Поради фахівців: чи повинні жителі перших поверхів платити за ліфт?

14.01.2019, 14:30 Переглядів: 7 472

 

На підставі Постанови Кабміну 01.11.2011 р № 869 тариф на утримання кожного будинку калькулюється індивідуально. До Типового переліку послуг включено також утримання ліфтів. Чи повинні мешканці перших поверхів платити за ліфт, що розуміється під утриманням ліфта і хто звільняється від плати за його експлуатацію? - на ці всі питання дає відповідь головний інженер компанії «Місто для людей Кременчук» Наталія Щербакова.


 


Ліфт - це така ж складова будинку, як покрівля або під'їзд. А значить, він є власністю власників багатоквартирного будинку. Тому вони зобов'язані оплачувати його утримання.

 

До робіт з обслуговування ліфтів відносяться:

- регулярні огляди;

- відновлення в разі поломок і аварій;

- поточний ремонт;

- заміна зношеного обладнання.

 

У компанії «МДЛ» плата за користування ліфтами та їх обслуговуванням з власників квартир перших поверхів не стягується. У квитанціях за послуги нашої компанії сума до оплати для власників житла на першому поверсі менше, ніж для проживаючих на другому поверсі і вище.

 

Дещо інша картина з оплатою ліфтів в ОСББ. Власники квартир ОСББ на загальних зборах можуть встановлювати плату за користування ліфтом, при цьому виконувати за рахунок цих коштів роботи з його технічного обслуговування та переоснащення.

 

Участь співвласника за утримання квартири в будинках ОСББ також розраховується виходячи із загальної площі квартири. Якщо власник не згоден з тарифом, свою пайову участь у загальному обсязі платежів він може оскаржити в суді.

 

Варто відзначити, що ні Законом про ОСББ, ні Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» плата за ліфт не регламентується.

 

А Постанова Кабміну від 01.06.2011 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» звільняє власників квартир перших поверхів від оплати за користування ліфтом. При цьому в цілому даний норматив не обов'язковий для ОСББ.

 

Як показує практика, регулярно користуються ліфтом в основному власники квартир, починаючи з другого поверху. При формуванні та затвердженні на загальних зборах тарифу на обслуговування ліфтів, власники квартир перших поверхів можуть звільнятися від оплати за експлуатацію ліфта. Всі суперечки в даних випадках розглядаються в судовому порядку.

 

Пам'ятайте: в будь-який простій або складній життєвій ситуації потрібно звертатися до фахівців і до їх професійної допомоги. Адже тільки експерти зможуть професійно і оперативно вирішити Ваші проблеми.

 

Є питання?

Зв'яжіться з фахівцями по телефону +38 067 341 41 41,

або пишіть нам на email: mdlkremenchuk@ukr.net.


Про компанію "Місто для людей":

"Місто для людей" – найбільший постачальник послуг з управління житловою нерухомістю в Україні, що діє в Києві та 8 інших містах країни. Компанія належить до групи MDL, яка складається з більш ніж 10 компаній і управляє 12 млн. кв. житлової нерухомості. Крім того, як лідер ринку, що нараховує понад 2 500 різних фахівців, "Місто для людей" обслуговує понад 224000 клієнтів у більш ніж 4000 житлових будівлях. Компанія пропонує технічне обслуговування будівель, послуги з прибирання будинків і прилеглих територій, обслуговування енергетичних, теплових, водопровідних та пожежних систем, а також ремонт будинків та експлуатацію ліфтів.

 

Автор: прес-служба МДЛ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ "Будсервіс":

Будсервіс

Про компанію КК "Будсервіс".

Компанія пропонує технічне обслуговування будівель, послуги з прибирання будинків і прилеглих територій, обслуговування енергетичних, теплових, водопровідних та пожежних систем, а також ремонт будинків та експлуатацію ліфтів. Керуюча компанія обслуговує територію Крюківського району міста Кременчука.

В обслуговування будинків та прибудинкової території входять такі роботи:

  • - Прибирання прибудинкової території
  • - Технічне обслуговування ліфтів, енергопостачання ліфтів.
  • - Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого та холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливової каналізації.
  • - Дератизація, дезінсекція.
  • - Обслуговування димових та вентиляційних каналів.
  • - Технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення централізованого опалення, зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження.
  • - Освітлення місць загального користування, підвалів та підкачування води.

НАША АДРЕСА: Україна, м.Кременчук, вул.Велика Набережна,17

ТЕЛЕФОН: +38 (067) 341-41-41

НАПИСАТИ НАМ на email: 35868931@ukr.net



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх