У середині грудня в Кременчуці раптово настала зима

24.12.2009, 22:01 Переглядів: 2 438
Комунальники не змогли впоратися зі снігом, ’’швидка’’ не могла доїхати на виклики, потяги затрималися.
Неочікувано у грудні випав сніг...
Фото: Дмитрий Бабец

Сніг, що «звалився на голову» кременчужанам, паралізував місто. Комунальники не встигали чистити дороги від снігу, машини потрапляли в ДТП та пробки. Маршрутники «дерли» з кременчужан більше, ніж встановлено, а лікарі працювали «на знос», рятуючи травмованих погодою. Однак вже цього тижня кучугури снігу почали танути та незабаром влаштують у місті потоп. Щоправда, не надовго – вже до Нового року ця вода може стати льодом.

У середині грудня «раптово» настала зима. Кременчук давно такого не бачив – не пройти, не проїхати, снігом позамітало все, на дорогах суцільні аварії та пробки. Непереливки було і лікарям швидкої:

– У вихідні ми не змогли приїхати на виклик. Підіймались угору на водоканалі, але сніг ішов, доїхали лише до вулиці Переяслівської і там простояли з годину. Пацієнта обслужила інша машина, яка була у нагірній частині. А на ще один виклик всій бригаді взагалі довелось метрів триста йти пішки – під’їхати було неможливо. Хворою виявилася паралізована жінка, вагою більше ста кілограмів. Добре, хоч у лікарню її не потрібно було везти – як би ми її несли до машини? – розповідають на «швидкій».

Комунальники із напливом снігу впоратись не могли – пояснюють, через брак техніки. Не врятував і транспорт, який мерія залучила у приватних підприємств для прибирання. За погані дороги водії лають комунальників. Останні ж переводять стрілки на водіїв – мовляв, ті самі винуваті – ставлять автівки вздовж узбіч, заважаючи розчищати дороги.

Найбільше ж, як завжди, не пощастило мешканцям Крюкова. У неділю ввечері рух на мосту «заглох» на дві години – вантажівка з напівпричепом перекрила проїжджу частину. У пробці застрягли і маршрутки, і автівки «швидкої». Людям довелось йти через міст пішки. Всіх крюківських хворих звозили до другої міськлікарні, однак машин «швидкої» у районі не вистачало.

Поганими дорогами «скористались» і маршрутники. На вихідних вони возили кременчужан дорожче.

– Ви ж самі бачите, що дороги погано розчищені. Ми буксуємо, ледве їздимо, але виконуємо взяті на себе зобов’язання і перевозимо пасажирів. Щоб не працювати у збиток, тариф підняли до 2 грн, – пояснив водій маршрутки.

Маршрутки, що їздять на дизелі, взагалі глохли посеред дороги – замерзало паливо. У грудні зима підкралась раптово, і зимнім паливом маршрутники обзавестись не встигли. Тролейбуси у вихідні теж далеко не їздили – подекуди кінцевою була зупинка «Міський сад». А 19 грудня на шляхопроводі біля Пивзаводу заглохла фура, рух зупинився на годину. Таксі теж не рятували – інколи диспетчери відмовлялися приймати замовлення – не вистачало автівок. Або називали нереальну ціну. А у неділю у центрі міста легковик навіть врізався у грейдер, що розчищав дороги, після чого загорівся.

У понеділок на лінію вийшло лише 70% маршруток – того дня багато хто спізнився на роботу, на зупинках довелось чекати іноді більше 40 хвилин.

У магазинах виникли перебої із продуктами, зокрема, із хлібом. Люди почали робити запаси: бублики та сухарі з прилавків швидко зникали.

Дісталось на слизьких доріжках і кременчужани – до лікарів за вихідні звернулося більше травмованих, ніж зазвичай. В основному, ушкоджували плечі та руки, менше – голені, зазначають у травмпункті третьої міськлікарні. І хоча кременчужани вже почали потроху звикати до суцільного льоду на дорогах та тротуарах, скоро все почне танути. Синоптики обіцяють, що 24 грудня стовпчик термометра підніметься до плюсової відмітки. Зокрема, місту варто чекати від 2 до 8 градусів тепла.

– Однак з 28 грудня прогнозують невелике похолодання. Є сподівання, що в новорічну ніч температура буде від 0 до - 5, сніг лежатиме на землі, а не падатиме з неба, – зазначають у Гідрометцентрі.

Не поїхали

Потяги затримались. У нас були незначні затримки уніч із 20 на 21 грудня, до півгодини, –каже в.о. начальника залізничної станції Кременчук Валентина Гончаренко, – через дощ та мороз відбувалося зледеніння стрілочних переводів. Крапля дощу на металі одразу перетворюється на лід.

У інші дні, за її словами, пасажирські та приміські поїзди ходили за графіком.

Міжміські маршрутки не їздили. З негодою автоперевізники найбільше стикнулися 21 грудня. Із облдержадміністрації у цей день надійшла телефонограма: не виконувати перевезення.

– У нас в понеділок 120 рейсових автобусів не приїхали, – повідомили у диспетчерській автовокзалу «Кременчук». – А зараз водії їдуть зі швидкістю 50 км / год, бо на дорозі льодове скло. Багато хто запізнюється.

На підтвердження цього – натовп зустрічаючих на пероні. Час від часу люди вбігають до диспетчера і питають: «Приїхали вже?» Негода вдарила по гаманцях і міжміських маршруток «на замовлення»: служби «15-56», «15-57», «15-58».

– Через негоду ми скасували багато рейсів, – розповідає директор служби «15-58» («Сервіс-таксі») Валентина Єпікова. – Особливо це стосується рейсів зранку та пізно ввечері. Багато водіїв просто відмовляються працювати на таких слизьких дорогах. Дуже складні умови.



 
Автор: yaremko
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх