БлогЪ: ходімо дивитися на Україну, яку нам обіцяють кандидати в Президенти

27.02.2019, 14:36 Переглядів: 4 922 Коментарів: 2

 

Лариса Гориславець, громадська активістка, менеджерка проектів ГО КІПЦ «Європейський клуб»

Знаю, знаю, добре знаю, що у вас немає ні хвилиночки зараз і не знайдеться до 30 березня, щоб прочитати хоч одну Програму кандидата в Президенти України.


Тому, дорогі мої, хочу вас врятувати від несвідомого вибору, від мук совісті і страждань сумнівів. До вашої уваги — підбірка програм усіх кандидатів. Читайте уважно, обирайте розумом.


Усі програми кандидатів можна завантажити тут:

programi-kandidatv111.pdf [5,5 Mb] (cкачиваний: 34)  


А я, чесно кажучи, у це похмуре міжсезоння не відчуваю в собі сил аналізувати і приймати важливі рішення. Кінець лютого — березень у мене — традиційно складний період:  опускаються руки, я нічого не встигаю, не висипаюся, хоча й довго сплю, чомусь постійно отримую дратівливі новини. Тому я особисто зараз читаю програми кандидатів так: уявляю собі, що виграли усі вони одразу, і їх найкращі та найбільш адекватні обіцянки збулися — як мрії.

Отже, мої любі і милі друзі, знесилені зимовими безсонячними буднями, ласкаво запрошую вас до моєї України, де (тільки цитати, тільки хардкор!):

  • Україна стала одним з найбільших у світі хабів для стартапів та високотехнологічного виробництва.
  • безкоштовний високошвидкісний інтернет по всій території України.
  • поряд зі звичайним голосуванням є можливість електронного голосування та голосування поштою, бази даних на технологіях блокчейн забезпечують прозорість операцій.
  • у нас є обов'язкове державне медичне страхування.
  • мінімальна зарплата 10000 грн
  • виплати при народженні дитини: за першу дитину - 100 тисяч грн, за другу - 200 тисяч грн, за третю та наступних - 400 тисяч грн.
  • 50% жінок у владі
  • Вчителі та лікарі отримують зарплату не менше 30-40 тис. грн.
  • ми відмовилися від використання пластику в побуті. Перехід до глибокої переробки твердих побутових відходів (ТПВ), рекультивація полігонів ТПВ та вирішення проблеми промислових відходів.
  • ми скоротили народних депутатів у Верховній Раді України до 100 осіб;
  • обмежено термін перебування Президента на посаді до одного терміну;
  • справедливий суд, а за хабарництво суддя отримає пожиттєво тюрму, без права амністії з конфіскацією майна;
  • в Україну повернулися усі вкрадені та виведені в офшори гроші.
  • працює дієвий механізм моніторингу та контролю за видатками усіх органів влади, в тому числі і за особистими тратами чиновників.
  • у нас діє громадський контроль за владою на всіх рівнях
  • створено реєстр молодих управлінських кадрів, які на конкурсній основі замінюють неефективних управлінців в органах влади;
  • знято депутатську недоторканність з народних депутатів України
  • народні депутати не обираються більше, ніж на два строки
  • пенсія — 200-500 доларів (уже туди хочу!)

Цей перелік можна продовжувати далі.


А ще, гортаючи повне зібрання усіх програм, можна ворожити на удачу-кохання-зраду-нову роботу та ін. Пам'ятаєте, як в дитинстві? Загадуєте одну із 243 сторінок — і маєте!


Але погодьтеся, ворожіння, жарти і прекрасні мрії про успішну Україну не надто гріють душу, коли бачиш рахунок за опалення і знаєш, що рідне місцеве КП «Теплоенерго» ось-ось знову підніме тарифи. Відчуваєте злість? Не треба хвилюватися! Читання Програм зніме напругу, бо проблема підвищення тарифів порівняно із деякими божевільними (на мою думку) намірами кандидатів — просто дрібниця.


Далі — цитати із моїми оціночними судженнями

- Ольга Богомолець: «Олігархам – політичну кастрацію, соціальну ізоляцію і справедливий податок на розкіш» (я вже бачу бігборди Ольги Богомолець зі скальпелем, коли вона карає олігархів).


- Роман Безсмертний: «Декриміналізація легких наркотиків за прикладом інших розвинених країн, проведення необхідних роз’яснювальних та інформаційних кампаній щодо ризиків вживання наркотичних речовин» (взагалі, не схильна вважати це поганою ідеєю, але уявляю, скільки ризиків матиме наша держава, де закони далекі від життя).


- Олександр Ващенко: «Я – за створення Народного трибуналу, який розглядатиме злочини

проти Української Держави, Українського Народу та корупційні діяння високопосадовців» (це він про «розстрільні трійки?»).


- Олександр Вілкул: «Витрати на продукти – не більше 25% сімейного доходу. Державна мова – українська. Обласні ради можуть запроваджувати в області другу офіційну мову» (А якщо я захочу більше продуктів, мені не продадуть?).

- Ілля Кива: «Нова система відеоспостереження значно знизить рівень злочинності і забезпечить порядок на вулицях» (Це пропозиція запозичити «ноу-хау», як в Китаї? Стеження за неблагонадійними громадянами? А потім тим, хто в «списку», не дають кредити і вважатимуть потенційними злочинцями. Хоча, може, у Киви просто є власна фірма-виробник відеокамер).


- Сергій Кривонос: «Запровадження загальної громадянської військової освіти. Впровадження програм підготовки молоді до армійської служби та національно-патріотичного виховання. Запровадження правових засад для створення та розвитку приватних військових компаній» (Мілітаризація молоді — саме те, що необхідно для формування тоталітарної держави. Це вже було у якійсь сусідній країні, правда? І приватна компанія «Вагнер»? Схоже, кандидат хоче запозичити «кращий» досвід країни-агресора).


- Руслан Кошулинський: «Встановити повну економічну, енергетичну, ресурсну та транспортну блокаду тимчасово окупованих територій. Притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити громадянства усіх, хто зрадив Україну, працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у бойових діях проти України та вчиняв інші злочини. Розпочати негайні заочні судові процеси щодо виявлених колаборантів та зрадників, оголосити їх у міжнародний розшук» (Проект закону про колаборантів ми вже бачили. Дайош хвилю репресій!).


- Віктор Кривенко: «Омріяна Україна – це країна незалежних громадян, де кожен українець – самодостатній, самозабезпечений та самоврядний. Він – господар на своїй землі, не залежить від держави, бо має умови вільного господарювання» (Е-е-е, якщо я самоврядна, незалежна від держави, для чого мені президент? Я — сама собі держава і президент).


- Роман Насіров: «Забезпечу ефективну програму боротьби з бідністю в Україні та рішучу

боротьбу з корупцією» (Між рядків читаю про мазохізм. Насіров буде займатися самокатуванням, коли боротиметься з корупцією?).


- Олег Ляшко: «...говорити правду і працювати, щоб українці жили по-людськи, не хоче ніхто. Крім мене і моєї залізної команди. А я такий: сказав – зробив! Це все можна назвати «популізмом» (ой, я трохи переставила місцями речення. Але, думаю, суть не змінилася).


- Володимир Петров: «Єдиний податок для IT- компаній – 15% від прибутку, незалежно від місця реєстрації. Внесення змін до Кримінального кодексу України. Скасування кримінальної та адміністративної відповідальності за крадіжку харчових продуктів на суму до 1000 гривень. Ліквідація державного Пенсійного фонду. Пришвидшена програма розвитку недержавних пенсійних фондів, у тому числі закордонних. Ініціювання внесення змін до Конституції України щодо об'єднання Церкви та Держави. Оголошення України православною державою» (пробачте, я не можу зупинитися в цитуванні цього оригінального автора).


- Руслан Ригованов: «Проведення аудиту країни. Очікуваний результат: Одержання реальної картини співіснування, в тому числі реальної кількості Громадян. Визначення розміру безумовного базового доходу на громадянина України» (я — далеко не науковець, але мені ця програма схожа на набір слів. А вам?).


- Євген Мураєв: «Перемога буде за нами» (звичайно, можна вкрасти цитатку з ностальгійним посилом до часів Великої Вітчизняної, але кажуть, що це було у виступі Молотова. Здається, не дуже вдалий персонаж для цитування).

 

Ну, а якщо серйозно, то я думаю,  таки варто читати Програми кандидатів. Я, чесно, не пам'ятаю, чи робила це раніше. Але буду... Погоджуюся, що завдання не з простих, коли маємо понад 40 кандидатів. Якщо знаєте інші рецепти свідомого вибору — поділіться порадою. Може, і ми опануємо цю важливу науку.

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

767
27 лютого 2019 15:01

>>Україна стала одним з найбільших у світі хабів для стартапів та високотехнологічного виробництва. безкоштовний високошвидкісний інтернет по всій території України. И т.д<< Автор по сути описал любую развитую страну. Небольшие отклонения есть, а так это описано адекватное, развитое государство. Ну кроме ОАЭ, там ещё больше ништяков. Вот на днях они простили долги гражданам(Вот что они себе позволяют? Нет бы налоги и тарифы поднимать), правда только тем, у кого не больше 200 000 баксов долг. А что касается Украины, то никогда ни один из этих пунктов выполнен не будет.


4 2
33
28 лютого 2019 01:22

Где можно скачать программы кандидатов президенты?Обидно что все кондидаты знают про проблемы и нифига не делают.(в особенности касается действующих кандидатов при власти).Пора вводить закон за ложные обещания.Интересно что тогда кандидаты будут писать в программе?


5 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА-2019:

Кандидати

31 березня 2019 року відбудеться голосування на чергових виборах Президента України. Центральна виборча комісія зареєструвала рекордну кількість кандидатів – 44. Кожен з них вніс грошову заставу у розмірі 2,5 млн грн, котра повернеться лише тому, хто переможе на виборах, чи вийде до другого туру.

Офіційні результати першого туру мають оголосити до 10 квітня. Якщо жоден з кандидатів не набере абсолютну більшість голосів громадян, які взяли участь у голосуванні (50% + 1 голос), буде оголошений другий тур, який відбудеться 21 квітня. Публікація його результатів – до 4 травня.

До 3 червня 2019 року новообраний президент має вступити у повноваження із складенням присяги на урочистому засіданні Верховної Ради України.

Важливі матеріали:

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх