд наказів, що регулюють це питання, архітектори тепер  можуть видавати будівельні паспорти. І, як пояснює головний архітектор міста Віктор Труш,  якщо раніше, аби отримати містобудівні умови та обмеження, потрібно було рішення виконкому, то тепер майбутньому забудовнику достатньо звернутись до управління архітектури.

 

– Містобудівні умови та обмеження тепер безкоштовно видаються управлінням містобудування та архітектури протягом 10 днів з моменту реєстрації заяви, – пояснює головний архітектор.
Він додає, що разом з тим збільшився перелік документів, який потрібно подати до архітектури. Якщо якогось із них не буде, це стане підставою для відмови у видачі містобудівних умов. Ще одна причина, яка може завадити вашому будівництву – якщо за генпланом чи зонуванням на цій земельній ділянці передбачено інше будівництво.

 

Якщо ж ви плануєте звести будинок не вище двох поверхів, без урахування мансарди, однак площею до 300 кв.м, то вам не потрібно навіть отримувати містобудівні умови.
Між тим, відповідальність, яку мають нести замовники, проектувальники та будівельники, якщо вони зводять будівлю із відхиленням від містобудівних умов, не така вже й велика. Штраф складає 85-170 гривень. Очікувалось, що парламентарі ухвалять окремі положення, якими збільшать штрафи у десятки разів, проте «віз і досі там».
До того ж будівельники відзначають, разом із спрощенням дозвільної системи, навряд чи почнеться масове будівництво – адже на носі осінь, а вести роботи по дощу - марна справа.

 

ДО РЕЧІ

 

Нововведеннями передбачено, що не потрібно отримувати містобудівні умови на реставрацію, перепланування житлових і нежитлових приміщень, мансард, горищ, якщо ви не чіпатимете несучі стіни та не будете змінювати конфігурацію приміщення.


– Якщо власник квартири вирішив зробити перепланування чи реконструкцію, не втручаючись у конструкції, він робить проект, пише заяву до інспекції з архітектурно-будівельного контролю і починає виконання робіт, – зазначає головний архітектор.

Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх