За які кошти і коли ремонтуватимуть дороги

25.02.2010, 15:37 Переглядів: 1 658
Життя без бюджету: Кременчук втрачає половину коштів дорожнього збору.
Поки що дорожники засипають щебенем крупні ями
Фото: Дмитрий Бабец

Капремонту доріг не розпочнуть до тих пір, доки не буде затверджений міський бюджет. Але на латання ям гроші є, заспокоює Тетяна Неіленко, заступник міського голови з фінансових питань.  За січень вже надійшло півмільйона гривень дорожнього збору. Але могло б бути  вдвічі більше…

Нарешті – відлига. І, як завжди, міські дороги «тріщать по швах». Воно й не дивно: де була маленька щілинка в асфальті, за зиму, завдяки кризі, яку не встигали зчищати комунальники, з’явилися великі ями. Стан міських доріг читачі «Телеграфу» завжди активно коментують на нашому сайті (www.telegraf.in.ua).

– Особисто я хотів би знати, куди діваються гроші від піднятих у рази дорожніх зборів та штрафів, – пише кременчужанин Віталій.

– А чи є сенс взагалі платити дорожній збір? – найчастіше запитують автолюбителі, нарікаючи на сніжні заноси, крижані горби та ями.

Як пояснила «Телеграфу» Тетяна Неіленко, заступник міського голови з фінансів, надходження від так званого дорожнього збору (податок із власників транспортних засобів) йдуть винятково на утримання і ремонт шляхів – як ямковий, так і капітальний. Адже це кошти цільового призначення, які не можна використовувати на інші потреби, навіть на розчищення від снігу. Ці роботи фінансуються з інших джерел – за рахунок бюджету управління житлово-комунального господарства та резервного фонду управління МНС.

За даними міського фінансового управління, за січень вже надійшло 567,4 тисяч гривень дорожнього збору. І попри те, що бюджети (ні державний, ні міський) і досі не затверджені, ці кошти можна буде використовувати на ремонт доріг.

– До затвердження бюджету капітальні ремонти проводитися не будуть – це забороняє Бюджетний кодекс. Але на поточні (ямкові) ремонти гроші можна використовувати, – пояснює віце-мер Тетяна Неіленко.

Про те усе ж ситуація з «підвішеним» бюджетом суттєво шкодить  кременчуцьким шляхам.

– За проектом Держбюджету-2010, усі кошти від дорожнього збору повинні йти до міських бюджетів. Але доки новий бюджет не затверджений, ми живемо за тимчасовим кошторисом, складеним на основі бюджету-2009. А в минулому році від дорожнього збору в місті залишалося тільки 50%, решта йшла до обласного бюджету. Такий розподіл зберігатиметься, доки не затвердять бюджет-2010. Тобто в січні Кременчук міг би отримати мільйон дорожнього збору, а отримав – півмільйона. І щомісяця (до затвердження бюджету) місто втрачатиме ці кошти, потім Кременчуку їх вже ніхто не поверне, – розповідає віце-мер.

В УЖКГ графік ремонтів доріг поки що не складали. Як повідомив Олександр Любенко, начальник УЖКГ, ямкові ремонти планується розпочати у березні-квітні, коли зійде сніг, і дороги просохнуть.

Цифра

5 млн грн – така сума від дорожнього збору надійшла за 2009 рік до міського бюджету.
Понад 3,5 млн грн використано торік на ямковий ремонт доріг. Решта – на грейдерування, підсипання ґрунтових доріг, нанесення дорожньої розмітки, розчищення дренажних каналів,
встановлення знаків.
Цьогоріч очікується надходження більшої суми дорожнього збору.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх