Звідки свастика на плакатах із поздоровленням Глухова

18.09.2009, 10:53 Переглядів: 2 216
На плакатах із поздоровленнями кременчужан із Днем Незалежності від міського голови можна розгледіти свастику. «ТелеграфЪ» дізнавався, що вона там робить..
Ось так ми повертаємося до традицій
Фото: Станислав Константинов

У Кременчуці досі не познімали поздоровлення від пана мера Миколи Глухова з Днем Незалежності. Як завжди креативні – «З днем незалежності, України!» – ніби-то звернення до кількох Україн… Через це оцінювати усілякі дизайнерські ходи вже не хочеться. Але плакати все висять і висять (вже майже місяць), тому люди почали придивлятися до них… І багато хто побачив там, посеред стилізованої вишивки хрестиком… свастику.

– Це що ж таке? Навіщо вони в український орнамент свастику вставили, – бідкався читач, який побачив плакат поблизу краєзнавчого музею, – навіщо таке робити? Хто це робить?

Звісно, людину можна зрозуміти, – не так давно стихли суперечки навколо соціальної реклами зі словом «хохол», а тут ще одна неоднозначна тема – свастика. «ТелеграфЪ» зателефонував до рекламної агенції, на сіті-лайтах якої розміщені поздоровлення. Її керівник «підняв руки в гору» і сказав, що вони до розробки зображень на плакатах ніякого відношення не мають: із міського комунального підприємства «Міськоформлення» приходять вже готові макети, а агенція їх лише розміщує. Ми звернулися до Володимира Кригіна, директора КП «Міськоформлення», щоб дізнатися звідки ж взялася свастика на тих плакатах.

– Це – трипільська культура. Які питання? – пояснив пан Кригін. – Макети поздоровлень затверджує комісія при міськвиконкомі. Невже будемо трипільську культуру засуджувати?

Трохи історії 

Ірина КРАКАЛО, головний зберігач Кременчуцького краєзнавчого музею:

– Свастика – хрест із загнутими кінцями – це символ Сонця, багатства, плодючості, дуже універсальний знак. Він буває різних варіацій. На нашій території він відомий із часів неоліту (X – початок III тис. до н. е.). Не часто зустрічається, але є. Це своєрідний оберіг від нечистих сил. Дуже добрий знак, всім раніше зрозумілий. Він був присутній у всіх культурах. Ще у Російської імперії використовувався… І так – до часів фашистської Німеччини. Потім акценти змістилися… На багато років цей знак став символом фашизму, його дискредитували. Якщо зараз він повертається, то не знаю, як це інтерпретувати… дуже обережно потрібно на цю тему говорити…



 
Автор: editor
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх