Екстрім на задньому колесі

1.11.2007, 17:11 Переглядів: 3 429
Тріал* набуває все більшої популярності серед кременчуцької молоді. На вулицях міста можна побачити шалених хлопців, які ганяють на великах без сідла і виконують на них неймовірні трюки.
Коли тріаліст сідає на велосипед – страх упасти відходить на другий план. Цього відчайдуха уже нічим не злякаєш.

У нашому місті тріалістів можна зустріти на площі Перемоги, біля пам'ятника «Вічно живим» та ДК «Нафтохімік». А от у центральному Extreem-містечку (що на площі Незалежності) вони бувають рідко. Хлопці кажуть, що там для них немає необхідного обладнання. Справжньому тріалісту подавай сходинки, поручні та парапети. Здавалося б наше місто для тріалістів – справжній рай, якби їх не «ганяли» міліціонери.
- Дуже прикро, коли нас зупиняють патрульні та просять залишити громадське місце, - кажуть хлопці. – Де ж нам тоді кататись?
Тріалісти із задоволенням демонструють свої вміння охочим. Коли вони стрибають на задньому колесі, перекручуються навколо своєї осі та перелітають через сходи, натовп не може відвести погляд, а особливо чутливі хапаються за серце. 

Тріаліст за покликанням, або «Хлопчику, нащо тобі велосипед без сідла?»

- З чого почалося твоє захоплення тріалом?                                                                                                                                                              
- У мене є знайомий, Сергій, він – найдосвідченіший тріаліст у місті. Я одного разу побачив, як він катається, і собі захотілось. Кілька разів хотів кинути, зайнятись чимось серйознішим, та завжди повертався до улюбленого велосипеда.   
- Чим тріал відрізняється від інших видів велоспорту?                                                                                                                                                          
- Тріалісти виконують усі «фінти»**, стоячи на передньому чи задньому колесі велосипеда.                                       
У тріалі всі трюки виконуються з допомогою гальм. А ось, наприклад, в ВМХ їх зовсім немає. Вони їм просто не потрібні.                                                                                                                                                                       
- Наскільки травматичний цей вид спорту?                                                                                                                                                                      
- Зламані ноги, шия, руки… Он товаришу тільки вчора гіпс з руки зняли – «дотріалив». Мені пощастило більше – ще нічого не ламав (по-змовницьки спльовує та стукає по дереву – прим. автора).      
- Як ставляться рідні до твоєї екстремальної діяльності?                                                                                                                                                               
- Просять бути максимально обережним. А забороняти не пробували, бо знають – це результатів не дасть. До того ж моє захоплення не заважає навчанню в інституті. Тріал не забирає багато часу – годину-дві щодня.                                                                                                                                                                                                                                                                                  - Де можна придбати тріал-   байк?                                                                                                                                                                                               - Зробити це дуже складно. В основному, ми самі їх збираємо. Просто купуємо деталі в спеціалізованих магазинах, а потім або самі велосипед збираємо, або віддаємо в майстерню.                                                                                                                                                
- Найзручніший одяг для тріаліста?                                                                                                                                                                                    - Кроси, кеди… Джинси краще підкочувати. Он друг катався нещодавно, штани зажувало. Результат – гіпс.                                                             
- А що роблять тріалісти взимку?                                                                                                                                                                                               - Також гасаємо! Тільки слизько буває. До речі, дякуємо всім турботливим бабусям, які взимку посипають лід сіллю. Завдяки їм і живемо!                       
- Як до вас ставляться перехожі ?                                                                                                                                                                              - Усім цікаво. Бабусі питають: «Хлопчику, навіщо тобі велосипед без сідла?». Ну, тепер сідло поставив – запитань стало менше. А так хтось посміхається, а хтось дивиться з нерозумінням.                                                                                                                                                                                   - Проблеми із правоохоронцями не виникали?                                                                                                                                                                           
- Виникали… Нещодавно випадок був – каталась банда, нікому не заважала. Приїхала міліція й почала колеса спускати. А буває, навіть дубинки в спиці кидають.                                                                                                                                                                                                                                               - Яку музику слухають тріалісти?                                                                                                                                                                                                    - Кожен по-різному. От я, наприклад, хард-рок слухаю. Деякі – реп, хіп-хоп. А комусь може й попса подобається!                                                         
-  Чи існують у вас якісь забобони?                                                                                                                                                                                                      - Та, начебто, ні… Єдине – бабусі багато «каркають». Скаже, наприклад: «Синочку, дивись не впади!» Так гепнешся стопудово! А взагалі, більшість кременчужан – доброзичливі люди.                                                                                                                                                                  
- Тріал – винятково хлопчачий вид спорту?                                                                                                                                                                        
- Так! Бо дуже важко звикнути до падінь. У нашому місті, наприклад, немає жодної дівчини-тріалістки.                                                                                  
- Твої поради починаючим тріалістам.                                                                                                                                                                                - Найголовніше – не боятися впасти. Бо, якщо боїшся, впадеш обов’язково.                                                                                                                                                                                             - Що чекає на тріал у майбутньому? Твої прогнози?                                                                                                                                                                     
- У далекому 2043 році, коли закінчиться всесвітня ядерна війна, тріалісти будуть національними героями. А все через те, що лише вони зможуть вільно пересуватись по розвалинах і рятувати людей :)

Словник тріаліста
Умовно тріал поділяється на три види.   

Street – їзда по вулиці, що включає в себе трюки на лавках чи сходах і є найдинамічнішим тріалом.     

Природний тріал – їзда у лісах та горах, де тріаліст має подолати природні перепони: каміння, повалені дерева та ін.             

Штучний тріал – коли тріалісти для тренувань використовують спеціальне обладнання.

* Тріал – велосипедний вид спорту, де трюки виконуються тільки на задньому колесі велосипеда. Тріалом також називають і спеціальний велосипед (здебільшого без сідла), пристосований для цього спорту. Справжній тріальний велосипед не годиться для пересування у нормальному розумінні цього слова. Доводиться їздити лише стоячи, гарненько налягаючи на педалі. Швидкість не перевищує 25 км/год.

**Фінт – трюк

 

Над сторінкою працювали: Даша Васильєва, Яна Бездушна, Інга Лебедь, Юля Голодняк, Світлана Шаповал.
Координатор проекту Марина Скальська





 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх