Заплатять усім!!!

19.03.2009, 23:41 Переглядів: 2 007
Вчителі переживають, що їх знову позбавили заробітку.
Фото: Дмитрий Бабец

До редакції «Телеграфа» звернулись вчителі чотирьох кременчуцьких шкіл. Три з них розташовані у центральній та нагірній частині міста, одна – на Раківці. Перш, ніж пояснити, у чому справа, кожен вчитель висунув вимогу, аби газета не друкувала номер школи, де він працює. Респонденти посилались на те, що інакше їх «з’їдять» на роботі, керівництво помститься та наступного навчального року зробить такий розклад уроків, що «сам утечеш». «ТелеграфЪ» пристав на учительську пропозицію, бо – як з’ясувалося – проблема, на яку вони скаржились, має місце у більшості кременчуцьких шкіл, а не лише у чотирьох заявлених.

Проблема така. Директори багатьох шкіл запропонували вчителям написати заяви про те, що вони добровільно погоджуються із зменшенням навчального навантаження. Пропонували жорстко – у стилі «сідай та пиши». Заяви такого характеру повинні були написати вчителі, які мають додаткове навантаження за програмою МАНУ – Малої академії наук України. Вони готують до конкурсів юних науковців та допомагають їм писати наукові роботи (або пишуть їх самі). За це мають по дві додаткові оплачені години до щотижневого навантаження. Для вчителів це відчутні гроші. У залежності від категорії, за рахунок годин по МАНУ вони отримують 160-300 гривень на місяць. Втрачати їх було неприємно. Але довелося – бо саме від цих годин керівництво вимагало відмовитись. І більшість вчителів погодились із вимогою. На запитання «чому?» ми отримали типову відповідь: бо директор у школі цар і бог, він може або дати нормальне навантаження, або не дати; або виштовхати на пенсію, або залишити «заради Христа».

Втім, «ТелеграфЪ» з’ясував, що далеко не всі директори радо виконали директиву щодо «добровільних» заяв. Ті, чиї учні стабільно виборюють на конкурсах МАНУ високі призові місця, були незадоволені. Адже директори – люди практичні. Вони розуміють, що бажаючих працювати безкоштовно – одиниці. Та й який рівень мають ці «одиниці»? Які науково-дослідницькі роботи вони можуть створити? А втрачати рівень шкода. Адже цього року Кременчук буквально «згріб» усі найвищі нагороди на обласному конкурсі МАНУ. Наші були найліпшими. Недоречно було б занапастити такий блискучий результат. Тому «ТелеграфЪ» звернувся за коментарем до начальника міського управління освіти пана Москалика.  

Фото: Дмитрий Бабец

«Я не можу чхати на вчителів!»

– Чи давало управління освіти розпорядження директорам шкіл зібрати заяви про «добровільну» відмову від навчальних годин по програмі МАНУ?

– Ні, такого розпорядження не було.

– На якій підставі директори збирали подібні заяви?

– Думаю, вони робили це через те, що ми перестали оплачувати години по МАНУ. Треба ж було якось узаконити процес.

– Чому управління так вчинило?

– Це абсолютно закономірний процес. Робота по МАНУ – погодинна. Ми можемо платити виключно за виконану працю. Наукові роботи по МАНУ були написані у грудні та захищені. Далі робота не ведеться. Тож ми її і не оплачуємо. Тобто, ми виплатили гроші за січень та за лютий і припинили фінансування. Адже будь-який ревізор може запитати, чому це ми платимо невідомо за що? Але я хочу запевнити, що жоден із вчителів, які працюють у МАНУ, не постраждає! Я не можу чхати на вчителів, які підготували нам переможців! Усі вчителі, які працювали з учнями та завоювали призові місця, отримають відповідну фінансову винагороду. І я можу сказати, що вона буде значно більшою, ніж погодинна оплата – наскільки це дозволяє Постанова № 1298 Кабміну! Якщо вчитель працював з учнем, але дитина не показала результат, він теж отримає фінансову винагороду за роботу – хоча і дещо меншу, ніж переможці. Думаю, виплати ми проведемо вже у березні.

– Чи оплачуватиме управління освіти роботу за програмою МАНУ наступного навчального року?

– Безумовно!



 
Теги: вчителі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх