Веб-камери не працюватимуть у кабінах для голосування

11.10.2012, 15:03 Переглядів: 2 547

Веб-камери не працюватимуть у кабінах для голосування

Веб-камера у школі №13

 

У Кременчуці на виборчих дільницях повним ходом йде монтаж розрекламованих урядом веб-камер. Як запевняє нас влада, саме веб-камери стануть запорукою «чесних-прозорих» виборів. Поки український уряд рекламує веб-камери, українські виборці телефонують до «Телеграфа» із запитанням: а правда, що камера сфотографує, за кого я проголосував?

 

Відповідаємо: ні, не сфотографує. В усякому випадку, законом це не передбачено (ЗУ «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року»). За нормативом, мінімум дві веб-камери фіксуватимуть процедуру голосування на виборчій дільниці. Та за тим же нормативом вони мають бути встановлені так, щоб не порушувати таємниці волевиявлення. Тобто, в кабінки камерам не можна.

 

Є ще одна приємна новина. Протягом останніх тижнів чимало правозахисників та опозиціонерів скаржились на те, що веб-камери не працюватимуть під час підрахунку голосів – а це ж найліпший час для фальсифікацій! Спочатку так справді і передбачалось. Та після внесення змін до відповідних законодавчих актів, веб-камери працюватимуть при підрахунку голосів, аж поки дільнична виборча комісія не підпише протокол, у тому числі з позначкою «уточнений» та протокол про повторний підрахунок голосів. Відеосистема в цей час працюватиме в режимі запису для зберігання. Знищити відео можна буде лише через рік після офіційного оголошення (та публікації) результатів голосування.

 

Втім, є не дуже приємна новина. Не дуже приємна вона для мисливців за фальсифікаціями та фальсифікаторами. Представник правоохоронних органів, який побажав залишитись інкогніто, розповів «Телеграфу», що якість зображення ці веб-камери дають досить посередню. І ідентифікувати за її допомогою фальсифікаторів та факти порушень буде непросто. Як приклад, він навів запис з камер відеоспостереження у торговому центрі «Караван» (Київ) – відео з кадрами розстрілу охоронців. Наш правоохоронець стверджує, що «картинка» з веб-камер, які встановлюють на виборчих дільницях, буде на порядок гіршою.

Теги: выборы-2012
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх