Виконком не перевіряє, яку ціну бензину і завантаження салону закладають у тариф перевізники

22.02.2008, 22:21 Переглядів: 1 569
Нам самим було дуже цікаво про це дізнатися. Тому «ТелеграфЪ» надіслав інформаційний запит на ім‘я першого заступника міського голови Володимира Онищенка..

«Опублікуйте, будь ласка, хоча б один розрахунок перевізника, який вони подають до виконкому при розрахунку вартості проїзду у маршрутці. Дуже цікаво дізнатися, яке завантаження салону і вартість бензину у розрахунках».
(З SMS повідомлень)

Нам самим було дуже цікаво про це дізнатися. Тому «ТелеграфЪ» надіслав інформаційний запит на ім‘я першого заступника міського голови Володимира Онищенка. Нам відповіли і надали приклад розрахунку (щоправда, не вказавши, кому із 10 перевізників він належить). Нагадаємо, нові тарифи на перевезення у маршрутках (1 грн 25 коп) виконком затвердив і дозволив ввести з 1 лютого. При цьому перевізники наполягали (і продовжують наполягати на 1 грн 50 коп), а віце-мер Онищенко сам зауважив на одному із засідань виконкому , що тарифи непрозорі.

Що ж перевіряють у розрахунках маршрутчиків?

Цитуємо вибірково лист міськвиконкому:
«Розрахунок здійснено відповідно до Наказу Міністерства транспорту України «Про затвердження методичних рекомендацій визначення рівня тарифів на послуги пасажирського автотранспорту загального користування» за формулою:

Т = S* (1 + R),

де Т – величина тарифу на послуги,

S – собівартість перевезень,

R – коефіцієнт рентабельності перевезень, який дозволяє врахувати рівень прибутковості роботи перевізника.

Приклад розрахунку:
Собівартість перевезень за 2007 рік – 588,3 тис. грн Перевезено пасажирів за 2007 рік – 525,2 тис. чол. Фактичний тариф 588,3 тис. грн./ 525,2 тис. чол. = 1,12 грн (на одного пасажира)».
У листі виконкому також повідомляється. Що тариф на перевезення закладений із рентабельністю 12%:
1,12 (грн/пас) х 1,12 (коефіцієнт рентабельності) = 1,25 грн (на одного пасажира).
Як же рахують собівартість перевезень та дохід маршрутчиків? Відповідно до статистичної звітності (Форма №2-М), яку надають самі перевізники.
Улисті виконкому немає інформації про те, що хтось якимось чином цю звітність перевіряє.
Як пише виконком, посилаючись уже згадану на методику Мінтрансу, «у розрахунку не передбачено завантаженість салону і окремо вартість бензину». Тобто ці дані рахують самі перевізники, коли визначають собівартість, і їх теж ніхто не перевіряє.

Від редакції: Із відповіді виконкому ми зрозуміли одне: перевізники можуть «вийти» на потрібні їм цифри у розрахунках. Що ж, погоджуємося із паном Онищенком: тарифи непрозорі. Але ж виконком їх все одно погоджує…



 
Теги: транспорт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх