У новому році – нові пенсії

27.01.2006, 12:01 Переглядів: 2 534
Після прийняття Державного бюджету на 2006 рік, в соціальних та пенсійних виплатах сталося багато змін. За коментарем, хто і що отримає в 2006 році, “ТелеграфЪ» звернувся до фахівців Автозаводського управління пенсійного фонду..

З нового року пенсіонери отримують більше – мінімальна пенсія з 1 січня зросла до 350 гривень. Проте для інвалідів з трудового каліцтва та для тих, хто отримує соціальні пенсії, вона залишилась незмінною: 284,6 грн. Світлана Лиходій, заступник начальника управління Автозаводського пенсійного фонду каже, що це пов’язано із тим, що ці категорії громадян не підпадають під закон “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Проте вони можуть обирати, яку пенсію отримувати: соціальну по інвалідності чи звичайну. Більш детально з цього питання вас можуть проконсультувати у відповідних управліннях.
Збільшились доплати і за понаднормовий стаж. З 1 січня за кожний перероблений рік держава доплачує до 3,50 гривень. Тим, кому пенсії були призначені до 2004 року і хто продовжує працювати, пенсійні виплати перерахують з врахуванням стажу за  два роки: 2004 та 2005.
З цього року також зростуть пенсії за особливі заслуги перед Україною. До того ж, пенсіонери, що працюють, зможуть отримувати ці виплати незалежно від доходу за місцем роботи.
 Пенсійна реформа торкнулася й інвалідів-військових. З 1 січня 2006 року їхня пенсія залежить не лише від групи інвалідності, але й від військового звання.
Інвалідам-чорнобильцям також обіцяють добавити. Світлана Лиходій каже, що у інвалідів-чорнобильців, які були на ліквідації аварії в 1986 році пенсія зросте в 3,5 рази, а у тих, хто працював у 1987-1990 – в 2,5 рази. Пенсії ліквідаторів аварії на ЧАЕС, віднесних до ІІ-ІІІ категорій, збільшаться залежно від прожиткового мінімуму.

На що можуть претендувати інваліди
Що отримуватимуть інваліди і наскільки збільшено виплати окремим категоріям, «Телеграфу» розповіли фахівці Автозаводського управління праці та соціального захисту і фахівці Автозаводського управління пенсійного фонду

Одне з нововведень цього року – інваліди можуть претендувати на пенсію за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». В Автозаводському пенсійному фонді кажуть, що призначити пенсію можуть особі, що визнана інвалідом, якщо вона має встановлений законом страховий стаж на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією (від 2 років і більше, залежно від віку в якому людина стала інвалідом – Ред.).
Що стосується інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, які мають право на пенсію через втрату годувальника, то відтепер вони можуть одночасно отримувати і пенсію, і соціальну допомогу. Олена Даценко, начальник відділу допомог, соціальних компенсацій та гарантій Автозаводського управління праці та соціального захисту каже, що раніше  діти-інваліди та інваліди з дитинства мали право лише на один вид виплат: або на пенсію, або на соцдопомогу. Збільшились і розміри соціальної допомоги та надбаваки на догляд за одинокими інвалідами з дитинства II та III груп, які за висновком медкомісії потребують постійного догляду. Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом, якій не виповнилось 18 років, зараз призначається одному з непрацюючих батьків. Одинокій матері або батьку цю надбавку платять незалежно від того, працює він, чи ні.
Олена Даценко каже, що внесено значні зміни щодо виплати соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які перебувають на повному утриманні держави. «За новим законодавством, інваліди з дитинства будуть отримувати 25% від призначеного розміру соціальної допомоги. Діти-інваліди, які перебувають на повному державному утриманні, будуть отримувати соцдопомогу у розмірі 50%. Ця допомога перераховується на особистий рахунок. Решта суми переказується на рахунок закладу, в якому перебуває хвора дитина, на поліпшення умов проживання. Якщо дитина-інвалід, що мешкає в будинку-інтернаті, до того ж ще й сирота, то за період перебування на державному утриманні соціальна допомога виплачується в повному розмірі й перераховується на її особистий рахунок в банку».
В Автозаводському пенсійному фонді кажуть, що, крім цього, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам Пенсійний фонд буде виплачувати різницю між розміром соціальної допомоги та пенсією.

Хто скільки отримає в цьому році



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх