Депутати боротимуться з собою. На місцевому рівні.

18.01.2007, 14:01 Переглядів: 1 385
12 січня, в один день із законом про Кабмін, Верховна Рада ухвалила ще один – закон про імперативний мандат. Згідно з ним верхівки партій тепер можуть звільняти своїх депутатів і ставити замість них тих, хто далі йдуть за списком. Президент цього закону поки що не підписав..

Слово «імперативний» з англійської означає обов’язковий, наказовий. На практиці імперативний мандат означає, що відтепер вище керівництво партії має право звільнити свого депутата за «погану поведінку». Закон дозволяє відкликати депутата місцевої ради (народних обранців у Верховній Раді цей закон не стосується), якщо він:
* порушив закон
* систематично прогулював сесійні засідання
* не виконував передвиборних обіцянок, які партія затвердила у передвиборній програмі.
Звільненням також каратиметься біганина з фракції у фракцію та такі дії депутата, які суперечать принципам партії.
Спеціалісти дають неоднозначну оцінку закону про імперативний мандат. Прихильники кажуть, що він допоможе покращити партійну дисципліну. Противники кажуть, що цей закон – ще один засіб тиску на інакомислячого депутата.

Не вгодив? З речами на вихід
Член фракції «Наша Україна» у міській раді Олександр Урін вважає, що закон про імперативний мандат звільняє широке поле для маніпуляцій депутатами.
- Олександре Веніаминовичу, як ви ставитеся до цього закону?
- Моє ставлення негативне. З одного боку, у закон включили норму, яка обмежує перехід депутата із фракції до фракції. За це звільнятимуть, і це нормально. Але там дописали фразу: «… та з інших причин, які може визначати вище керівництво партії». Ось вам приклад по Кременчуку. Під час одного з голосувань член фракції Партії регіонів у міській раді Денис Терещенко, і не він один, до речі, проголосував всупуреч рекомендації своєї фракції. За новим законом, це буде вже порушення партійної дисципліни, за яке можуть звільнити. Виходить, що хтось комусь не сподобався, не привітав з днем народження, комусь щось не дав – і міський осередок домовився з вищим керівництвом партії і виключив депутата зі своїх лав.
Пам’ятаєте, як кременчужани голосували на останніх виборах за комуністів. Перша п’ятірка була одна, а потім два ортодоксальних комуністи віддали свої місця іншим людям. Тепер це вводиться у норму закону. Це узурпація влади вищим керівництвом партій. І хто знає, наскільки ті керівні органи партій витримають норми порядності і не братимуть хабарі за «виключення» і «включення».
Гадаю, Президент цей закон не підпише. А далі буде той же сценарій, що і з законом про Кабмін. Антикризова коаліція за домовленістю з БЮТ спробує подолати вето Президента. Торги за принципом «баш на баш» продовжуватимуться і далі.

Програма партії – закон для депутата
- Миколо Костянтиновичу, як ви ставитеся до введення імперативного мандату?
- Ці зміни я оцінюю позитивно. На жаль, сьогодні Україна не зовсім готова до обрання депутатів за партійними списками. Ми тільки навчаємося жити за цим принципом. Були такі випадки, коли членами партій люди ставали за тиждень-два до виборів. Що тут можна говорити про поняття партійної дисципліни? За цей час вони навіть не встигають ознайомитися зі статутом партії до кінця. Таке нерозуміння основних засад партії відображається на її роботі. Тому Верховна Рада й ухвалила цей закон. У нашій партії був момент, коли ми прийняли рішення про консолідоване голосування. Декілька людей проголосували не так. Хтось через недостатнє розуміння, а хтось – з намірами. Якщо з намірами, ми матимемо право такого депутата покарати. Це не означає, що за один проступок ми виключатимемо з партії. Спочатку проведемо бесіди, пояснимо. Якщо результату не буде, то такого депутата виключать. Все просто. Є програма партії, і вона є законом для депутата, який вступив до неї. Закон про поправки тільки дозволить партії застосовувати більш ефективні важелі впливу на своїх депутатів. 



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх