Гаражні війни: мешканці одного з будинків Кременчука стверджують, що їхні сусіди будують парковку без дозволу

6.08.2019, 16:35 Переглядів: 5 574 Коментарів: 1

 

Аби звести критий паркінг для своїх авто, забудовники знищили газон та майданчик, на якому можна було сушити білизну й вибивати килими, а також пересунули сміттєвий бак під вікна будинку

1 серпня до редакції «Телеграфа» звернулася кременчужанка Олена, мешканка будинку на вулиці Соборній, 3. Вона розповіла, що її сусіди незаконно знищили зелені насадження у дворі та будують посеред спільного двору криту парковку.


Вказаний будинок на Соборній розташований поряд з музеєм, він двоповерховий, і поруч з під'їздом знаходиться невеликий газон. У будинку усього чотири квартири, а також приміщення на першому поверсі — магазин «Пітер Пен» та кафе «Кофан».


За словами мешканців будинку, їхні сусіди — жителі однієї з квартир — почали самовільне будівництво. Ми побачили наслідки забудови: одне дерево зрубали повністю, у іншого відтяли частину гілок, ліквідували палісадник та майданчик, на якому можна було сушити білизну та вибивати килими.


Раніше на цьому місці був такий же газон та майданчик, як ліворуч на фото:


 


А зараз ця частину двору виглядає так:


 


29 липня почалися земельні роботи з використанням важкої техніки: ділянку, яку забудовники «розчистили», забетонували та засипали щебенем, згодом там мають укласти плитку. Фото з камер відеоспостереження надали власники магазину «Пітер Пен».


 


Крім того, як стверджують мешканці, контейнер для сміття, який стояв на тій ділянці, забудовники на свій розсуд пересунули під вікна будинку. Хоча розміщення контейнерів — це повноваження КАТП 1628, а не мешканців, бо існують санітарні норми, згідно яких між житловим будинком та баком для відходів має бути певна відстань.


  


Таке нахабство обурило мешканців будинку, вони проти подібних дій, але майбутні власники парковки відмовилися зустрітися з обуреними сусідами, і лише у телефонному режимі повідомили, що у них два автомобілі, для яких їм потрібна стоянка, от і все. Більше їм говорити немає про що.


«ТелеграфЪ» теж намагався взяти коментар і у представників «протилежної сторони», тобто у самих забудовників. Нас цікавило: чи отримали вони дозвіл на будівництво? Проте забудовники так і не вийшли на зв'язок. Якщо у них з'явиться бажання розповіти свою точку зору - ми відкриті до діалогу.


Мешканці будинку, які не збиралися миритися з ситуацією, що склалася, написали скаргу у мерію, копію якої направили поштою й сусідам.


 

 


Крім того, вони зверталися напряму до мера Віталія Малецького, і міський голова приїздив на місце події, але, за словами людей, мер прийняв сторону забудовника. 


Маючи намір розібратися, активісти 1 серпня провели зустріч, на яку прибули незадоволені мешканці, власники магазину «Пітер Пен», представник «Житлорембудсервісу» та депутат міської ради Оксана Піддубна. Також на місце викликали поліцію, аби задокументувати факт незаконної забудови: мешканці написали заяву, правоохоронці склали протокол.


 


Але нічого не змінилося: як до цього забудовники не хотіли розмовляти з сусідами, так і на зустріч не з'явилися. Тож дозвільних документів на забудову люди так і не побачили, і чи існують вони взагалі? 


Як має бути 


Олена Сергіївна Осика, заступник директора керуючої компанії «Житлорембудсервіс», розповіла, що саме треба зробити перед будівництвом.

  • По-перше, забудовники повинні були узгодити будівництво на прибудинковій території з іншими мешканцями, бо двір — це не їхня приватна власність, де вони можуть робити усе, що воліють.
  • По-друге, після узгодження з сусідами вони мали б взяти дозвіл у державній архітектурно-будівельній інспекції, і лише після отримання дозвільних документів починати роботи.


Що кажуть у мерії


У п'ятницю, 2 серпня, обурені несанкціонованою забудовою їхнього двору, мешканці ходили до мерії на засідання виконкому. Ось що почули активісти від мера:


- Ваші нові сусіди за свої гроші укладають замість побитого асфальту плитку. І там буде майданчик, на якому жителі вашого двору зможуть ставити автомобілі.


Для людей це стало дивиною, кому ж будують цю стоянку, якщо усі проти?


Олена, яка звернулася до редакції, сперечалася з мером Віталієм Малецьким. Врешті він пообіцяв розібратися з ситуацією «згідно з чинним законодавством».


Жителі будинку на Соборній, 3 розповіли «Телеграфу», що подібним чином кілька років тому у їхньому дворі вже з'явилася пара гаражів, дозволу на будівництво яких у власників не було. Сусіди пожартували, що скоро створять громадську організацію та зможуть видати для анонімних забудовників посібник зі схемою, як можна звести гараж або парковку без дозвільних документів. Вони не розуміють, чому у Кременчуці діє вибіркове право: хтось повинен діяти винятково у відповідності до закону, а хтось може обійти його.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 658
7 серпня 2019 14:46

що скоро створять громадську організацію та зможуть видати для анонімних забудовників посібник зі схемою, як можна звести гараж або парковку без дозвільних документів

Как,низя этого делать,а что будет мер говорить в подобных ситуациях smile


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх