Регіони ставлять на Надошу, «ТелеграфЪ» – на сюрпризи від Бабаєва

27.07.2012, 09:14 Переглядів: 5 023

Регіони ставлять на Надошу, «ТелеграфЪ» – на сюрпризи від Бабаєва
До початку виборчої кампанії залишилося менше тижня, тож політики та партії вже прийняли низький старт. 

«ТелеграфЪ» отримав результати свіженьких соціологічних досліджень щодо політичної ситуації в Кременчуці. Їх замовили прагматичні обласні регіонали. Дослідження виявились цікавими. Вони показали, що не весь Кременчук впав в анабіоз і не всі пенсіонерки Клавдії Павлівни вдячні Регіонам. Крім того, дослідження виявили синдром Надоші, фактор Бабаєва та феномен Глухова. Відповідно, «ТелеграфЪ» очікує на прогнозовані сюрпризи та «роялі в кущах».

 

Регіони ставлять на Надошу, «ТелеграфЪ» – на сюрпризи від Бабаєва

 

«ТелеграфЪ» коментує

«Телеграфу» вдалося поспілкуватися з інтерв’юерами, які працювали в Кременчуці. Вони стверджують, що серед населення помітно зростає популярність партії «УДАР». Причому кременчужани, як правило, не знають навіть прізвищ представників «УДАРУ» в місті, зате дуже хвалять Кличка, часто кажуть: «От він порядок в Раді наведе!» Чуючи ці слова, «ТелеграфЪ» прямо-таки зловтішався. Ми уявили собі, як до української Ради, де бійки перетворились на сталу традицію, приходить великий Кличко – і депутати-забіяки починають літати по Раді низенько, як болонки перед дощем.


Регіони ставлять на Надошу, «ТелеграфЪ» – на сюрпризи від Бабаєва


Регіони ставлять на Надошу, «ТелеграфЪ» – на сюрпризи від Бабаєва

 

«ТелеграфЪ» коментує

 

Феномен Глухова

«ТелеграфЪ» здивувало, що аж 34,9 % кременчужан ні за що не голосуватимуть за пана Глухова. Звідки така стала неприязнь через два роки після останніх виборів? Пан Глухов – колишній міський голова Кременчука, в історію увійшов, як центрист і дуже обережна, виважена людина. Керівник соціологічного проекту пан Лебедик так відповів на наше запитання:

 

– Від любові до ненависті – один крок. Тут теж спрацював фактор Бабаєва. Люди проголосували за Бабаєва, Глухов був його конкурентом. Зараз громадяни роблять вибір на емоційному рівні, вони мислять образами. Відповідно, бачать перед собою два образи – Бабаєва, якого підтримують, і Глухова, за якого не проголосували. Ситуація зміниться, коли кандидати офіційно висунуть свої кандидатури.

 

Соціологічні дослідження «Соціально-політична ситуація у виборчому окрузі № 146 м. Кременчука» виконала ГО «Незалежний центр стратегічних досліджень» (м. Полтава). Дата друку звіту – 7 липня 2012 р. Опитано 1205 кременчужан – мешканців Автозаводського району – 600 осіб, мешканців Крюківського району – 605 осіб. Застосовані методи районної та квотної вибірки. Похибка складає 1,1%.

 

В опитуванні взяли участь 52,9% жінок та 47,1% чоловіків. З них – 36,3% робітників (мають трудову книжку) та 22,6% пенсіонерів. Студентів – 4,5%; приватних підприємців – 3,2%; безробітних – 5,2%; домогосподарок – 4,0%.

 

«ТелеграфЪ» коментує

 

Синдром Надоші


«ТелеграфЪ» здивувався, коли побачив, що 23,2 % кременчужан готові проголосувати на виборах до Верховної Ради за нардепа-регіонала пана Надошу. Ми не розуміли, які чинники впливають на людей. Адже, на нашу думку, пан Надоша за чотири роки членства у ВР нічим суттєво Кременчуку не допоміг. Ситуацію нам прояснила мама одного з працівників редакції. Вона сказала:

 

– Ви мені що хочете кажіть, а я голосуватиму за Надошу! Він солідний, у Раді давно вже крутиться, всі входи-виходи знає, знає, які двері треба відчиняти, щоб зробити щось для людей. А новий прийде і тикатиметься носом, як сліпе кошеня! Ні, я голосуватиму за Надошу!

 

Отже, мамі нашого співробітника імпонує, як пан Надоша грамотно входить і виходить та не плутається у дверях. Та однієї мами недостатньо, щоб забезпечити 23,2 % прихильників. Тому «ТелеграфЪ» припустив, що групою підтримки чинного нардепа стали прихильники його законопроектів. І це:

 

– громадяни, які, за версією «Телеграфа», полюбляють розвивати дрібну моторику кінцівок, переводячи взад-вперед стрілки годинників. А пан Надоша якраз подавав до Ради законопроект про скасування переходу на зимовий час. Хороший законопроект, добре розвиває дрібну моторику, він навіть став законом, який, щоправда, потім скасували.

 

– громадяни, які звикли палити під час обіду. А пан Надоша якраз подавав до Ради законопроект, в якому пропонував скасувати заборону на паління у закладах громадського харчування.

 

– громадяни, які з апетитом п’ють натурпродукт, виготовлений власними руками – самогон називається. А пан Надоша якраз подавав до Ради законопроект, в якому пропонував скасувати адміністративне покарання за виготовлення самогону, і дозволити безперешкодно гнати його для власного вжитку. На жаль, лише 36 нардепів підтримали цей законопроект, тож він із тріском провалився. Зате як емоційно підтримали його кременчужани! От що писав на сайті «Телеграфа» В. Горлов: «Надоша, вперед!! Народ с тобой! Давай еще разрешим крутить самокрутки, делать самокаты и, если можно (ну очень надо), делать самопалы!». А дописувач УА обурювався: «Ну что за люди? Для них же человек старался! Сколько тысяч в год погибает от некачественной водки?!»

 

Тож, проаналізувавши ситуацію, «ТелеграфЪ» дійшов висновку, що у пана Надоші може бути вболівальників навіть більше, ніж 23,2 %. І все ж ми вирішили не обмежуватися власними припущеннями, а запитати фахівців, чому 23,2 % кременчужан готові підтримати нардепа Надошу? Це питання «ТелеграфЪ» поставив науковому керівнику соціологічного дослідження в Кременчуці, кандидату педагогічних наук пану Лебедику. Ось що він відповів:

 

– Синдром Надоші – це синдром знайомої людини. Він же давно почав свою кар’єру в Кременчуці. Я пам’ятаю, він ще молодим балотувався у мери міста, воював із Пономаренком, який, можливо, символізував для громадян тип керівника старих часів. Який Надоша був мер, люди забули, але звикли думати, що він був прогресивний. До того ж вони переконані, що знають його – і це працює йому на користь. Насправді виборці не люблять невідомі прізвища. Людина, яку вони не знають, видається їм незрозумілою і трохи небезпечною.

 

Фактор Бабаєва


Вивчаючи матеріали соціологічного дослідження, «ТелеграфЪ» звернув увагу на те, як стрибають рейтинги нардепа пана Надоші. За даними науковців, у жовтні 2011 року його рейтинг становив лише 7,4 %. На початку 2012 року він впав до 4,7 %. А вже на 7 липня 2012 року стрибонув до 23,2 %. Коливання вражаючі, тож ми запитали пана Лебедика, як він їх пояснює, чому за останні два місяці так стрімко виріс рейтинг кандидата від провладної партії. Науковець відповів:

 

– Тут спрацював фактор Бабаєва. Кандидата Надошу зараз підтримує міський голова Бабаєв. А він має досить високий рейтинг довіри серед кременчужан. Тому завдяки такій авторитетній підтримці зростає і рейтинг народного депутата Надоші.

 

«ТелеграфЪ» поставив науковцю ще одне запитання щодо позиції міського голови. Ми поцікавились:

 

– Як довго, на вашу думку, пан Бабаєв підтримуватиме пана Надошу? Бо за спостереженнями «Телеграфа», міський голова не вміє послідовно підтримувати когось, крім себе – тим більше, коли мова йде про політичну гру. Чи не скористається він власними рейтингами, як це вже було під час попередньої виборчої кампанії?

 

Науковець трохи помовчав, і відповів:

 

– Знаєте, коли ми обробляли дані, у нас виникли аналогічні припущення. Є підстави вважати, що пан Бабаєв цілком може скористатися ситуацією для реалізації власних планів.

Теги: выборы-2012
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх