Зеленський з Тимошенко можуть об’єднатися заради змін

27.05.2019, 16:00 Переглядів: 3 077

 

Проваливши законопроект про нову виборчу систему, Верховна Рада показала, що не може і не хоче змін, на які так очікують українці. Дочасні парламентські вибори пройдуть по старій виборчій системі. Однак і президентські пройшли “по-старому”, а на них Україна все-таки змогла вибрати зміни. Відтак, влітку країну очікує не лише спека, а й шанс на справжнє перезавантаження політичної системи – якщо ми уже зараз виберемо партії, здатні на сильну коаліцію.


Розпуск Верховної Ради, оголошений президентом Володимиром Зеленським прямо під час інаугурації, давно назрів і перезрів. З неіснуючою коаліцією, майже відкритою торгівлею голосами, численними порушеннями регламенту – цей парламент просто “напрошувався” на дострокові вибори. Наостанок навіть підклав народу України “свиню” – провалив новий виборчий закон, який дозволив би нарешті зробити Верховну Раду справжнім гласом народу, а не купки фінансово-політичних угруповань.


Отже, дочасні парламентські вибори 21 липня, на жаль, пройдуть за старим законом, із все тією ж мегакорупційною мажоритаркою. Погана новина не лише для України, а й для новообраного президента. За останніми соціологічними дослідженнями його політична сила, “Слуга народу”, хоч і є лідером перегонів, більшість сформувати уже не зможе. Щоб забезпечити реальні зміни в країні, їй доведеться входити в коаліцію з якоюсь іншою політичною силою.


Ситуація ускладнюється тим, що “Слуга народу” є віртуальною партією. Немає навіть її списків, а останні призначення президента викликають побоювання, що складатиметься вона із новачків в політиці. А значить, від того, хто саме виступатиме її партнером в коаліції, залежить доля України.


 

Адже за Конституцією Україна є парламентсько-президентською республікою. Відтак, реально країною керує коаліційний уряд та прем’єр-міністр. А значить, якнайшвидше після виборів, має бути сформована дієва проукраїнська коаліція. Довгих “коаліціад” країна просто не витримає – на додачу до війни, цього року на неї сунуть мінімум три великих кризи. Наче сніговий ком, наростають комунальні борги, над бюджетом нависає зовнішній борг, а державне керування дедалі руйнується.


Партнером “Слуги народу” повинна стати партія, яка не тільки здатна делегувати в уряд справжніх професіоналів, а й має економічну програму виходу із «кризового піке». І тут вибір, на жаль, дуже обмежений. За усіма соціологічними опитуваннями, окрім “Слуги народу” подолати бар’єр і сформувати власні фракції можуть тільки три політичні сили – “БПП”, “Опозиційна платформа” та партія “Батьківщина”.


Угоди із БПП не варті навіть паперу, на якому вони написані. Політична сила минулого президента неодноразово доказала: займатись реформами вона не буде. Не кращою буде коаліція і з “Опозиційною платформою”. Це проросійський блок, а Володимир Зеленський позиціонував себе патріотом – така спілка буде для нього нищівною. Та він і сам говорив, що в коаліцію з ним не піде.


Залишається ВО “Батьківщина”, яку очолює Юлія Тимошенко. Це єдина сила, яка у повному складі підтримала ініціативу Зеленського змінити старі виборчі правила. Це очевидна демонстрація готовності до активної співпраці. Як партнер по коаліції, “Батьківщина” принесе із собою унікальний досвід, так потрібний для молодої політичної сили Зеленського. А Юлія Тимошенко – як найбільш досвідчений та фаховий політик – стане сильним прем’єр-міністром. Їй не потрібен час на знайомство з економікою України: вона візьме швидкий старт і розпочне працювати з першого дня.


 

Програма “Батьківщини” – Новий Курс України – пропонує фундаментальні зміни в економіці та інноваційний розвиток. Це ж саме декларує й президент, а значить, коаліційна угода може бути сформована швидко і без протирічь. Нарешті, “Батьківщина” багато років не словом, а ділом доказує, що готова захищати інтереси народу, змінювати ситуацію на краще вже зараз – і не відступить від цього після виборів.


Таким чином, коаліція між “Батьківщиною” та “Слугою Народа” не лише природня, а й максимально ефективна. Вона зможе впоратись із кризами, що насуваються на країну, та нарешті здійснити справжні реформи – зробивши Україну сильною і процвітаючою.



Андрій Солоненко, політичний експерт

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх