Замість величезного шраму – три маленькі дірочки

27.08.2009, 18:45 Переглядів: 1 668
Міські гінекологи навчились робити операції по-європейськи.
На моніторі лікарі бачать, що ж там, усередині. За допомогою обладнання, яке вводиться у три невеличкі отвори, видаляють пухлину. Коштуватиме така операція близько 1,5 тисячі гривень – фахівці зазначають, що це значно дешевше, ніж у великих містах.
Фото: Дмитрий Бабец

У другій міськлікарні в гінекологічному відділенні жінок лікують, як у Європі – аби видалити пухлину, живіт більше не розрізають. Лікарі роблять три маленькі дірочки, через які й вводять інструменти.

– Раніше нам було потрібно розрізати живіт із пересіканням судин, нервових волокон, – розповідає завідувач гінекологічного відділення другої міськлікарні Юрій Лисенко. – Тепер ми робимо три проколювання черевної стінки – 5-6 міліметрів. І через ці отвори оперуємо. Вводимо інструменти. Все це відображається на відеодисплеї. За допомогою спеціальних контейнерів, що є на кінці інструменту, видаляємо невелику пухлину. Зараз ми робимо такі операції на матці, придатках та яєчниках. Будемо ширше застосовувати цей метод.

Пан Лисенко додає: днями медики зробили ще більш складну операцію по видаленню крупної пухлини матки:

– До нас поступила молода жінка, у неї були больові відчуття, кровотеча. Ми зробили складну операцію, європейського рівня. На другий день людина вже встає, їсть, на п’ятий її виписали. Адже якщо проводити операцію таким методом, то людина швидше одужує, та й косметично це набагато краще – шрамів не залишається.

Нам демонструють пацієнток відділення – більшість із них прооперована вже за новим методом, дехто – по старому, із пересіканням живота:

– От бачите, тут три дірочки, майже зажили, і сліду не залишиться, – оглядає пан Лисенко своїх пацієнток. – А тут робили розріз – сантиметрів 50. Є ж різниця!

Він додає: для того, аби більше жінок оперувати новим методом, потрібне додаткове обладнання. У лікарні можуть видалять лише маленькі пухлини, а щоб позбавлятись більших, потрібен прилад, що їх подрібнюватиме. Для того, аби провести складну операцію, лікарі орендували потрібне обладнання у кременчуцькій клініці, що співпрацює із другою лікарнею. Зараз намагатимуться придбати власні інструменти – на це потрібні не такі вже й великі кошти: 41 тисяча гривень. Медики шукають спонсорів.

– Це не гроші для нашого міста. Але нам потрібно поповнити інструменти, які у нас є – деякі з них вже на межі виходу з ладу, однак ми працюємо, – каже пан Лисенко. – Уже чотири наших співробітники навчені і можуть робити такі операції.

Він поділився із нами – збирається піти далі і співпрацювати із ведучими клініками України та закордону, аби їхні професори могли консультувати кременчуцьких лікарів під час проведення таких операцій. Це можна зробити за допомогою Інтернету – професори зможуть бачити на екрані все, що бачитимуть лікарі під час операції, та давати поради.

– Аналогу такому по Україні немає. Можливо, ця система запрацює восени, до кінця року обов’язково зробимо.

Побороти пухлину до її появи

Пан Лисенко додає – кременчуцька медицина розвинулась, місцеві лікарі можуть діагностувати у жінок рак на ранній стадії. Щоправда, це роблять не у другій міськлікарні, а в клініці, що співпрацює із нею. Там можна визначити та вилікувати передракове захворіння – тобто,запобігти онкології ще до її появи. Утворення, із якого згодом може з’явитись пухлина, лікарі видаляють. Пан Лисенко відзначає, що такі операції у Європі роблять широкомасштабно.

– Все це можна робити у Кременчуці, і не потрібно їхати до інших міст – удома значно дешевше,-каже він.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх