Санстанція й досі шукає, хто приніс дизентерію у гімназію №6

1.10.2009, 21:41 Переглядів: 2 949
Віце-мер Василь Хоменко заявляє, що не задоволений результатами епідрозслідування.
Фото: Дмитрий Бабец

Причина масового захворювання школярів на дизентерію – не встановлена. Результатів епідрозслідування й досі немає. Санстанція перевіряє працівників м‘ясокомбінату та підприємства «Діадема», що постачає продукти в школи. Тим часом крісла під посадовими особами, відповідальними за здоров‘я дітей, таки хитаються…

Засідання надзвичайної протиепідемічної комісії, де мали назвати причини масового захворювання школярів гімназії №6, переноситься уже другий тиждень. Чиновники «тягнуть» із висновками, бо й досі санстанція не докопалася до причин: хто ж «приніс» дизентерію у школу?

– Поки що причину розповсюдження ми назвати не можемо, – зазначає Віктор Акімов, головний санітарний лікар міста. – З метою запобігання таким випадкам ми обстежили працівників харчоблоків усіх навчальних закладів міста. Хворих та носіїв не виявили. Зараз обстежуємо працівників підприємства «Діадема» (постачальник продуктів у школи. – Ред.) та ковбасного цеху м‘ясокомбінату. Взяли аналізи.

Віктор Акімов також повідомив, що коли стався інцидент із масовим захворюванням дітей, СЕС проаналізувала й усі пориви на мережах водоканалу. Але водний шлях розповсюдження інфекції санстанція виключає. Він характерний для дизентерії Флекснера, а в дітей «висіяли» дизентерію Зонне, основним шляхом розповсюдження якої є харчовий.

Наталія Прокопенко, начальник відділення гігієни харчування міськСЕС, повідомила «Телеграфу», що перевірялися склади підприємства «Діадема» та м‘ясокомбінату.

– На складі м‘ясокомбінату ми знайшли залишки партії сосисок за 10.09.09, яка була поставлена у школи. Зробили посіви. Бактеріального забруднення не виявлено. Але у самій школі залишків цієї продукції не було. Серед продукції, яку реалізовує «Діадема», було відхилення по бакпоказниках в одній із проб кефіру виробництва Пирятинського молокозаводу. Але це не патогенна мікрофлора. Про цей факт ми повідомили на молокозавод. Повторна проба кефіру була без відхилень.

Наразі відомо, що 30 вересня на «розбір польотів» до обласної санстанції були запрошені керівники Кременчуцької СЕС. Коли верстався номер, результати наради ще не були відомі. Минулого тижня обласна надзвичайна протиепідемічна комісія (НПК) під головуванням віце-губернатора Надії Мякушко рекомендувала меру Миколі Глухову розглянути доцільність перебування на посадах директора гімназії №6 Олени Шаповал, керівника міського управління освіти Геннадія Москалика. Таке ж питання постало і по головному санлікарю міста Віктору Акімову. Проте мер заявив «Телеграфу», що не збирається звільняти освітянських керівників, доки не буде результатів епідрозслідування.

Тим часом у дитячій лікарні ще перебувають п‘ять учнів гімназії №6. Двоє дітей поступили повторно після виписки. За словами начмеда Валентини Бондар, рецидив пов‘язаний з «розширенням дієти». Вона запевнила, що стан здоров‘я дітей задовільний, і їх планують виписати до кінця тижня.

Обласна влада обіцяє направити постраждалих дітей на оздоровлення до санаторіїв. Про це повідомив губернатор Валерій Асадчев. Планують також повернуть батькам гроші, які ті витратили на лікування ще до госпіталізації дітей.

Пряма мова

Василь ХОМЕНКО, віце-мер (очолює спеціальну комісію з ліквідації надзвичайної ситуації):

– Я передав лист на ім‘я голови обласної НПК Надії Мякушко про те, що не задоволений результатами епідрозслідування, яке проводить СЕС. Також я направив листа до Полтавської медичної академії з проханням до інфекціоністів допомогти зробити висновки розслідування.

Дизентерія в педучилищі відміняється

24 вересня містом покотилася нова звістка – отруїлися студентки педучилища. У міській санстанції це підтвердили, але запевнили – у дівчат звичайна кишкова інфекція, а ніяка не дизентерія. Мовляв, подібні випадки у Кременчуці постійні.

– Вони є, вони реєструються, – каже заступник головного санітарного лікаря Кременчука Віктор Самойленко. – Їх ніхто не приховує. І дорослі хворіють, і діти.

До речі, до спалаху в гімназії №6 дизентерія у Кременчуці не реєструвалася з 2005 року.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх