Сергій Тарута: чесно про НАТО та ЄС, потенціал Кременчука та кроки до заможного життя

13.11.2018, 12:46 Переглядів: 1 656

 

Кандидат у президенти від партії «Основа» Сергій Тарута й голова партії Андрій Ніколаєнко представили голову міської партійної організації Богдана Оксененка. Політики розповіли про майбутнє Кременчука, яким вони його бачать, дали рецепт чистого повітря, необхідного кременчужанам, «остудили» палкі заяви нинішньої влади про вступ до НАТО та ЄС й закликали невиконавших свої обіцянки популістів припинити брехати людям й відправитися на смітник

12 листопада до Кременчука завітав кандидат у президенти України від партії «Основа» Сергій Тарута. Він провів зустрічі із власниками великих підприємств, обговоривши ситуацію у місті й констатував, що запропонована «Основою» економічна модель підтримується промисловцями.


Після зустрічі із бізнесменами, Серій Тарута, разом із головою партії Андрієм Ніколаєнком представили журналістам голову місцевого осередку «Основи» - ним став керівник «Кременчукгазу» Богдан Оксененко.


- Це людина, яку добре знає бізнес Кременчука, яка довела своїм життям, що є людиною справи, а «Основа» - це партія людей справи. Я впевнений, що він побудує сильну команду і покаже нову якість національної та регіональної політики, - заявив Андрій Ніколаєнко.


Богдан Оксененко, Сергій Тарута й Андрій Ніколаєнко 


Війна, погіршення соціального становища людей та еміграція: три ОСНОВНІ відповіді

- У нас є відповіді на три дуже важливі проблеми нашої держави, - зазначив Сергій Тарута. - Перше - це досягнення миру, що необхідно зробити на Донбасі і як держава має захищати свої інтереси у Криму й боротися за його повернення. Друга проблема - подальше економічне й соціальне погіршення життя країни, її сповзання у фактично стан банкрутства, а до цього все йде. І третя - колосальна еміграція наших людей, особливо молоді, які не бачать майбутнього в нашій країні. У партії є відповіді по кожній з цих загроз і ми об'єднуємо людей справи, людей, які мають репутацію.


Ми не планували у своєму житті займатися політикою, але політики змусили нас це зробити. Ми не можемо своє майбутнє довірити тим, хто так довго обіцяв й нічого не зробив. Ми не хочемо їхати з нашої країни і це найголовніша мотивація, чому ми прийняли для себе це відповідальне рішення. Ми хочемо боротися за майбутнє тут і побудувати процвітаючу та соціально справедливу країну. В України цей шанс поки ще лишається. 2019 рік буде визначальним.

Сергій Тарута, Кременчук, 12 листопада


 


За словами пана Сергія Тарути, «Основа» розробила стратегію із забезпечення Україні економічного зростання й заявляє людину найголовнішою цінністю. Політик продемонстрував реальний документ «Доктрина збалансованого розвитку та стратегія розвитку країни до 2030 року», в основі якої — людина й цінності, з яких складається її життя: безпека, свобода, рівність, здоров'я, економічний достаток, культурні можливості. Їх забезпечення і є найголовнішою метою держави.


- Є бізнес-план країни. Є команда в центрі. Для його реалізації ми формуємо команди на місяцях, які після приходу до влади будуть реально змінювати життя регіонів, кожного міста й життя країни, - закликав пан Тарута до лав «Основи» відповідальних людей, людей справи.


Що потрібно Кременчуку

- Ви відвідали Кременчук, які у вас враження від міста?

- Кременчук я добре знаю, не як турист, а більше як промисловець, який був директором по зовнішній діяльності на «Азовсталі». Ми ще тоді співпрацювали. І з Полтавським ГЗК, працювали з багатьма підприємствами, постачали багато продукції. Для Крюківського вагонобудівного заводу, для заводу технічного вуглецю, для «Кразу». Промисловість знаю дуже гарно. Бачу ці можливості, цей потенціал. Поки він залишається. Ми зустрічалися сьогодні із власниками великих і важливих для економіки країни підприємств. І наша дискусія була навколо економічної моделі, яку треба реалізовувати в країні, як треба стимулювати, щоб була тотальна інноваційна модернізація всіх підприємств. Ми маємо пострадянську технологію, а світ швидко змінюється. Енергоносії великі в ціні, а це можна змінювати за рахунок технології. Ми обговорювали де в цьому роль підприємства, де - роль регіону, а де - роль держави. А її роль - забезпечувати і дешевими кредитними ресурсами, і стійким інвестиційним кліматом, а головне - щоб держава стимулювала свого виробника і купувала перш за все в нього. Щоб він міг виробляти якісну конкурентоспроможну продукцію. По економічній моделі ми розмовляємо з вашими промисловцями на одній мові. Ми розуміємо, що потрібне перезавантаження політики в країні. Політики, які обіцяли і не змогли зробити, мають йти на сміття.


Лідери «Основи» обговорюють із представники великого бізнесу у Кременчуці свою економічну модель розвитку


Ми не розказуємо, що завтра будуть золоті гори, але ми точно знаємо як їх побудувати і як до цього дійти - щоб країна увійшла до 30-ки найрозвиненіших країн.

Сергій Тарута, Кременчук, 12 листопада


У «Основі» вже проаналізували можливості та проблеми кожного регіону, а також зробли аналіз того, які системні зміни необхідно зробити, щоб цей потенціал регіонів та міст почав працювати на розвиток.


- Що потрібно для Кременчука і регіону? Потрібно, щоб почалася модернізація, тотальна модернізація, яка врятує наші підприємства, яка зробить їх конкурентноспроможними, важливими для тих, хто купує їхню продукцію в Україні і щоб вони були відомі на світовому ринку, - каже Сергій Тарута. - Полтавський регіон має колосальний потенціал по нафті й газу - ми пропонуємо сучасні технології, які дозволять в 6-8 разів підняти продуктивність існуючих свердловин. Ми описуємо всі сучасні технології, які потрібно використати. Ми маємо аналіз того, чим хворий організм кожного регіону в розрізі великих міст і що треба зробити, щоб він був не лише здоровим, а ще швидко бігав й давав енергію нашій країні.


- У Кременчуці потужні підприємства і гостро стоїть питання екології. Кременчук потерпає від викидів підприємств. Які заходи з мінімізації викидів ви могли б порадити?

- Все, що стосується екології пов'язане з технологією. Є два варіанти, як це вирішити: перший - закрити, але це не наш шлях, бо тоді місто потрібно переносити, а другий - повна модернізація, сучасні технології, за яких навколишнє середовище буде якісним, - пояснив Сергій Тарута. - Це я робив в Алчевську, де все диміло й пихтіло. А потім було дуже чисте небо над більшістю заводів, бо перейшли на нові технології. Все, що раніше викидалося, перетворювалося на електроенергію, тепло. Наш завод, який виробляв 5 мільонів тонн сталі, був дуже чистим. Повітря було, як над морем. В нас є чітке розуміння того, що зараз робиться із лісами, із сміттям, із Дніпром - це ж жах. В нас є чітка програма того, що потрібно робити. Ми знаємо, як робиться в світі і пропонуємо те, що можна використати у Кременчуці.


Лідери «Основи» на Кременчуцькому заводі технічного вуглецю разом із його керівником Вячеславом Яворським


Війна, влада війни, мир, НАТО та чи піде Маруся заміж

- Чи можливий мир на Донбасі і які строки? Хто має поступитися?

- У нас є мирний план - «Три основи». Це план, який ми презентували в Мінську, де проходила виїзна Мюнхенська конференція по безпеці, де зібралися дуже впливові політики з Європи і Америки. Ми обговорювали, що потрібно робити для того, щоб на Донбасі був мир і ми займалися реінтеграцією. Це можливо. Ми розуміємо, що нинішня влада це влада війни - вона заробляє на війні й прикриває все, що руйнується в країні війною, і нічого не робить, щоб війни не було. Тому ми відповідаємо на головні виклики.Це складна дипломатична робота і тому пропонується три формати. Мінськ - це більше гуманітарна частина, він залишається. Має бути новий міжнародний майданчик у Відні, де також знаходиться штаб-квартира ОБСЄ. Це багатосторонній формат зі спецпредставниками Франції, Німеччини, України, Росії, Америки, Європейського союзу, який вже дав добро на це і шукає відповідну кандидатуру. ОБСЄ - це єдина міжнародна інституція, яка знаходиться на Донбасі. Тому, за участі ОБСЄ та наглядача із уряду Австрії, потрібно постійно вести перемови. Далі - формат двосторонній - керівництво України і Росії. Вони, якщо хочуть, щоб був мир, мають ініціювати двосторонній формат. Всі три формати потрібно задіяти, щоб був мир, була реінтеграція. Ми віримо в це, знаємо, що у нас є чіткий план, над яким ми працюємо.


За словами Сергія Тарути, під час переговорів мають бути наступні «червоні лінії», які не можна переступати:

  • Україна має контролювати кордон і всю територію;
  • федералізація неможлива, натомість - повна децентралізація, як для Донбасу, так і для інших регіонів;
  • Росія має компенсували збитки які ми понесли як на Донбасі, так і у Криму.

- Ми зараз бачимо, що в нашого керівництва лише й мова, що про санкції. Санкції нічого не дали. Це лише один із інструментів. В нас їх є більше, - пояснює Сергій Тарута. - Ми не можемо зараз про всі публічно сказати - це складна шахова партія, тому ми не всі аргументи можемо зробити публічними, але ми знаємо і ми зможемо.


- Яким ви бачите зовнішньополітичний вектор і чи потрібний вступ до НАТО?

- Політики зараз спекулюють багатьма тезами. Вступ до НАТО обіцяють політики які себе повністю дискредитували і не мають можливості казати правду, що реально в нашій країні, а що ні. І вони дурять людей, - зазначає пан Тарута.



Дурять людей їхніми очікуваннями. Тому, що хочеться людям безпеки. Вони вже не мають надії, що українська влада забезпечить їм безпеку. І тоді вони звертаються до теми НАТО. НАТО сильний партнер? От він дасть іншому сильному в рожу. Але можливо це? Це неможливо.

Сергій Тарута, Кременчук, 12 листопада


- Сьогодні, коли спілкуєшся із керівництвом НАТО без камер, то вони кажуть: «Забудьте на найближчі десять років можливість вступу України до НАТО. Більше того - скільки ви будете у конфлікті з Росією, стільки у вас не буде можливості вступу. Відверто сказати - немає такої можливості. А що кажуть політики? Брешуть, - констатує Сергій Тарута. - Відносно Європейського Союзу - та сама ситуація. Європейські політики кажуть нашим - не спекулюйте на цьому, не брешіть своєму народу, не кажіть дурниць, а спокійно розбирайтеся. А політики спекулюють.


Завдання для керівництва нашої країни, завдання для нашої політичної сили - розраховувати лише на себе. Змінюватись лише за рахунок нашого потенціалу, створювати тут інвестиційно привабливий клімат. Мати гроші і на ці гроші робити сучасну армію, як це зробив Ізраїль, як це робила Південна Корея. Ми за те, щоб дотримуватися того, що було основою нашої незалежності - Декларації про суверенітет, а там було чітко написано, що наша країна зобов'язується бути нейтральною, ми не можемо входити до жодного блоку - ані з Росією, ані з НАТО. Але ми мусимо забезпечувати свою безпеку. У Європі зараз кажуть: «НАТО, ви дуже залежні від Америки, давайте ініціювати створення своєї, європейської армії». Європейці самі розуміють, що з НАТО щось не так.

Сергій Тарута, Кременчук, 12 листопада


«Світ набагато ширший ніж ЄС, НАТО чи Росія»

- На європейських ринках ми часто не можемо конкурувати - ми часто немодернізовані, неенергоефективні підприємства, є блокування з боку Європи. Російський ринок для нас закритий. При цьому світ не закінчується цими двома напрямками, - розповів голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко. - Є потужний ринок Азії, де колосальний попит, де третина населення планети проживає. Цей ринок набагато більший, ніж Європа, Росія й Америка разом узяті. Є величезний ринок інженерних, будівельних послуг у Африці, яка розвивається. Українці завжди будували по усьому світі заводи, фабрики, дороги, тунелі, а зараз дійшло до того, щоб збудувати дороги в себе - запрошуємо турків. Це абсолютно неприйнятна ситуація. Потрібно відновлювати потенціал і шукати набагато більші ринки збуту. Як результат — це дасть добробут кожному українцю. А коли українці будуть в мирі і заможні, тоді вони будуть визначатись, в який союз вони хочуть вступати. Як на мене, то для України найкращою перспективою була б така собі Австрія Східної Європи — позаблокові держава, яка позитивно відноситься до інвестицій, навіть якщо це гроші від колишніх республік радянскього союзу. Треба заробляти на їхніх грошах добробут для українців, а не займатись самоізоляцією.


 


Якщо на просту людську мову перекласти... Є файна наречена, яку всі хочуть у селі, а є такий п’янчуга, який п’є постійно, б’ється, краде й хоче на ній оженитися. І він взяв цю свою мрію і написав на паркані. Все село ходить і сміється. Кажуть - ти спочатку кинь пити, почни працювати, почни заробляти, потім почни проявляти знаки уваги і тоді, можливо, вона зверне на тебе увагу. А просто написавши на заборі хочу за «Марусю заміж» - шансів більше не стане. А це те, чим зараз займається наша влада.

Андрій Ніколаєнко, Кременчук, 12 листопада

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх