Квіти зникнуть з кременчуцьких вулиць

8.02.2008, 20:04 Переглядів: 1 818
Квітковий ринок, що на вулиці Першотравневій, збираються перенести у новий магазин. Квіткарі побоюються, що це кінець їхнього бізнесу – вони не зможуть платити оренду. На їхню думку, таким чином великий бізнес «позбавляється» від дрібних конкурентів.
Біля «політеху» будують чотирьохповерхову торгово-адміністративну будівлю. Сюди пропонують переїхати приватним квіткарям.

Квітковий ринок, що на вулиці Першотравневій біля магазину «Тисяча дрібниць», збираються перенести. Для цього на тій же вулиці вже зводять адміністративну будівлю навпроти Автозаводського райсуду. «Закінчити будівництво плануємо у грудні, – зазначив директор  підприємства «Кременчуцька торгова гільдія» Євген Холод. – Будівля буде чотирьохповерхова. Перший поверх буде для квіткарів».
Однак самі квіткарі зовсім не радіють своєму переселенню. «Ринок закриється і все. Кажуть, для того, щоб там працювати потрібно буде сплатити 10 -20 тисяч (так званий маркетинговий внесок – Ред.), а ще півтори тисячі гривень за оренду щомісяця. Люди туди просто не підуть. Може хтось і зможе, але не всі. Це ж і квіти вдвічі «підскочать» у ціні. Якщо троянда зараз 10-12 гривень, то там доведеться продавати гривень по 20», – розповідає продавець квітів Людмила.  «Маркетинговий збір становитиме 25 тисяч гривень! Та я піду з цього бізнесу. Мені вигідніше купити автомобіль і зайнятися іншою справою. Або взагалі поїхати за кордон», – каже продавець Микола.
Однак пан Холод каже, що маркетинговий внесок – то самі плітки. «Я вперше це чую, про  нього ще й мова не йшла. Ми ще жодного договору оренди не уклали. А вартість  оренди буде середня по місту. Це 100-150 гривень за квадратний метр. Тобто, якщо людина орендує 10 метрів  – це півтори тисячі гривень», – пояснює директор «Кременчуцької торгової гільдії».
Квіткарі згадують досвід своїх колег, що раніше торгували квітами біля ПК «КрАЗ», і кажуть: «Ніхто про нас не потурбується. По-перше, коли розганяли квіткарів з ринку, що на КрАЗі, не всіх взяли у новий магазин,  (магазин «Гарді» – Ред.), кількість місць була обмежена. І там торгують лише четверо. По-друге, людям спочатку обіцяли знайти якесь місце для торгівлі, але потім «кинули». І вони розсіялися - хто куди. А зараз, якщо і цей ринок закриють, і піти буде нікуди: квіткарі залишилися хіба що на «Аврорі» та Раківці. Там вже насиджені місця, хіба туди втовпишся?

 

Великий бізнес потіснить квіткарів

«Нас, дрібних квіткарів, виживає великий бізнес. От зроблять як у Полтаві – там великий бізнес об’єднався, і ціна за троянду по місту – 17 гривень.  Ринок потрібен людям, а місту він не потрібен. Ми їм заважаємо», – каже пан Микола. Квіткарі розповідають, що магазин «Гарді», пов’язують із прізвищами двох впливових депутатів – соціаліста Ігора Кушніра і директора фірми «Голландські троянди», бютівця Андрія Погрібного. Нову «квіткову» будівлю навпроти Автозаводського райсуду зводить бютівець Євген Холод. «Вони домовляться між собою, і у нас також буде, як у Полтаві, квіти за однією ціною», – додає пан Микола.

Коментар

Начальник відділу  розвитку підприємництва та торгівлі Людмила Жорняк:
«Цей ринок не прикрашає наше місто, його там не буде. І я не думаю, що після того, як підприємці переїдуть до магазину, вартість квітів підвищиться. У «Гарді» люди перейшли торгувати - і ніякого подорожчання. Той, хто дійсно не зможе, – а це бабусі, що вирощують квіти у себе на городі, підуть торгувати на якийсь ринок».



 
Автор: mudraya
Теги: Холод
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх