У Кременчуці пройшов мітинг проти «хунти банкірів»

2.02.2010, 16:21 Переглядів: 2 689
Підприємці зібралися біля будівлі «Укрсиббанку», вимагаючи відстрочок по кредитах і переведення кредитів в іноземній валюті в гривневі..
Люди принесли з собою косу, вила, граблі. «Ми поки що прийшли з бутафорією, але готові захищати своє майно до кінця», – говорили учасники мітингу.
Фото: Дмитрий Бабец

Першого лютого біля будівлі «Укрсиббанку» на вулиці Свердлова (в районі Центрального ринку) зібралося близько 30 чоловік. Дощ не став на заваді мітингувальникам. В основному серед них були підприємці, які брали кредити в доларах на розвиток бізнесу. На своїх автомобілях вони розмістили транспаранти: «Ми обійдемося без банків, банки без нас – ні», «Валютні кредити – поза законом», «Геть кредитний геноцид» та інші.

Організатором акції виступила всеукраїнська громадська організація «Наш захист». Листівка, яку роздавали протестуючим, закликала об‘єднуватися всіх, хто постраждав від політики банків.  «Під тиском власників банків депутати, які стоять на прокормі у банкірів, готують жорсткі закони, щоб без суду, примусово забирати майно, що під заставою, та квартири у позичальників. По всій Україні розгорається протистояння народу сваволі хунти банкірів і мільярдерів».

Мітингувальники говорили про те, що їх «присадили» на валютні кредити у той час, як кредити у гривні були їм недоступні через високі ставки. Але тепер, коли долар різко виріс, люди просто не в змозі платити, а банки не йдуть назустріч – відмовляються укладати договори реструктуризації, при цьому забирають у позичальників майно. Говорилося й про те, що двоє підприємців з Одеси вже покінчили життя самогубством, тому що не могли розрахуватися з банками.

– Ми брали кредити, тому що вважали, що банки протягнули нам руку допомоги. Але ця рука виявилася мишоловкою, дверцята якої потім зачинился, – емоційно говорив один із виступаючих.
«Укрсиббанк» обрали місцем для мітингу не випадково. Як стверджують представники об'єднання «Наш захист», цей банк не йде назустріч позичальникам, і в цьому відношенні показує себе найгіршим серед банків з іноземним капіталом.

Однак Ігор Савицький, один з керівників «Укрсиббанку в Полтавській області, який був присутній на мітингу, заявив журналістам, що вважає претензії необгрунтованими. Зокрема, він навів приклад: одному з нинішніх мітингувальників банк надав розстрочку по чотирьох кредитах, проте позичальник припинив платити взагалі ...

– Вважаю, що якщо і влаштовувати такі мітинги – то біля тих державних органів, які формують банківську політику. Але не біля банку, – говорить пан Савицький.
Він також додав, що йому відомий випадок, коли в Кременчуці двоє людей намагалися «вибити» гроші з банку, погрожуючи тим, що інакше організують біля його офісу мітинг, що підірве репутацію фінустанови. Банк, де був такий інцидент, Ігор Савицький не назвав…

Закінчився мітинг позичальників прийняттям резолюції, основна вимога якої – це переведення валютних кредитів у гривневі за ставками до моменту укладення договорів.

Чому «Укрсиббанк»?

Як пояснив голова ВГО «Наш захист» Сергій Григорян (м. Київ), ще в листопаді об’єднання розіслало листи в чотири банки, які найбільш активно кредитували людей. Листи були направлені в «Приватбанк», «Укрсиббанк», OTP-банк, «Укрсоцбанк» з проханням піти назустріч позичальникам. Усі банки відповіли, у двох з них створені комісії, де банкіри розв‘язують проблеми спільно з вкладниками. Однак, за словами Сергія Григоряна, жодної відповіді від «Укрсиббанку» так і не надійшло. Тому акції протесту проходять біля відділень банку по всій Україні.



 
Теги: кредит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх