Кременчужани не поспішають поститись

19.03.2008, 16:10 Переглядів: 1 913
М’ясо, яйця та молоко не зникли з раціону городян під час Великого посту.
У Великий піст м‘ясо все одно користується популярністю
Фото: Дмитрий Бабец

Тільки-но відгуляла Масляна з млинцями, як прийшов піст. Із 10 березня  православні мають поститися, не вживати у їжу м’ясo, рибу, яйця, молоко, солодощі тощо. Але ж чи багато у нас тих, хто дотримується цієї традиції?

– Ковбасу як купляли, так  і купляють, – розповідають продавці магазину, що на вулиці Леніна. – І не можу сказати, що бажаючих поласувати курочкою стало менше.  А от вівсянку стали брати краще. Покупці – переважно жіночки. Для них піст – це привід сісти на дієту, щоб трохи скинути зайве. Адже весна прийшла. А  кожній жінці хочеться привести себе до ладу, виглядати на всі сто.

– Не можу сказати, що рибу стали брати більше, – розповідає продавець Центрального ринку. –  А от крабові палички зараз  добре беруть.

– А ще купляють заморожені овочі, – додає  сусідка по прилавку. – Їх і в кашу, і в суп добре кидати. Можна і просто зварити. Вони хоч і заморожені, та все одно, хоч якісь вітаміни. А навесні людям завжди хочеться чогось такого...

Прямуємо до м’ясних рядів. У приміщенні людно – жіночки з клунками снують туди-сюди,  цікавляться у продавців, почім яловичина та свининка. Хтось пильно вдивляється у шматочок сала, хтось курочку вибирає. Підходимо до жінки, яка вже купила шматочок свинини і нагадуємо їй про піст.

– Та що ж тепер, і ноги витягнути?! – відповідає вона. – У мене двоє чоловіків. А мужику м’ясо подавай! Працювати ж якось треба. А одним святим духом ситий не будеш. Син мій – студент, йому розумово працювати треба. А м’ясо – це білки…

Далі ми завітали до магазинів, де продають спиртні напої. Адже піст – це утримання і від спиртного. Але коли ми питали у продавців,чи поменшало у них клієнтів під час посту, вони лише посміхнулися:

– Ой, я вас благаю! Це не для наших людей. Вони від чого завгодно відмовляться, а пити будуть.

– Та як купляли, так і купляють. Постійні клієнти нікуди не поділись. А потеплішає, так молодь взагалі пиво з прилавків змітати буде.

Однак ті, хто нгамагається дотримуватись посту, все-таки є, хоча їх і не так багато.

– Так, у нас є клієнти, які зараз відмовляються від м’ясних страв, замовляють більше рибу, салати. Але таких небагато, – розповіли нам у фірмі, що спеціалізується на доставці готових обідів.

 

Постуємось

Великий піст –  найбільш строгий і найбільш значний з усіх православних постів. Цього року він триватиме з 10 березня до 26 квітня. У всі дні посту забороняється курити і пити алкогольні напої. Не можна вживати продукти тваринного походження (м’ясо, рибу, молоко і яйця), здобний (білий) хліб, цукерки, булочки, майонез. Вживається лише рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління (капуста квашена, солоні і мариновані огірки), сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, киселі, каші на воді. Олія – тільки на віхідні. А на свята Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і Вербну неділю (20 квітня) можна вживати рибу.



 
Автор: yaremko
Теги: молоко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх