Небезпечна краса

17.03.2007, 10:03 Переглядів: 1 894
Майже всі троянди на кременчуцьких ринках та у магазинах завозяться із-за кордону. На прилавках вони виглядають як щойно зрізані, але важко повірити у те, що без хімікатів не обходиться, важко. А санстанція лабораторний контроль за якістю квітів не веде….

або Як воно – колотися голландськими трояндами?

Спеціалісти радять добре промивати квіти, що привозять з-за кордону

Минуло 8 Березня – свято продавців квітів. Згадуються численні «букети з ногами», що ходили вулицями Кременчука і щасливі та усміхнені очі жінок, яким дістався свій кущик, «чоловічої уваги». Після святкового ажіотажу до редакції звернувся молодий чоловік і, посилаючись на столичне видання, повідомив про небезпеку, яку несуть людям квіти, привезені з-за кордону. Адже за повідомленям центральних ЗМІ квіткар після роботи з трояндами потрапила до реанімації. Родичі потерпілої вважають, що отруєння спричинили хімічні речовини, якими «накачені» квіти. На батьківщині їх обробляють засобами, забороненими в нашій країні, що накопичуються у стеблах та пелюстках і можуть викликати алергію та головний біль.
Як відомо, квіти, виділяючи ефірні речовини, у чутливих людей провокують алергічні реакції. Але те, що привезені з-за кордону рослини виглядають як щойно зрізані, примушує замислитись, чим їх «накачують» і чи має товар сертифікат якості.
«Лабораторний контроль якості квітів санстанція не проводить, – пояснює головний санітарний лікар міста Віктор Акімов, – але ми перевіряємо наявность сертифікатів якості на завезену продукцію». Як повідомив «Телеграфу» завідувач відділом комунальної гігієни санстанції Микола Закіпний, проблем з наявністю сертифікатів у місцях продажу не виникало.
Довго не роздумуючи, ми пішли розпитувати, що думають самі торговці квітами. Серед квіткових рядів знаходимо середньостатистичний трояндовий намет.
– Чи є у вас троянди з Голландії?
– Ха! У нас всі троянди  голландські, – весело відповідає продавець.
Дізнавшись, що нам не квітів треба, вона чемно відмовила у спілкуванні, посилаючись на велику зайнятість, – «Приходьте пообіді», – сказала продавець. Ну, хоч не «після дощика в четвер»...
Прямуємо до одного з квіткових магазинів – там, певно, продавці менш зайняті. У дівчини, що бігала сама по магазину, запитуємо звідки троянди і чи є сертифікат якості на них. 
– Так, троянди в нас голландські, а от сертфікату якості на них зараз на місці немає.
– А чи скаржаться люди на якісь проблеми, пов’язані з квітами?
– Ні, такого ще не було. Ми колемося щодня і, як бачите, все гаразд, – демонструє свої рученята. - Нічого дивного помічено не було.

Спеціалісти-медики, в свою чергу, радять добре обмити квіти, принесені додому від квіткарів, а якщо хтось вколовся шипом троянди – обов’язково треба добре промити ранку. Краса, яка має врятувати світ, повинна бути безпечною. 



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх