У аптеках ажіотаж не припиняється

5.11.2009, 17:48 Переглядів: 2 485
Кременчужани розкупили піврічну норму оксолінової мазі та тисячі упаковок противірусних препаратів.

За словами Світлани Онопко, завідувачої мережі комунальних аптек «Полтавафарм», за два дні у цих аптеках кременчужани розкупили піврічну норму оксолінової мазі та тисячі упаковок противірусних препаратів.

Особливо змітали відносно недорогі «Арбідол» та «Амізон». До речі, на певний перелік медзасобів, куди ввійшли й ці найбільш популярні препарати, а також маски (вони мають коштувати у роздріб не більше 1 грн) Кабмін обмежив ціну. А пані прем‘єр заявила, що контролюватиме наявність необхідного переліку в аптеках, полякавши фармацевтів позбавленням ліцензій.

Третього листопада «ТелеграфЪ» поцікавився, чи є засоби із цього переліку в аптеках. Промоніторили три крупні мережі: «Адлер», «Будь здоров» та «Фармацентр» У продажу – один, максимум два противірусні препарати, але не з переліку. Масок теж катма. У «Будь здоров» та «Адлері» запропонували широкі бинти, а у «Фармацентрі» – марлю.

– Виробники препаратів не були готові до такого ажіотажного попиту, тому засобів із цього переліку ви й не знайдете в жодній аптеці, – каже Сергій Зотов, керівник мережі «Адлер». – І питання навіть не в ціні препаратів – їх просто немає в наявності. Все залежатиме від виробників.

Не варто «запихати» в себе все підряд

Ірина Ліфанова пояснює, що антивірусні препарати, які скупили кременчужани, не допоможуть ані у профілактиці, ані у лікуванні «свинячого грипу».

– Не можна бездумно пити усе підряд. На даний вірус ті препарати, що продаються, не діють. Вони зовсім не підходять ані з лікувальною, ані з профілактичною метою. Єдиний вихід – масковий режим, ізоляція та народні засоби.

Лікар-імунолог Леонід Воробйов каже, що антивірусні препарати при ослабленому імунітеті у людини, можуть його просто «добити».

Що з’їсти проти вірусу?

Іван Петрович Конвалія, відомий міський травник: 

– По можливості намагайтеся вживати в їжу лимон або його сік, відвар шипшини (якщо немає протипоказань), смородину, малину, яблука. Ефективним засобом для підтримки імунітету є салат із квашеної капусти (на 0,5 кг. можна додати три-чотири ст.л. морської капусти). Вживання в їжу цибулі та часнику – природних антибіотиків – необхідно. Також дуже корисно їсти тверді сири (вони містять велику кількість амінокислот – необхідних речовин для організму). Головне: щодня, не менше двох разів на день, під час чаювання, з’їдати 20 грамів вершкового масла. Нобелівський лауреат доктор Трінчер довів, що вершкове масло є своєрідним рятівним «паливом» для легенів у наслідок чого «вони не згорають».

Коли йти до лікаря?

Симптомами «свинячого грипу» є висока температура, яка не збивається, сухий кашель, слабкість – вас просто таки валить із ніг, біль у м‘язах. Лікарі зазначають, при таких симптомах не варто йти у поліклініку й заражати інших. Необхідно викликати лікаря додому. Якщо вдома хвора людина, ізолюйте її, прикривайте ніс та рот при контакті із нею, мийте частіше руки, провітрюйте приміщення.

ВОЗ рекомендує

• Якщо ви не хворі, немає потреби вдягати маску. Уникайте торкань до носу чи рота, провітрюйте приміщення. Добре спіть, вживайте здорову їжу, займайтесь фізичними вправами.

• Якщо контактуєте із хворим, надягніть маску, а потім утилізуйте і добре помийте руки. Неправильне використання маски може призвести до поширення інфекції.

• Якщо захворіли, нікуди не ходіть, вживайте якомога більше питного, утилізуйте свої носові хустинки.

Куди звертатись?

За довідками щодо грипу телефонуйте: 75-05-26 (інфекційне відділення четвертої міськлікарні) та
5-34-25 (інфекційне відділення дитячої міськлікарні).

Що чути у Львові?

– Особисто я на даний момент не захворів, – каже Олександр, мешканець Львову. – Мої рідні не захворіли, на роботу я їжджу на машині (тобто не громадським транспортом) і панічних настроїв не маю :) Більшість моїх співробітників та коло моїх знайомих також ставляться до епідемії достатньо спокійно. Дехто з них зараз справді хворіє, але не можу сказати, що їх відсоток суттєво більший ніж, скажімо, рік тому...

Штучно створена паніка?

– Смертність від грипу не перевищує показників минулого року, – каже лікар-імунолог Леонід Воробйов. Від свинячого грипу на Україні померло у чотири рази менше, ніж від звичайного. Хто роздув цю паніку? В аптеках накопичилось багато препаратів, у тому числі й із терміном дії, що закінчується. Зараз усе продали...

Через грип...

канікули продовжуються. Дитячі садки, школи, вузи, усі у Кременчуці пішли на тритижневі канікули. Такий наказ відповідно до розпорядження Кабміну видала кременчуцька мерія. Це радує дітей, але пригнічує викладачів та вихователів – невже їх відправлять за свій рахунок? Керівник міськуправління освіти Геннадій Москалик пообіцяв, що ні. Ці «прогуляні» три тижні освітяни відпрацьовуватимуть згодом (заняття по суботах, заміна колеги, що хворіє чи поїхав на сесію тощо).

потяги до Львову не скасували. Як повідомила завідуюча квитковими касами міського залізничного вокзалу Тетяна Біленька ці потяги такі ж наповнені, як і до епідемії у західних областях.

– Квитки повернули лише студенти, які мали їхати на Західну Україну на навчання та ще кілька пасажирів. А так, люди їдуть і туди, і звідти як і раніше, – запевнила пані Біленька.

…у церквах богослужінь не поменшає. Як повідомили у прес-службі Кременчуцької єпархії УПЦ, вживаються заходи з профілактики – підлогу миють із хлоркою та інше.

– Все в руках Божих. Сьогодні навпаки треба старанно молитися, – сказав представник прес-служби. І додав, що буде проводиться «молебний спів під час згубної пошесті і смертоносної зарази», який традиційно відправляється в Православній церкві під час розповсюдження небезпечних хвороб.

концерти та змагання відмінили. Через тритижневий карантин у листопаді так і не відбудуться заплановані спортивні заходи. Художня галерея, краєзнавчий музей, бібліотеки працюватимуть, каже заступник начальника міськуправління культури Людмила Біличенко. А от як працюватимуть приватні розважальні клуби не знають і у самих закладах.

– Міліція одного вечора до нас приїжджала, – каже управляючий одного із клубів, – розповіли, що масові заходи потрібно обмежувати. Що значить «обмежити» не зовсім зрозуміло. Заплановані виступи виконавців ми не відміняли, але запевнити, що вони стовідсотково відбудуться, я теж не можу.



 
Автор: editor
Теги: грип
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх