Курці – „під прицілом”

29.06.2006, 17:06 Переглядів: 2 075
У нашому місті знайти бар чи кафе, де можна курити – не проблема. Але наближчим часом ситуація кардинально зміниться – першого липня набирає чинності закон, що забороняє курити у громадських місцях..

У розважальних закладах і місцях громадського харчування із Законом „Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” обізнані добре. Проте, не всі від нововведень у захваті. Так, новий закон зобов’язує власників подібних закладів для людей, що не курять, відвести не менше половини місць так, щоб тютюновий дим  не поширювався на їх територію. Для тих, хто має шкідливу звичку курити в барах, ресторанах та клубах мають бути відведені спеціальні місця, обладнані витяжкою. Саме ці вимоги і заганяють добру половину власників закладів громадського відпочинку в глухий кут.
„Ми знаємо про цей закон, але досі не вирішили, що будемо робити з першого липня,  – сказав „Телеграфу” адміністратор одного з нічних клубів. – Це, виходить, нам потрібно зробити два різних зали – для курців і некурців, а такої можливості в нас наразі немає. Будемо думати...”
Є вже й такі заклади, які встигли подбати про некурців. Так, в одній з піцерій нашого міста спеціально обладнано дві окремі зали – ті, хто не виносять тютюнового диму мають змогу поїсти окремо від тих, хто полюбляє подиміти. В іншій піцерії не курять зовсім, але клієнти від того незручнестей не відчувають – у розпорядженні тих, хто бажає викурити цигарку, ганок перед закладом. Та ж ситуація вже панує в багатьох кафе: бажаєш покурити – вперед, на вулицю.
Та все ж, є заклади, в яких новим законом дуже обурюються. Там вважають, що так принижувати курців в їхніх правах – це безглуздо. „Це просто якась дурня, а не закон, – переймається бармен одного з барів. – У нас курили, курять і будуть курити. Я сам не маю такої звички, але працюю з курцями по 16 годин на добу – і нічого, живий-здоровий”. На запитання „Телеграфу”, а куди ж після першого липня бар подіне некурців, бармен відповів: „А я їм спеціально столика на вулицю винесу, і нехай сидять там”.
За належним виконанням нововведення, за ідеєю, має слідкувати міліція. Але самі правоохоронці вважають закон „сирим”. „Так, курити можна тільки вдома й у спеціально відведених для цього місцях, – каже начальник відділу громадської безпеки міськуправління міліції Олексій Костюк. –  Виходить, правоохоронцям доведеться складати протоколи на всіх підряд – на зупинках, у парках і просто на вулицях”.
Як контролювати заклади громадського харчування – це взагалі окреме невизначене питання.  Тож, закон Європейського зразка маємо, а що з нього вийде – поживемо й побачимо.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх