Грип не зіпсував репутацію свинини

7.05.2009, 11:41 Переглядів: 1 628
Кременчужани не злякались зарази і продовжують купувати м’ясо. А тим часом посадовці міркують, як будуть «оборонятись», якщо свинячий грип таки нападе на Кременчук..
В Україні посилено контроль за ввезенням тварин, особливо за свинями, а також за ввезенням м‘яса. Начальник міського управління ветеринарної медицини Юрій Сливка каже, що на наших ринках закордонного м‘яса немає.

Зазвичай, новина про якусь чергову «заразу» у людей викликає стан близький до паніки. Після тижневого пресування наших мізків телевізійними сюжетами про померлих від свинячого грипу та привид пандемії ми думали, що кременчужани стануть обережніше ставитися до свинини. Чи бояться її та чи купують, ми запитали продавців на центральному ринку.

– Чи стали менше свинину купувати?

– Чого це?

– Ну, може, свинячого грипу бояться?

– Та ви що? Беруть люди свинину. Я сама її їм.

– Іноді хтось спитає, звідки м‘ясо, і все, – каже її сусідка.

– Зараз м‘ясо менше беруть, – каже третя продавщиця, – але це через те, що тільки-но свята минули – люди добряче витратилися.

60 спартанців

30 квітня міські чиновники приймали рішення щодо того, як кременчуцька громада буде зустрічати свинячий грип, якщо той надумає у наше місто завітати. Вирішили створити мобільні групи зі спеціалістів-медиків, правоохоронців, рятувальників. Забезпечити їх автомобілями та спецодягом (60 комплектів) і до 15 травня провести навчання. На залізничному вокзалі та автостанції посилено контроль за пасажирами – чи не «грипує» хтось з них. Підозріло хворих доставлятимуть до інфекційних відділень четвертої міської та дитячої лікарень.

– Ніякої специфічної профілактики і ліків немає, – каже начальник міського відділу охорони здоров‘я Володимир Литвиненко. – Просто краще вживати більше цибулі, часнику і вітамінізованої їжі, але не лікарські препарати. Грип є грип – свинячий клінічно нічим не відрізняється від грипу людини (головний біль, нездужання), але не треба будь-яке респіраторне захворювання пов‘язувати з тим, що відбувається в світі.

Довідка

Грип свиней (А/Н1N1) – гостро протікаюча хвороба, яка характеризується різко вираженою лихоманкою, загальною слабкістю й ураженням органів дихання. При нормальних умовах утримання свиней хвороба триває 7-10 днів і летальність серед них не перевищує 5%. Температура 60 градусів впродовж 20 хвилин повністю знешкоджує вірус грипу. В Україні існує «гаряча телефонна лінія» з питань свинячого грипу – 8 (044) 200 07 80.

На ранок 5 травня 21 країна світу офіційно повідомила про 1124 лабораторно підтверджені випадки грипу А/H1N1. У США зареєстровано 286 випадків (одна смерть), Мексиці – 590 випадків (25 смертей). В інших країнах обійшлося без смертей.



 
Автор: konstantinov
Теги: грип
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх