У Кременчуці «запустили» пілотний екологічний проект

1.10.2009, 21:39 Переглядів: 2 698
Розпочався перший етап санації Деївського звалища.
Так виглядає факельна установка
Фото: Дмитрий Бабец

Кременчук попереду всієї України: спільно з Німеччиною в нас «запустили» пілотний екологічний проект. На звалищі пробурили свердловину, з якої отримують біогаз, і встановили першу факельну установку. Право запалити факел надали міністру ЖКГ Олексію Кучеренку.

24 вересня фахівці німецької фірми «ХААЗЕ енергітехнік», що спеціалізується на переробці відходів, дали старт спільному проекту із санації Деївського звалища. Передбачається комплекс екологічних заходів. Вони дозволять, по-перше, зменшити негативний вплив головного міського смітника на довкілля; по-друге, зменшити (за рахунок переробки відходів) кількість сміття, що потрапляє на звалище.

Наразі розпочався перший етап реалізації проекту. На глибину 20 метрів тут пробурено свердловини, з яких отримують біогаз, що накопичився в «надрах» звалища. Поки що це етап досліджень: німецькі фахівці вивчають, скільки ж біогазу (метану) можна видобути на Деївці. На даному етапі біогаз збиратимуть з шести свердловин і спалюють його у факельній установці. Саме її урочисто відкривали цього дня. Право натиснути кнопку надали міністру ЖКГ Олексію Кучеренку. Також були присутні губернатор Валерій Асадчев, мер Микола Глухов, інші посадові особи мерії та представники німецької фірми «ХААЗЕ». На етап досліджень федеральний уряд Німеччини виділив 650 тисяч євро через банк KFW.

Надалі газ не будуть спалювати: його збиратимуть та використовуватимуть для виробництва електроенергії. Запасів біогазу вистачить років на 10-20.

Планується також збір та очищення ґрунтових вод під звалищем. Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок продажу Україною квот на викиди (за Кіотським протоколом). Питання вже врегульовано на державному рівні.

Другий етап - це будівництво заводу з механіко-біологічної переробки відходів, з яких отримають теплову енергію. Йдеться про «загальне» сміття, яке залишається після сортування. А «корисні» відходи (пластик, скло, папір) перероблятимуть як вторсировину. 
Як підкреслив Микола Порицький, проект не коштуватиме місту жодної копійки. Гроші у проект (за попередніми підрахунками – до 30 мільйонів євро) вкладає німецька сторона. Йдеться про створення спільного підприємства. Окупиться проект через 5-6 років.

– Можу запевнити, що в Україну можна інвестувати кошти, якщо місто налаштоване позитивно, – сказав, презентуючи пілотний проект, Йорг Майстнер, директор фірми «ХААЗЕ енергітехнік»

Фото: Дмитрий Бабец

Лише одне натискання кнопки на комп‘ютері – і спалахує факел біогазу.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх