Тарифи не солідарні з трудящими

23.04.2008, 21:26 Переглядів: 1 865
Комунальні послуги дорожчяють.
Фото: Дмитрий Бабец

У День Міжнародної солідарності трудящих мітингувальникам буде про що поговорити і кого покритикувати. Бо саме з цього дня дорожчають комунальні послуги. 18 квітня виконком одноголосно затвердив підвищення тарифів на послуги ЖЕП, тепло і гарячу воду. Та не надумайте вмирати від поганої новини – ритуальні послуги теж дорожчають.

За скільки погріємося і помиємося

Гаряча вода дорожчає не набагато, а от ціна за опалення одного квадратного метра житлової площі підвищиться  на третину (детальніше див. таблицю).
І це ще – не межа.  Уже зараз керівництво ВАТ «Полтаваобленерего» та КП «Теплоенерго» заявляють, що нові тарифи  спричинять збитків на десять мільйонів гривень до кінця року. Із комунальниками солідарний і віце-мер Микола Порицький:

– Тарифи завідомо збиткові. Вони були виписані ще у вересні минулого року, і до грудня їх перевіряла обласна інспекція з цін. Поки цей процес тривав, усі складові тарифу знову зросли.
На прес-конференції віце-мер нагадав про подорожчання газу, що гряде з першого червня – для підприємств, які виробляють «комунальні» тепло та гарячу воду. Тобто прозоро натякнув, що «теплове» підвищення може бути не останнім у цьому році.

Подорожчало також тепло для бюджетних установ (шкіл, лікарень тощо).

Двірники теж подорожчають

Тарифи на послуги ЖЕП теж введуть у дію з першого травня.  Єдині, мабуть, хто з цього радіють, – це двірники. До підвищення квартплати їм нещадно  урізали законні надбавки до зарплати (за розширену територію тощо).

Виконком затвердив без змін варіант тарифів на кожен будинок, оприлюднений у березні. Однак за сміття кременчужани платитимуть, як і раніше, залежно від «квадратних метрів». Адже депутати не пристали на пропозицію комунальників платити  залежно від кількості людей, що мешкають у квартирі.  Втім, імовірно, питання про те, щоб сміття не міряти на квадратні метри, виноситиметься повторно на сесію у травні. Про це «Телеграфу» повідомив один із начальників ЖЕП. А допоки маємо те, що маємо.

До речі, влада вирішила, що загальні громадські слухання не потрібні – мовляв, і так обговорювали довго, і по мікрорайонах громади збирали…Проте ніхто конкретно так і не сказав, скільки ж побажань громадян було враховано.

А з лічильником – ліпше
Тепер мешканці, у будинках яких є лічильники тепла, опинилися у ліпшій ситуації, ніж ті, хто платить за нормою. За лічильниками люди вже розрахувалися за спожите тепло. І за опалення за новими розцінками вони платитимуть аж із жовтня.  А ті, у кого немає лічильників, уже з травня сплачуватимуть за новими тарифами, адже для них плата за опалення розбита рівномірно на рік.  На одному з етапів узгодження теплового тарифу пропонувалося як варіант ввести тариф за двома ставками: взимку платимо більше, влітку – менше. Передбачалося, що за бажанням мешканці зможуть сплачувати 5,36 гривні за квадратний метр (1,92 х 2) в опалювальний період. Таким чином більше людей могли б претендувати на субсидію у цей період, а подорожчання «заднім числом» було б не можливе. Але врешті пропозиція так і залишилася на папері – 5,36 гривні «зникли» з проекту рішення.

Мінуси гаманця
«ТелеграфЪ» порахував витрати сім’ї із трьох осіб на тепло, гарячу воду і ексвитрати  (площа квартири у дев‘ятиповерхівці – 52 квадратні метри):
241,10 гривні – до підвищення
380,09 гривні – після підвищення
Різниця: 138, 99 гривні.

Перелік обов’язкових послуг (включених до тарифу):
1. Прибирання прибудинкової території
2. Вивезення сміття ( у т. ч. негабаритних відходів)
3. Технічне обслуговування ліфтів
4. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло-, водопостачання, водовідведення і зливової каналізації
5. Дератизація (знищення гризунів)
6. Дезінсекція (знищення комах)
7. Обслуговування димовентиляційних каналів
8. Технічне обслуговування систем протипожежної автоматики та димовидалення
9. Поточний ремонт будинків та елементів благоустрою (наприклад, лавочки)
10. Підготовка будинків до зими
11. Освітлення місць загального користування, підвалів, підкачування води
12. Енергопостачання ліфтів
13. Очищення дворових туалетів (для неблагоустроєних будинків).

Перелік послуг, які можуть надаватись на замовлення (не включені до тарифу)
1. Прибирання сходових кліток
2. Прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівель
3. Технічне обслуговування електроплит
4. Ремонт обладнання спортивних майданчиків
5. Ремонт обладнання дитячих майданчиків
6. Ремонт обладнання господарських майданчиків
7. Поливання дворів, клумб і газонів
8. Вивезення снігу
9. Експлуатація номерних знаків.

Помирати – родичів розоряти

Не лише жити стане дорожче. Підвищуються і розцінки на копання могил – на 50-80 гривень порівняно з чинними. Найдорожче коштуватиме викопати «елітну» могилу на закритому кладовищі взимку у твердому промерзлому ґрунті вручну –  900 гривень.  Копання механізованим способом у ґрунті, де немає коріння та каміння, обійдеться влітку у 188 гривень, узимку – 252 гривні.

Комунальники порахували, що на кінець року з новим тарифом будуть у мінусах.  Отже, могили знов подорожчають…



 
Автор: editor
Теги: послуги
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх