Житло молодим ще кредитують

7.05.2009, 12:29 Переглядів: 2 843
Проте на дешеві державні кредити нині черга.

«ТелеграфЪ» поцікавився, чи працює у період кризи державна програма молодіжного будівництва під пільгові відсотки.

Незважаючи на кризу, програма кредитування діє, хоча не так жваво, як хотілося б.

Кредити на житло молодим сім‘ям (де чоловік і дружина віком до 35 років або одинокі громадяни до цього ж віку) надаються через Державний фонд сприяння молодіжному будівництву. Дані кандидатів, бажаючих придбати житло, заносяться у рейтинг, що нагадує чергу. Але різниця у тому, що місце у рейтингу залежить від балів. Так, наприклад, перевага надається багатодітним сім‘ям перед одинаками; на місце у рейтингу впливають і наукові або спортивні досягнення кандидата тощо. При цьому той, хто оформив документи пізніше, може «обійти» попередніх кандидатів, набравши більшу кількість балів.

За даними Фонду, нині є 594 бажаючі взяти кредит на Полтавщині, з них до рейтингу кандидатів внесено 415 (інші або неправильно оформили документи, або не відповідають параметрам відбору). Як свідчать дані, деякі кандидати перебувають у рейтингу ще з 2000-2001 років – і поки що не заробили потрібну кількість балів, щоб отримати кредит. Кременчужан у цьому рейтингу близько 150, повідомив Олександр Каменєв, керівник Полтавського регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.

Наразі ж у середньому на рік Фонд оформляє в області близько 20 кредитів – це пов‘язано із фінансуванням програми. Держава позичає гроші, в основному, на нове житло (і лише 10% фінансування йде на придбання квартир для молоді на вторинному ринку). Тож між отриманням кредиту і ключів від квартири проходить зазвичай два-три роки.

У минулому році Фонд добудував будинок у кварталі 304 (у районі вулиці Петровського), а на даний час у Кременчуці немає об‘єктів, готових до здачі в експлуатацію. Новий будинок для молодих сімей зведуть у кварталі 278 (район зупинки «вулиця Радянської Армії»), але поки що там тільки забили палі.

– Квартири у цьому році все одно будуть. Можливо, ми викупимо для молоді частину квартир у будинку поруч з нашим майбутнім будівництвом, у кварталі 278. Його добудовує підприємство «Житлобуд». А потім, можливо, залучимо цю фірму у якості співінвестора нашого будівництва – щоб швидше добудувати житло, – каже пан Каменєв.

Він обнадіяв, що програма кредитування не припиниться: адже за роки діяльності фонду видані кредити обраховуються десятками мільйонів гривень. Люди повертають гроші, і кошти знову йдуть – на нове кредитування. Окрім цього, місто та область цьогоріч виділили по мільйону гривень на кредитування молоді. Держава ж у 2009 році поки що не дала жодної копійки на нові молодіжні кредити для Полтавщини. Проте у Фонді сподіваються на вибори: тобто на те, що партії наперебій кинуться відстоювати інтереси молоді, а значить, знайдуться і гроші.

Щоб отримати кредит

Одна із вимог – платоспроможність кандидата. Перший внесок – 6% від вартості житла. Нині двокімнатна квартира в новобудові Фонду коштує близько 200 тис грн., тобто перший внесок – 12 тис грн. Кредит надається терміном до 30 років (але виплата за ним має закінчитися до досягнення людиною пенсійного віку). Наприклад, цей кредит на 20 років виллється у сплату 733 грн на місяць (без відсотків). Якщо після сплати у вас залишиться по прожитковому мінімуму на кожного члена родини – ви платоспроможні. 
Кредит надається під 3% річних, безвідсотково – якщо у сім‘ї є дитина. Тим, хто має двох дітей, держава оплачує 25% вартості кредиту; троє дітей і більше – 50% суми.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх