Як повернути гарячу воду?

20.08.2009, 13:02 Переглядів: 2 313
«ТелеграфЪ» дізнавався, що потрібно, аби відсудити право на гарячий душ.

У Кременчуці почали відключати боржників за гарячу воду не по квартирно, а цілими домами. Тож під роздачу потрапляють і ті, хто не платив, і ті, хто в день у день вносив гроші за комунальні послуги. Останні дуже обурюються – вони сумлінні платники, а мають митися у тазиках:

– Приходжу я ввечері додому – десь о десятій годині, – розповідає мешканка Молодіжного Лариса. – Змучена, голодна і зла на весь світ, заходжу до квартири, не знаючи чого хочу більше – їсти чи прийняти тепленький душ, щоб попустило. Відкриваю кран із гарячою водою, а звідти на мене дивиться фіга. Жирна така. Матюкаючи на чому світ стоїть наших комунальників, поставила чайник і насолодилась теплою водою у мідному тазу. Про відключення вони не попереджали – я кожного разу дивлюсь, що ж там написано в
оголошенні на дверях. Глухо. У нашому домі, як мені сказали сусіди, багато кразівських працівників, зарплату їм заборгували, тому більше половини мешканців за комунальні послуги не платять. Але ж я тут до чого?! Я то плачу і хочу митися і прати по-людськи, а не як у кам’яний вік.

Чи можна «відсудити» гарячу воду у теплопостачаючої компанії і що для цього потрібно? За коментарем ми звернулись до фахівців.

Адвокат адвокатського біол. Руслан Лазаренко роз’яснив, що згідно із законом про житлово-комунальні послуги, споживачів не мають права відключати від комунальної послуги.

– У законі сказано, що комунальні послуги надаються користувачу безперебійно. За винятком часу проведення ремонтів, міжопалювальних періодів для систем опалення і ліквідації наслідків аварій. Я не знайшов у законі, що передбачено право виробника чи постачальника здійснювати припинення водопостачання.

– Навіть у випадках, коли людина є боржником?

– Так. У законі не передбачено право на відключення, якщо споживач є боржником. Закон про надання комунальних послуг постійно посилається на договір, що має бути складений із організацією, що надає послугу. Воду підігріває теплопоставляюча компанія – «Полтаваобленерго» або «Теплоенерго». Однак, як виявляється, цей договорі часто буває міфічним – споживачі широко розкривають
очі, почувши, що у них має бути такий папірець. Адвокат радить – якщо у вас немає договору, краще укласти його.

– Із договором споживач більш захищений. Хоча навіть якщо договору немає, все ж таки послуга відпускається, виробник чи виконавець виставляє за нею рахунок, а споживач оплачує. Тобто, ми вважаємо, що це вже є договір – про це свідчать вчинені дії, і не обов’язково укладати його в письмовому вигляді. Однак можна трактувати і поіншому: якщо договорі не укладений, то надавач послуг не має права їх надавати…Тому договір все ж таки краще скласти.

– А якщо є договір і там сказано, що у разі несплати, воду відключають?

– Цей пункт можна оскаржити, бо законом передбачено безперебійне постачання.

– Які документи потрібно зібрати, аби звернутись до суду?

– Необхідно скласти акт-претензію. Споживач має повідомити постачальника послуг, краще у письмовому вигляді, надіслати, наприклад лист з повідомленням, телеграму про те, що прошу направити свого представника для складання акту-претензії. Якщо представник не з’явився, то акт складається споживачем, як правило, у довільній формі, його повинні підписати два споживачі, тобто сусіди, які зафіксують, що у крані відсутня гаряча вода. Акт-претензія надсилається постачальнику. Таким чином ви продемонструєте суду, що намагались вирішити питання із постачальником, і вашу претензію або не розглянули, або вам відхилили. Далі складається
позовна заява. До неї потрібно також докласти квитанції про сплату наданої послуги, якщо ви не є боржником, паспорт, код, відомості про споживача. Однак хочу зазначити, що краще користуватись правовою допомогою, бо якщо людина не обізнана, результат може бути не таким, як вона очікує.

Якщо відстояти право на гарячу воду у суді вам і вдасться, то моральну шкоду за те, що ви мились у тазиках, стягнете навряд чи. Фахівці роз’яснюють, що законодавством чітко передбачено випадки, у яких можна стягнути моральні збитки, і про випадок, коли вам припинили постачати гарячу воду, там нічого не сказано. Пан Лазаренко радить, якщо ви будете судитись, до позовної заяви можете докласти заяву про забезпечення позову. Тобто, у ній вимагатимете, щоб вам підключили гарячу воду, поки триватиме судова тяганина. Однак, навіть якщо суд винесе ухвалу на вашу користь, теплопостачальна організація має право її оскаржити. Та й навіть якщо ви взагалі виграєте справу у суді Кременчука, слід готуватись до апеляції у Полтаві. Можливо, справа ще сто разів кочуватиме з одного суду до іншого. І людина, маючи законні підстави на життя із теплою водою, сто разів пошкодує, що ув’язалась у судову тяганину.



 
Автор: mudraya
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх