Як у місті Бичок наслідив

31.12.2009, 10:51 Переглядів: 4 403
Які події 2009 року найбільше запам’яталися мешканцям міста та журналістам, з’ясували репортери «Кременчуцького телеграфу».
Фото: Дмитрий Бабец

Напередодні нового року ми вирішили зупинитись і пригадати минуле, згадати найбільш визначні місцеві події року, що минає. Для цього ми вийшли на вулиці міста і запитали про них у кременчужан. Також ми поставили подібне питання і своїм колегам-журналістам. За підсумками опитування і було створено цей матеріал.

Нефедовича посадили, а суддя врізався в поїзд

Фото: Дмитрий Бабец

Резонансними в 2009 році були кілька ДТП та не менш цікавими стали рішення судів щодо їх учасників. Так, 13 січня, серед білого дня, у зупинку на вулиці Макаренка в‘їхав п’яний водій на легковику «KIA» та забрав життя 15-річного підлітка. Згодом водія посадили на 5 років.

14 квітня Автозаводський районний суд визнав винним у ДТП, в результаті якого на шматки були розірвані тіла трьох кременчужан, водія – підприємця Леоніда Нефедовича – і позбавив його волі на шість з половиною років. Це максимальний строк, який могли дати служителі Феміди, врахувавши обставини, які пом’якшують провину, та не знайшовши обставин, які її збільшують (алкогольне сп’яніння не було доведено в суді).

Серед резонансних була ще одна аварія. У ніч на 24 вересня на залізничному переїзді в Крюкові потяг «Харків – Одеса» зім‘яв позашляховик, яким керував суддя одного з судів Кременчука. Автомобіль протягло більше 400 метрів. Він перетворився на купу металобрухту. Водій дивом залишився живим. Рух потягів призупинили на три години. Водій згодом сплатив штраф та компенсував витрати «Укрзалізниці».

Звірське вбивство

Фото: Дмитрий Бабец

Призера Кубка світу з дзюдо, кременчужанина Михайла Тагірова в лютому жорстоко побили та вивезли за місто. Понівеченого спортсмена знайшли прямо на автодорозі, однак врятувати його життя лікарям не вдалось. Згодом майже всіх убивць затримали. 
23 червня трьох із них було засуджено до позбавлення волі на строки від 6 до 8 років. Четвертий перебував «у бігах», а п’ятого, водія, на автомобілі якого вивозили Тагірова з Кременчука у багажнику, виправдали. Прокуратура з цим була не згодна і оскаржила вирок у Полтавському апеляційному суді. Тепер слідство заново з‘ясовує вину водія.

«Дракон» убив п’ятьох ув’язнених

Фото: Дмитрий Бабец

У липні у кременчуцькій виправній колонії №69 почали помирати засуджені. Вони випили… клею – «за царство небесне» матері одного із ув‘язнених. Перший із поминальників помер у медчастині закладу, а інші четверо – у реанімаційному відділенні третьої міськлікарні Кременчука. Цікаво, що причиною смерті називали підробний клей. Тобто, якби вони випили «правильний» клей, то ніхто і не помер би.

Міліція затримала банду «сороконіжок»

Фото: Дмитрий Бабец

Наприкінці року міліція затримала місцевих спортсменів, які у 2008-2009 з металевими прутами, бітами, кастетами та електрошокерами нападали на мешканців Молодіжного і знущалися над ними. Наразі триває слідство. 10 фактів знущання вже доведено.

Зачистка гуртожитків

Фото: Дмитрий Бабец

Наприкінці минулого року Автозаводський райсуд ухвалив низку рішень, згідно з якими 29 сімей із комунального гуртожитку по провулку Льва Толстого, 36 втратили право користуватися житлом. На початку цього року працівники ЖЕПу «Автозаводське» та управляючої компанії «Житлорембудсервіс» підігнали вантажівку і вивезли речі мешканців, коли їх не було вдома.

На даний час судові рішення скасовані за протестом прокурора, справи направлені на новий розгляд. Але кімнати й досі опечатані. Скандал із цим гуртожитком дійшов навіть до Президента Віктора Ющенка, який пообіцяв, що до Кременчука приїде перевірка з Генпрокуратури, аби з’ясувати, хто ж правий. Перевірка так і не завітала – Генпрокуратура лише пише листи кременчуцьким колегам. А виселені люди відстоюють свої права вже майже рік. За останніми даними, розгляд справ у суді призначено на січень 2010 року.

Безпрецедентний для Кременчука випадок – виселення серед зими сім’ї з дітьми із гуртожитку вагонзаводу. Люди жили там легально, але в них скінчився договір найму. І суд ухвалив рішення – виселити без надання іншого житла. А опікунська служба не захистила права дітей. Сім’я Яременків – перша, яка пройшла через суди. Інші дві сім’ї й зараз захищають своє право на житло. Проте після того, як проблема набула розголосу, нових позовів щодо виселення вагонзавод не подавав.

Ритуальні війни

Фото: Дмитрий Бабец

Цілий рік не згасав конфлікт навколо спеціалізованого комунального комбінату ритуальних послуг (СКРП). Першопричина його – з громадян дерли тисячу гривень за резерв на кладовищах. «ТелеграфЪ» з’ясував, що плата за резерв є незаконною. Ми заявили про це до прокуратури. Одночасно, скасувати незаконні розцінки та звільнити керівника СКРП Віталія Дедюріна, вимагали й депутати. Врешті, реагуючи на протест прокуратури, виконком скасував плату за резерв. Хоча послугу ввели «під новим соусом»: підготовка місця майбутнього поховання. Щоправда, тарифи були значно знижені. А от пана Дедюріна захистив сам мер. Його, на відміну від бабусь та дідусів, які платили останні гроші за резерв, такий керівник влаштовує! До речі, на пана Дедюріна скаржилися і підприємці, які працюють у сфері ритуальних послуг – говорили, що перешкоджає їхній діяльності. На останній сесії міськради депутати знов закидали Віталію Дедюріну, що комбінат ритуальних послуг «здирає незаконні розцінки на поховання». Він від цього відхрестився.

Пологове відділення у Крюкові не закрили

Фото: Дмитрий Бабец

Депутати міськради весною скасували рішення про закриття пологового відділення при другій міській лікарні. Із оснащенням пообіцяв допомогти нардеп Олег Бабаєв, що також виступив проти закриття. Він навіть посперечався з мером, який виступив за закриття відділення.

Онкодиспансеру, що збиралися перевести у приміщення пологового відділення у Крюкові після його закриття, і досі шукають інше місце. Пан Бабаєв каже, що незабаром рішенням уряду для диспансера віддадуть приміщення військового шпиталю.

Комп’ютерні клуби закрили і ввели комендантську годину

Фото: Дмитрий Бабец

У 2009-му рішенням уряду в країні закрили комп’ютерні клуби. Цьогоріч у Кременчуці ввели «комендантську годину» – після 22-ї вечора дітям до 18 років не можна самим розгулювати вулицями міста. Таким чином у місті збираються боротися з дитячим пияцтвом та підлітковими «розбірками». Згодом цей досвід у нас запозичили й інші регіони країни.

Гімназисти захворіли дізентерією

Фото: Дмитрий Бабец

Наприкінці року 34 учні гімназії №6 потрапило до міської дитячої лікарні з діагнозом «дизентерія». Загалом же (із тими, хто лікувався вдома) захворіло близько сотні дітей. Прокуратура зробила висновок, що масове захворювання – результат халатності службових осіб. Згодом оголосили, що у захворюванні дітей на дизентерію імовірно винні сосиски, звільнили одного з керівників міського відділу охорони здоров‘я і виписали купу доган... Серйозно ніхто так і не був покараний за халатність. Харчоблок гімназії закрили на капремонт. У той же час облСЕС вимагала закрити й харчоблоки інших шкіл, які не відповідають санітарним вимогам. Але у мерії все одно немає коштів на їх ремонт. Чекаємо нового спалаху?

Місто без солі

Фото: Дмитрий Бабец

У Кременчуці, як і на всій Полтавщині, наприкінці зими зникла сіль. За кілька днів кременчужани розкупили все, бо пішли чутки, що підприємство, яке її добувало, закрилося. Фахівці зазначають, це – штучно зроблений ажіотаж. Перекупники нагріли на паніці руки, продаючи пачку за сім гривень. Згодом сіль з’явилася на полицях магазинів. 

Звалище почало приносити прибуток

Фото: Дмитрий Бабец

Кременчук попереду всієї України: спільно з Німеччиною в нас «запустили» пілотний екологічний проект. На звалищі пробурили свердловину, з якої отримують біогаз, і встановили першу факельну установку. У вересні навіть міністр ЖКГ приїхав до Кременчука, щоб запалити факел. Надалі газ не будуть спалювати: його збиратимуть та використовуватимуть для виробництва електроенергії.

Планується також збір та очищення ґрунтових вод під звалищем. Потім на головному міському смітнику планують побудувати завод з механіко-біологічної переробки відходів. Це – поки що перспектива, але роздільний збір сміття в цьому році у місті вже почали впроваджувати: з’явилися сучасні євроконтейнери. Щоправда, не в усі райони дійшла цивілізація, бо у місті не вистачає машин, щоб вивозити оті контейнери.

Маски-шоу

Фото: Дмитрий Бабец

Кременчук у листопаді злякався «свинячого грипу». На вулицях з’явились люди у масках, в аптеках миттєво розмели всі ліки, а лимони та часник стали дефіцитом. Лікарі радили не панікувати, однак школи таки закрили на карантин.

Схоже, справжній грип, а не роздутий політиками, прийшов до країни в грудні. Друга черга грипу, принесла із собою і першу в Кременчуці жертву. У лікарні померла жінка. Потім школи знову закрили на карантин. А 25 грудня Полтавська облдержадміністрація через високий рівень захворюваності на ГРВІ всюди до 1 січня заборонила проводити новорічні дитячі ранки.

Пенсіонерів посадили за парти

Фото: Дмитрий Бабец

У березні в Кременчуці відкрили університет для пенсіонерів. Студентами університету стали 103 слухачі. Ініціатор створення закладу – голова Автозаводського райвиконкому Володимир Коваленко – згодом похвалився, що подібні заклади стали відкривати вже після Кременчука й у інших містах країни.

Все краще – дітям

Напередодні Дня міста маленькі інваліди таки отримали другий корпус Центру реабілітації дітей інвалідів, а в парку Миру було відкрито автомістечко.

«Сліпі стали зрячими ...»

Фото: Дмитрий Бабец

25 жовтня до Кременчука привезли чудотворну Почаївську ікону Божої Матері. Біля кафедрального собору в Крюкові кілька діб стояли черги бажаючих приклонитися і доторкнутися до неї.  

Цього року в Кременчуці також сталося:

• У місті облаштували нові пляжі. Цивілізовані місця відпочинку з’явилися на Сухому Кагамлику та на Раківці.
• Крюківському мосту виповнилося 60 років. Питання будівництва нового мосту так і не зрушило з мертвої точки.
• Місто напередодні виборів відвідало багато політиків: і Президент Ющенко, і лідер опозиції Янукович, і інші. А ось візит прем’єрки Юлії Тимошенко вже двічі відкладений.
• ДАІшники міста на початку року озброїлися «Візирем», а згодом в правила дорожнього руху були внесені зміни і збільшена швидкість руху автівок.
• Цьогоріч двічі невідомі хулігани закидали синагогу банками з фарбою.
• Влітку Кременчук накрило димом. Під містом вигоріло 37 гектарів лісу.
• У вересні відбулася бійка між учнями ліцею № 4 та гімназії № 5. Побилися діти із відомими прізвищами.
• У День міста кременчужан зі своїм «Караоке на майдані» розважав Ігор Кондратюк.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх