«Раз таблетка, два таблетка – будет весело»

17.03.2007, 11:03 Переглядів: 1 924
Десять років Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України називає трамадол лікарським препаратом. Народ України ті ж 10 років називає трамадол наркотиком. І вживає, як наркотик. Наш Кременчук – не виняток.

Україна вже воює з трамадолом, а Кременчук ще й не починав

Мал. Дмитра Бабця

Найсмішнішу історію про трамадол в Україні  розповів колишній начальник УМВС у Донецькій області, а нині народний депутат Володимир Малишев.  За його словами, нещодавно  один з донецьких районних  судів виніс рішення, яким зобов’язав правоохоронців повернути приватному підприємцю К.  146 тисяч вилучених  капсул трамадолу. Громадянин К.  – власник двох аптек у центрі Донецьку.  В одній з них трамадол системно  реалізувався без рецептів. У зв’язку з цим правоохоронці і провели обшуки та вилучили знайдений препарат – 146 тисяч капсул.  Тепер мають повернути.
Подібний фарс можливий в Україні завдяки неузгодженості законів та дуже серйозним фінансовим інтересам. З одного боку,  аж 14 потужних українських фармацевтичних підприємств виробляють трамадол -  по 90 мільйонів доз, замість необхідних медицині 4 мільйонів.  Підприємства зацікавлені в реалізації власного товару. От його і реалізують.

Трамадол – отруйний лікарський засіб, відноситься до анальгетиків центральної дії. У медичній практиці застосовується при гострому та хронічному больовому синдромі у хірургії, акушерстві, онкології, ревматології, неврології тощо. Нині  Міністерство охорони здоров’я України  (МОЗ) відносить препарат до групи соціально-небезпечних лікарських засобів.

Завдяки українському законодавству  робити це  вдається без найменшого ризику.  Бо Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ)  тлумачить трамадол, як «отруйний лікарський засіб».  За його несанкціоновану реалізацію порушник карається лише  адміністративним штрафом (від 170 до 1700 грн.). З іншого боку, у Кримінальному кодексі України передбачена кримінальна відповідальність (аж до «посадки»)  за незаконну реалізацію «отруйного засобу» (ч.ч.1 та 2  ст. 321 ККУ). Але для  Закону  «отруйний засіб» та «отруйний лікарський засіб» - це різні речі.  Тому й гуляють продавці трамадолу вільно – туди-сюди, туди сюди, обминаючи зону.

Щорічно в  Україні  реалізується 90 мільйонів доз трамадолу – при тому, що розрахована медична потреба препарату складає 4 мільйони доз.

Але щось таке позитивне у державі все-таки сталося  – за півкроку до цвинтаря МОЗ нарешті схаменувся, у 2007 році  визнав трамадол наркотиком, заніс його до списку соціально-небезпечних лікарських засобів та зголосився посилити контроль за незаконною реалізацією трамадолу через аптеки.  Для цього планується внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.  Віднині незаконна торгівля соціально-небезпечними лікарськими засобами  є підставою для анулювання ліцензії аптеки.
Навздогін МОЗ кинувся рятувати ситуацію і Кабінет Міністрів України. Там підготували проект постанови «Про державне регулювання виробництва та ввезення (імпортування) на територію України лікарського засобу трамадол незалежно від його торговельної назви та форми випуску».  Державне регулювання здійснюватиметься шляхом встановлення граничних розмірів квот на виробництво та ввезення трамадолу на Україну.

Собівартість капсули трамадолу – близько 50 копійок. Законно – за рецептом форми № 1 – його продають по  2  гривні.  Кременчуцькі наркоторговці  реалізують  трамадол  по 4 гривні капсула.

А Міністерство внутрішніх справ все це контролюватиме – і квоти, і незаконну реалізацію. Міліціонери на місцях вже кинулись  демонструвати оперативність. Як повідомила ТК «Лтава», минулого тижня у Полтаві обласний  ВБНОН узяв і затримав нарешті  реалізатора  трамадолу – громадянин торгував ним у власному  ігровому залі.  У пориві ейфорії  - країна нарешті  зголосилася повоювати з трамадолом! – «ТелеграфЪ» кинувся за довідкою до кременчуцького  управління  МВС.  Нас цікавило, скільки аптек, що незаконно торгують трамадолом, накрив героїчний кременчуцький ВБНОН – відділ по боротьбі з незаконним  обігом наркотиків.  Адже дзвінки про аптечну торгівлю трамадолом у центрі міста та на Молодіжному  до редакції  надходять  постійно.  Активісти рубрики  «SMS-експерт»  теж регулярно повідомляють про торгівлю на Занасипу та Московській.
Ну що, ми отримали офіційну довідку центру громадських зв’язків УМВС, згідно з якою «на початку січня 2007 року на території Полтавської області проводилось оперативно-профілактичне відпрацювання, перевірено всі мережі аптек м. Кременчука. Що стосується розповсюдження трамадолу, у  цьому році дані факти працівниками відділення БНОН на території м. Кременчука не були зафіксовані».
Ось так. У наших  аптеках  трамадолом  незаконно  не  торгують. Ми живемо в раю. Чи нас дурять, розповідаючи, що ми живемо в раю.

«Трамадол – це самий натуральний наркотик!»

Що таке трамадол,  «ТелеграфЪ»  запитав у  завідувача  відділення  № 2  кременчуцького міського наркологічного диспансеру, лікаря-нарколога Олександра Вікторовича Баусова.
- Олександре Вікторовичу, що таке трамадол?
- Трамадол – це самий натуральний наркотик!  Хоча  офіційно, це знеболюючий препарат опійної групи, він  не  внесений до переліку наркотичних речовин в Україні.
- Чи викликає  трамадол залежність у споживача?
- Звичайно! Трамадол викликає стійку наркотичну залежність. Практично таку ж сильну, як від всім відомої  ширки – українського аналогу героїну.
- Чи доводилось вам у кременчуцькому наркодиспансері  лікувати хворих з трамадоловою  залежністю?
- Звичайно!  Лікувати  складно  – трамадол викликає дуже стійку залежність.
- Як ви вважаєте, наркоманів, які вживають трамадол, у Кременчуці одиниці чи їх багато?
- Їх  багато.  Пацієнти ж самі нам розповідають.  У місті йде  жвава  торгівля. Хворі  кажуть, що в аптеках купують трамадол без  рецепту -  і ніхто їх не хапає, ніхто не заважає  аптекам здійснювати незаконну торгівлю.  От ви порахуйте. Одна капсула «лівого» трамадолу коштує 4 гривні. А наркоману на день потрібно у середньому 10-12 доз. Отже, 50 гривень  він  щодня віддає. Вигідна торгівля.  І дуже небезпечна.  Тут, у наркодиспансері, ми бачимо весь ланцюг – спершу людина курить коноплю, потім ковтає трамадол, а потім переходить на ширку.  А це вже, вибачте, гаплик.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх