Забобони з усього світу або Чи можна вірити прикметам?

22.06.2006, 19:06 Переглядів: 12 779
Скажімо, перебігла тобі дорогу чорна кішка. Одразу занервуєшся і почнеш шукати на одязі гудзик? Справді, мало знайдеться сміливців, які не задумуючись ідуть вперед. А, власне, чому? Чи не здається тобі, що це – відлуння темного середньовіччя?.

Наших пращурів, звичайно, можна зрозуміти. Читати й писати могли лише обрані, а про інші науки можна й взагалі мовчати. Спробував, наприклад, один заявити, що земля кругла і прив’язали його до першого ж стовпа, і спалили на вогнищі. А от інший виявився далекогляднішим. Під тиском церкви відмовився від своїх наукових відкриттів. Але нарешті, ставши вільним, вигукнув він знамениту фразу: „А все-таки вона крутиться!” Малася на увазі наша рідна планета.
Краса, талант, просто везіння, врешті-решт, називалось в минулому чарами. Невже так складно повірити, що людина справді обдарована? Всіх неординарних осіб чекало, в кращому разі, довічне мешкання у темних підземеллях. В гіршому – вогнище. Саме там закінчили своє життя сотні вродливих жінок, яких вважали відьмами.

Нещасне життя деяких котів
Повернемось до тяжкого життя чорних котів. Людська дурість таки вплинула на їх долю. Скільки їх, нещасних, було скинуто зі скель, втоплено в морях чи спалено у велитенських вогнищах...
Пройшли століття, а ми все одно плюємо через ліве плече, побачивши чорного кота. Та спитай-но лишень свого знайомого, який має чорного Мурчика (чи Барсика), що змінилося в його житті з появою „нещасливого” кота? Навалилась, як сніг на голову, купа нещасть: пожежа, потоп, погані оцінки чи зламався мобільний? У відповідь він тільки знизуватиме плечима. Але хіба кіт не переходить йому дорогу по двадцять разів на день? Чи твій знайомий через кожні п’ять хвилин плює через плече? Навряд.

Від Австрії до Єгипту
Забобони існують у всіх народів. Багато прикмет є загальними для всієї Європи, а деякі можуть викликати в іноземця лише усмішку. Той же чорний кіт, наприклад, вважається нещасливим у всій Європі, а в Єгипті, навпаки, всі коти є священними тваринами. А от відкривати в приміщенні парасольку чи розсипати сіль – це погані знаки для всього світу.
Одна з найпощиреніших прикмет в Європі – заборона прикурювати втрьох від одного сірника – має своє історичне пояснення. Кажуть, що прикмета ця виникла в часи англо-бурської війни: коли перший солдат запалював сірника і прикурював, ворожий снайпер його помічав. Коли прикурював другий солдат, то стрілок цілився, а коли третій – стріляв.
В Ісландії не заведено прикурювати від свічки на кораблі. Кажуть, так можна втопити човен, який вийшов у море.
Італьянки та іспанки не можуть відвести очей від горбатого чоловіка. І не тому, що милуються. Просто в тих країнах вважається, що горбуни приносять щастя. З горбатими жінками все навпаки – вважається, що зустріч з ними до обіду обов’язково приведе до невдачі.
В Австрії свої химери. Справжній австрієць не залишиться байдужим, зустрівши трубочиста. Він одразу схопиться за гудзик і не відпускатиме до тих пір, доки не побачить якусь тварину. Найкращий варіант – це трубочист з кішкою на плечі. Тоді й гудзиків не треба!

Мурахи, ключі та кухонна сіль
А скільки є прикмет та ознак, які здаються взагалі смішними й несерйозними:
Прикусив язика? Значить, хтось тебе сварить.
Слухайте, всі неслухняні дітлахи давно б уже без язиків залишилися.
Мурахи в будинку – на щастя.
Ви бачили хоч одну людину, яка б раділа при появі такого „щастя” в своєму домі?
Не можна класти на стіл ключі – буде сварка.
Швидше за все, сварка виникне від того, що ключі кудись зникнуть, чи не так?
Не можна  зашивати одяг на людині – подурнішає.
А спочатку озвіріє: не дуже приємно, якщо тебе колять голкою для шиття.

Дуже багато прикмет повязано зі звичайною кухонною сіллю. І чим це вона „насолила” людям? Кажуть, якщо розсипати сіль – це приведе до біди чи сварки. Передати комусь через стіл солянку – значить, передати свої біди. А коли збираєшся на якусь важливу подію, іспит, наприклад, радять сипнути до кишені солі – обов’язково мусить пощастити.
Стільці, виявляється, також мають свої таємниці, але це стосується лише деревяних виробів. Поганий знак – перекинутий стілець, особливо, в лікарні. Якщо хтось підсунув тобі стілець, обов’язково посидь на ньому. Вставши ні в якому разі не став його на місце. Чому? Ніби-то якщо це трапилося в гостях, то більше й ноги твоєї в цьому  домі не буде.

А як же гребінець?...
Не поспішай піднімати гребінець, впущений додолу. Якщо річ дешева, то краще забудь про неї і йди своєю дорогою. Ну, а якщо вже предмет цей ти надто любиш – зачекай трохи, і попроси прохожих підняти гребінець. Коли надія на допомогу зникне, наступи на гребінець ногою,  мовляв, моє, потім старанно сплюнь через ліве плече. Тільки тепер ти маєш право підняти улюблену річ.
Приблизно те ж рекомендується зробити з рукавичками. Складніше, якщо рукавички забуті в гостях. Обовя’зково повернися, зайшовши до чужої квартири, сядь в крісло чи на стілець і старанно натягни рукавички на руки. Тільки тепер можна йти. Можливо, в цьому домі тебе ще довго згадуватимуть, та що з того? Головне, ти позбавився від поганої прикмети!
В тебе прекрасний настрій, і ти йдеш по вулиці, наспівуючи улюблену мелодію... Стоп! По-справжньому забобонні люди ніколи не стануть співати на голодний шлунок. Інакше ввечері на тебе чекають сльози! Категорично заборонено співати під час гри в карти або під час приготування пирогів.
Свист – це взагалі неподобство. Нвприклад, не можна свистіти під час гри в шахи. А з часів вітрильного флоту заборонено свистіти на кораблі: вважалося, що це відлякує попутний вітер. Також не можна свистіти в будинку – накличеш бідність.
Невезучим числом вважається 13 майже у всій Європі, а день 13 жовтня – роковим. Лише в Італії – ні. 13-го вівторка бояться в Греції та на Кіпрі – ніколи не вирушать в дорогу.

Вчені вірять в забобони
Можна сміятися над прикметами або старанно їх дотримуватись – це особиста справа кожного. Однак не можна стверджувати, що абсолютно всі забобони – безпідставні. Все більше народних прикмет підтверджується вченими. Ось кілька прикладів.
Згідно з народним повірям, не можна ставити ліжко головою на північ чи південь. Вчені додають: „І на захід!” Сьогодні вже багато людей, навіть не забобонних, намагаються ставити свої ліжка головою на схід. Доведено, що лише в такому положенні наш організм може повноцінно відпочити.
До речі, про котів. З давніх-давен у новий будинок першою впускали кішку. Саме там, де вона ляже, ставили дитяче ліжечко.
Говорять, не можна розчісувати волосся на вітрі. Мовляв, якийсь птах віднесе волосся в гніздо – біда буде. Здавалось би, який звязок між пташинною домівкою та нашими бідами? Виявляється, прямий. Вчені довели, що між людиною і її нігтями чи волоссям існує великий енергетичний звязок. А так як птахи будують свої гнізда в несприятливих місях, краще волосся від них берегти.
Тож вибір за кожним: постійно ховатись від чорних котів та тримати сіль в кишені або жити звичайним життям і творити свою долю власноруч. 


Плюну три рази не моя зараза :)

Чорна кішка
Згідно останніх досліджень парапсихологів «кошачі» несуть позитивні ультрахвилі, а «кішечки» з чорною вовною - особливо. Бідна ти наша! Скільки років на тебе несправедливо наговорювали! 

Птфу-тфу-тфу…
Плівок через ліве плече – штука не складна і ніби-то діюча. Ось тільки інколи стоячий зліва не оцінить твоє бажання вберегтися від наврочення.

Три удари об дерево
Діє приблизно так, как «птфу-тфу-тфу», тобто береже від наврочення. Стукни по дереву три рази – і неприємності не відбудуться. Якщо натурального дерева під рукою нема, можна скористатися головою не зовсім розумного товариша (Жарт). Ця прикмета, за однією з версій, прийшла до нас зі Сходу. Древні думали, що дерево, як один із природних компонентів, може позбавити людину від негативних емоцій. Угу. А ми по цьому избавителю стукаємо!


Яна БЕЗДУШНА, Юля СУПЕРЕКА
Художник Аня ГОРОДНИЦЬКА



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх