Кременчужанка виграла суд у Пенсійного фонду

18.03.2010, 21:29 Переглядів: 6 449
Суд зобов’язав Пенсійний фонд перерахувати позивачці пенсію і виплатити недоплачену різницю.
Фото: Дмитрий Бабец

Працююча пенсіонерка позивалася з приводу перерахунку пенсії. У 2009 році Пенсійний фонд зробив його так, що це призвело до заниження виплат. Суд першої інстанції визнав дії управління Пенсійного фонду протиправними. Попереду ще розгляд апеляції Фонду. Але судова практика розгляду таких справ в Україні свідчить: пенсіонери праві.

«Пенсійний фонд дурить людей?» – матеріал із такою назвою вийшов на шпальтах «Телеграфу» у №47 від 19.11.09. У ньому йшлося про «облом» для пенсіонерів, які легально працювали два роки після виходу на пенсію і звертаються до Пенсійного фонду за її перерахунком, як це передбачено Законом «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок роблять за спеціальною формулою, після чого розмір пенсії збільшується. Одна зі складових формули – показник середньомісячної заробітної плати (доходу) на одну особу за рік, що передує року перерахунку пенсії. Наприклад, пенсіонер звертається за перерахунком у 2009 році. У цьому випадку пенсію йому мають перерахувати, застосовуючи показник середньої зарплати за 2008 рік (це 1573,99 грн). Проте насправді держава «економить» на пенсіонерах, бо в 2009 році застосовувався показник не за 2008 (як за законом), а за 2007 рік (1197,91 грн). При цьому, як з’ясувалося, Пенсійний фонд трактує закони на свій розсуд, чим вводить пенсіонерів в оману.

Нагадаємо, юрист Олена Дмитриченко, проаналізувавши відповіді фонду пенсіонерам, які вимагали справедливого перерахунку, дійшла висновку, що Постанова Кабміну (№530 від 28.05.2008) цитується Пенсійним фондом «із перекрученням змісту». А оскільки це призводить до заниження пенсій, то тільки суд може поставити в цьому крапку – така точка зору юриста.

Тепер вже є вердикт Автозаводського райсуду, і першу «крапку» у супе-речці з Пенсійним фондом поставлено. Кременчужанка Любов Ч. отримала постанову суду на свою користь 25 січня цього року. До суду її змусило звернутися те, що управління Пенсійного фонду Автозаводського району не вдовольнило її вимогу зробити у 2009 році їй, як працюючій пенсіонерці, перерахунок пенсії так, як належить за законом. Урешті Любов Андріївна звернулася до суду з проханням визнати неправомірними дії управління Пенсійного фонду Автозаводського району. Головна  вимога, викладена позивачкою – зобов’язати Пенсійний фонд усунути порушення її прав та виконати перерахунок пенсії, (застосовуючи у 2009 році показник середньомісячної зарплати за 2008 рік, а не за 2007)  і виплатити різницю на її користь. Автозаводський районний суд (суддя О. Лободенко) задовольнив вимоги позивачки в повному обсязі.

Суд дійшов висновку, що проведення перерахунку пенсій із застосуванням показника за 2007 рік «не має під собою правового обґрунтування, не підкріплене посиланнями на норми чинного законодавства і є всього лише спробами незаконно звузити права працюючих пенсіонерів і в 2009 році перераховувати пенсію в заниженому розмірі».

Любов Ч. рішенням суду задоволена. Проте недоплачених грошей ще не отримала, бо постанова суду поки не набрала законної сили. Відомо, що управління Пенсійного фонду подало апеляцію. Вона наразі не розглянута.

– Щомісяця я втрачаю 400 гривень пенсії через те, що управління Пенсійного фонду не зробило перерахунок, як належить за законом. Сподіваюсь, що доб’юся справедливості, – каже Любов Андріївна.

Практика розгляду таких справ в Україні вже є, і вона свідчить, що суди виносять рішення на користь пенсіонерів. У деяких регіонах, зокрема у Вінниці, пенсіонерам вже виплачують недоотримані гроші.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх