«Віддайте нам наші гроші»: Маленький єврейський скандал у мерії

22.02.2008, 22:16 Переглядів: 1 753
Єврейська громада міста вимагає від мерії кошти на національну школу-сад. Їм відповідають: закону на те нема! Бо школа приватна, а не комунальна..
Єврейська громада не хоче розформовувати свою школу і переводити учнів до комунальних закладів
Фото: Дмитрий Бабец

Єврейська школа, як і інші приватні школи, що вже закрилися (нещодавно - «Надія України», у 2005 році - «ЕМА») зіткнулася із фінансовою проблемою. Школу, де вчать іврит і безплатно годують кошерною їжею, фінансує міжнародний благодійний фонд «Ор-Авнер». З батьків учнів гроші не беруть. У цьому році, коли подорожчали енергоносії, коштів стало не вистачати. І єврейська громада прийшла вимагати своє до мерії.
Євген Поляк, голова єврейської громади міста, звертає увагу, що фінансування розраховується Мінфіном по формулах на одного учня (4900 гривень на рік) та вихованця дитсадка (4100 гривень).
– Ми просимо: дайте нам фінансовий норматив! Куди пішли ці гроші? – обурюється пан Поляк. – Натомість, пан Хоменко та Геннадій Москалик відповідали, що фінансування приватних шкіл в Україні не передбачене законом. З міського бюджету фінансуються тільки
комунальні заклади. Тобто усе, що розраховано нормативом, іде у загальний «котел».
Від пропозицій міської влади перевести групу дитсадка на Молодіжний, а учнів – до різних шкіл міста (практично закрити школу) представники єврейства категорично відмовилися. Вони, навіть, згодні змінити статус школи з приватної на національну і зробити її комунальною.

Соціальна проблема

А інші меншини теж попросять?

Наразі у місті це питання не вирішене: не існує спеціальної програми підтримки національних шкіл. Її планують розробити і передбачити на це окреме фінансування – щоб жодну національність не обділити. Гроші усе ж проситимуть у держави: цільовим фінансуванням. Уже зараз розглядається питання про створення ромських та вірменських класів у комунальних закладах. Є одна умова: дітей у таких класах має бути не менше 25-30, як це передбачено освітянськими нормативами. Інакше клас не відкриють.



 
Теги: школа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх