"Петя, прости! Петя прощай!"

2.08.2014, 10:00 Переглядів: 12 360

"Петя, прости! Петя прощай!"

Петро Симоненко назвав українську владу «неонацистською хунтою»

"Петя, прости! Петя прощай!"

Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов назвав Петра Симоненка «брехуном»

 

Український парламент розпустив фракцію комуністів у Верховній Раді. Для цього використали новий закон «Про внесення змін до Регламенту...». Цілком зрозуміло, що нові зміни до Регламенту Верховної Ради вносились для того, щоб отримати законні підстави для припинення парламентської діяльності фракції компартії. Комуністи стверджують, що це беззаконня і «произвол хунты». «Свобода» стверджує, що Раду давно треба очистити від комуністів, бо вони колаборанти і співпрацюють з країною-агресором – Росією. На думку «Телеграфа», саме час кожному громадянину самостійно визначитися, чи варто мінімізувати діяльність комуністів у Верховній Раді. Визначатися треба, бо в Україні точиться війна, ініційована російськими інтервентами. Водночас Рада – це вищий державний законотворчий орган країни, і бажано, щоб там працювали патріоти України, а не Росії.

 

Хроніка подій у Верховній Раді

 

Перш ніж фракція компартії у Верховній Раді була розпущена, відбулися події, які, за версією «Телеграфа», мали вплив на фінальний результат – тобто на припинення діяльності цієї парламентської фракції.


20 березня 2014 року фракція КПУ відмовилась голосувати за Декларацію «Про боротьбу за визволення України».


Між тим, за декларацію проголосували 274 нардепи з 303 присутніх у залі. Навіть 29 регіоналів підтримали Декларацію.


Документ приймали через два дні після того, як президент РФ Путін 18 березня підписав угоду про входження української Автономної республіки Крим та українського міста Севастополя до складу Російської Федерації. Тому в парламентській Декларації йшла мова про те, що Росія «зухвало порушила не тільки чинне законодавство суверенної України, але і фундаментальні норми міжнародного права. Зокрема міжнародні права, закріплені в Статуті ООН, Статуті Ради Європи, Заключному акті НБСЄ 1975 року та інших підсумкових документах НБСЄ/ОБСЄ, Угоді про створення Співдружності Незалежних Держав від 1991 року, Меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великобританією про неядерний статус України, Договори про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року».


Верховна Рада, як єдиний на той час легітимний державний орган, зверталася до парламентів та урядів країн світу з вимогою не визнавати незаконно анексовану республіку Крим у складі РФ. Український парламент наполягав, що Крим – українська земля, і назавжди залишиться такою. Українські комуністи не підтримали це звернення до світової спільноти.


8 квітня 2014 року


у ВРУ через виступ лідера фракції КПУ Симоненка зчинилася бійка.


Петро Симоненко з трибуни звинуватив чинну українську владу у тому, що вона роками «ігнорує інтереси громадян сходу та півдня України». Представники фракції ВО «Свобода» витягли Симоненка з трибуни і надавали стусанів. «Свободівці» закидали лідеру КПУ те, що комуністи підтримують сепаратистів на Сході та співпрацюють з російськими окупантами, і в той самий час звинувачують уряд, який перебуває при владі лише місяць.

 

6 травня 2014 року


фракцію КПУ видалили із засідання ВРУ


У вівторок, 6 травня в Раді відбувалося закрите засідання, присвячене ситуації в країні та російській агресії. Рада більшістю голосів ухвалила рішення видалити із зали фракцію комуністів у повному складі за «сепаратистський виступ» їхнього керманича Симоненка. Комуністів підтримали лише регіонали – на знак солідарності вони теж залишили залу.


Зі свого боку комуністи надрукували відкрите звернення, де назвали український уряд «неонацистською хунтою» та звинуватили його у розв’язанні війни. Вони заявили: «Неонацистська хунта розв'язала в Україні громадянську війну. Неонацистська хунта знищує територіальну цілісність країни».


У своїй заяві комуністи вимагали, щоб урядові війська та підрозділи самооборони були роззброєні, а уряд почав переговори з сепаратистами про проведення референдуму про територіально-державний устрій України, про статус російської мови та про федералізацію країни. Дивним чином ці вимоги українських комуністів повністю співпали з вимогами, які неодноразово висувала країна-агресор – Росія.

 

13 травня 2014 року


лідер комуністів Петро Симоненко з парламентської трибуни звинуватив український уряд у загибелі мирних громадян в Одесі під час пожежі у Палаці профспілок. Він заявив: «... А исполнители – это вооруженные зондер-команды, которые направляют для умерщвления людей, десятки людей сожгли в Одессе!».


Спікер Верховної ради Турчинов перервав виступ Симоненка та позбавив його слова. Він сказав: «Сідайте на місце, брехун! Ви брешете нахабно! Я позбавляю вас слова!»


Того ж дня пан Турчинов вперше у залі ВРУ заявив, що звернеться до Міністерства юстиції України щодо вивчення питання про заборону діяльності компартії в України. Він зазначив: «Дуже багато інформації щодо співучасті компартії в організації сепаратистської діяльності!».


22 липня 2014 року


ВРУ прийняла законопроект № 4307А


«Про внесення змін до Регламенту ВРУ щодо кількісного складу фракцій та припинення діяльності депутатських груп». Преса назвала цей законопроект таким, «що дозволяє розпустити фракцію компартії у Раді». Такими були заголовки більшості друкованих та електронних видань. Законопроектом передбачалося, що фракції, склад яких став меншим за кількість найменшої фракції ВРУ, мають бути розпущені. А найменшою у Раді була фракція саме КПУ. Станом на 2012 рік до неї входили 33 особи, станом же на 22 липня 2014 року там залишилося 23 особи – тобто менше за найменшу дозволену кількість.


22 липня 2014 року


Президент України підписав вищезгаданий законопроект № 4307А. Надалі, після опублікування тексту документу, він набрав чинності як закон.


24 липня 2014 року


Спікер ВРУ Олександр Турчинов оголосив про припинення діяльності фракції комуністичної партії у Верховній Раді на підставі вищезазначеного Закону України.

Певною мірою, розпуск парламентської фракцію КПУ має символічний характер. Адже члени фракції і надалі мають право голосувати та брати участь у засіданнях Ради. Не позбавлені вони і своїх зарплат та інших преференцій. Водночас комуністи, як фракція, втратили право вимагати оголошення перерви у сесійних засіданнях – а саме такий метод застосовують практично всі фракції, щоб зірвати засідання або конкретне важливе голосування.

 

"Петя, прости! Петя прощай!"

 

Комуністи вважають припинення діяльності фракції КПУ у парламенті незаконним. Ось що сказав «Телеграфу» шанований кременчуцький комуніст, депутат міськради Володимир Шапран:


– Я оцениваю роспуск фракции коммунистов как вопиющее беззаконие, которое чинит эта власть. Решение это неправомочное. Изменения к регламенту, которые принял парламент, могут действовать при следующем созыве, но они не могут быть применены к действующему созыву Верховной Рады, потому что закон обратной силы не имеет. Мы – единственная в стране партия, которая говорит правду, и эта правда им как кость в горле! Поэтому, если власть Порошенко захочет формировать новый Верховный Совет и будут новые выборы, они хотят исключить участие коммунистов в этом процессе!

 

"Петя, прости! Петя прощай!"

 

Водночас юрист ІРРП Олександр Бурмагін так прокоментував «Телеграфу» ситуацію:


– Не бачу підстав вважати розпуск фракції компартії протиправним, оскільки фракцію розпустили лише після того, як нові зміни до Регламенту набули чинності. Коли б їх розпустили до того, як закон набув чинності, це було б порушенням. Але тут вчинили за процедурою – спершу поміняли правила, а потім припинили діяльність фракції, яка цим правилам не відповідала. Регламент – це правила, за якими функціонує Верховна Рада. Якщо правила змінені, то всі – у тому числі і фракції – мають бути приведені у відповідність до нових вимог. Фракція комуністів цим вимогам не відповідала, тому її розпустили.

Розпуском парламентської фракції проблеми комуністів не завершилися. Наразі Мін’юст звернувся до суду з вимогою ліквідувати КПУ в Україні:
«За результатами великої доказової бази щодо протизаконної діяльності з боку КПУ мною ухвалене рішення, підписане і направлене до Окружного адміністративного суду, про ліквідацію Компартії», – зазначає міністр юстиції Павло Петренко.


Раніше голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що СБУ передала до Мін'юсту докази сепаратистської діяльності КПУ. Мова йде про 308 кримінальних справ про злочини окремих членів КПУ. Комуністів звинувачують у сепаратизмі та вчиненні дій, спрямованих на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, пропаганду війни і насильства.


Чим завершиться справа у суді, невідомо. Бо там треба доводити усі висунуті звинувачення. Стосовно ж розпуску парламентської фракції КПУ – тут кожен громадянин має визначитися сам, вважає він ці дії обгрунтованими чи ні. А щоби з цим визначитися, треба відповісти собі на кілька запитань:


– Чому фракція комуністів не голосувала за Декларацію «Про боротьбу за визволення України»?
– Чому фракція комуністів не визнає незаконним захоплення Криму та його приєднання до РФ?
– Чому фракція комуністів вимагала від українського уряду того ж, що вимагає від нього країна-агресор – Росія (федералізація, референдум про територіально-державний устрій, статус російської мови як державної)?


На ці запитання доведеться шукати відповіді самотужки, бо сьогодні ми живемо в таких умовах, коли кожен має робити власні висновки – щоб не бути маріонеткою в чужих руках.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх