Кременчужани зможуть приватизувати малосімейки

12.11.2009, 18:42 Переглядів: 1 907
Виконком ухвалив положення про порядок передачі кімнат у власність громадян..
Людмила, мешканка малосімейки на вулиці Чапаєва, 64, дуже чекає на приватизацію. Жителі цього будинку вже писали колективний лист до виконкому з проханням передати їм кімнати у власність. Та отримали відмову – не був розроблений порядок приватизації.
Фото: Дмитрий Бабец

Головна умова для того, щоб приватизувати кімнату в малосімейці: людина повинна мешкати там не менше п‘яти років. Проте на приватизацію у кожному конкретному гуртожитку потрібен буде окремий дозвіл міськради. А до цього виконком проведе інвентаризацію та перевірить, хто реально живе в кімнатах.

6 листопада виконком ухвалив рішення, якого так довго чекали мешканці так званих малосімейок. Затверджено порядок передачі кімнат у комунальних (не відомчих) гуртожитках у власність громадян. Таким чином, люди зможуть стати господарями своїх кімнат, як це передбачає Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Він набув чинності ще з початку року. Але й досі Кабмін не розробив положення про приватизацію. Проте у виконкомі, враховуючи юридичні моменти, дійшли висновку, що таке положення можна затвердити і на місцевому рівні. Вирішувати це питання швидше спонукали й численні звернення мешканців малосімейок.

Отримати кімнати у власність зможуть ті мешканці, які зареєстровані та живуть у гуртожитку на законних підставах не менше п’яти років і не мають іншого власного житла. Так передбачено законом. Передається житло безплатно, якщо площа кімнати не перевищує санітарну норму (21 квадратний метр на кожного члена сім‘ї плюс 10 квадратних метрів на сім‘ю). Враховуючи, що кімнати у наших гуртожитках маленькі, можна сказати, що платити за додаткову площу не доведеться нікому. Більше того, коли площі не вистачає до норми, людям видадуть «на здачу» житлові чеки, які можна буде використати для приватизації згодом.

Людина, яка хоче приватизувати кімнату, мусить звернутися до управління житлово-комунального господарства, де їй видадуть бланк заяви та нададуть необхідні консультацію. Саме на УЖКГ покладено функцію приватизації кімнат у гуртожитках. Потім людина має зібрати пакет документів на приватизацію та пройти всю процедуру. Цікаво, що приватизується і частка загальних приміщень (туалетів, кухонь) – але на правах спільного користування. Тобто люди стануть співвласниками.

«Строк оформлення документів від дати реєстрації заяви громадянина до видачі йому зареєстрованого свідоцтва про право власності на житло не повинен перевищувати одного місяця», – сказано у Положенні, яке затвердив виконком.

Проте у «бочці меду» є навіть не одна «ложка дьогтю». Бо передбачається, що до приватизації будинок ще мусить пройти ряд процедур. Головна з них – зміна статусу самого будинку. Бо приватизації, за законом, підлягають гуртожитки, а в Кременчуці житло зі спільними коридорами, кухнями та туалетами офіційно називається «Будинки для малих сімей». Тож зараз виконком готує на сесію рішення про зміну статусу. До того ж, міська влада неодноразово заявляла, що деякі гуртожитки повинні залишитися соціальним житлом і не підлягати приватизації…

Коментар

Оксана КИЙЛО, заступник начальника УЖКГ:

– Положення про приватизацію – ще не панацея. І воно не означає, що відразу треба бігти та збирати документи на приватизацію. Це стане можливим після проведення низки заходів: інвентаризації, перевірки паспортного режиму, звіряння особових рахунків. Після цього приймається рішення щодо кожного гуртожитку – чи можна приватизувати кімнати. По кожному будинку окремо прийматиме рішення сесія, як прописано у законі. Додам, що на останній сесії міськради було прийнято рішення щодо створення комісії з реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Якщо мешканці відчуватимуть, що попираються їхні громадянські права, вони мають право звернутися до виконкому або безпосередньо до комісії (її очолює заступник міського голови Микола Порицький). Рішення буде винесене протягом 30 днів, а якщо воно не задовольнить мешканця, він має право звернутися до такої ж комісії при облдержадміністрації.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх